Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Ewoud Sanders bespreekt iedere week de herkomst van een woord.
Dit is de laatste aflevering van WoordHoek in NRC. Door lezers aangeleverde informatie kwam geregeld ook in boeken over taal terecht.
In mijn puberjaren voerden mijn vader en ik soms heftige discussies. Daarbij vielen woorden als objectief, subjectief en – we hebben het over de jaren zeventig – pacifisme.
Meest gestelde lezersvraag: in WoordHoek gaat het vaak over de herkomst en datering van woorden en uitdrukkingen, hoe vind je die informatie?
Sinds ik onlangs bekendmaakte dat deze rubriek zou stoppen, ben ik overspoeld met vragen en taalobservaties van lezers.
Prins Bernhard junior baalt ervan dat de PvdA een fiscale maatregel om pandjesbazen aan te pakken in een verkiezingsprogramma de Prins Bernhard-belasting heeft genoemd.
Veelgehoorde uitdrukking deze week: licht aan het einde van de tunnel. Immers, dat begint te gloren vanwege de coronavaccins.
Roetveeg-Nederlands. Vorige week werd bekend dat bibliotheken jeugdboeken met Zwarte Piet uit hun collectie verwijderen.
Door een samenloop van omstandigheden heb ik hier de laatste tijd geen aandacht besteed aan nieuwe taalboeken.
Leuke, actuele taalvraag van een (jonge) lezer: „Hoi, ik snap de uitdrukking tekenen bij het kruisje niet goed.
Vorige week ging het in deze rubriek over de merkwaardige verhaspeling met rassensneden. Ik opperde dat verhaspelingen van ongewone, archaïsche woorden (in dit geval: rasse…
Onlangs wees een lezeres van deze rubriek mij op een uitdrukking die ik nog niet kende, namelijk: met rassensnede.
Voor mij was roofkunst het woord van de week. Eindelijk is de kogel door de kerk: als voormalige Nederlandse koloniën erom vragen, moeten rijksmusea bereid zijn om buitgemaakte…
Kan een schip met meer passagiers aankomen dan waarmee het is vertrokken? Ja, bijvoorbeeld omdat er onderweg bootvluchtelingen zijn opgenomen.
Stel, ik zou deze rubriek schrijven in de stijl van NRC Handelsblad van vijftig jaar geleden, zou U dat merken? De verschillen zijn niet zo heel groot, maar zijn er wel degelijk.
Mensen hebben de neiging onder elkaar een geheimtaal te ontwikkelen, om in het geniep snel iets te kunnen zeggen. Op een feestje bijvoorbeeld, over iemand die heel saai is.
Nederlanders hebben in de Engelse taal geen beste reputatie. Lafheid wordt wel Dutch courage genoemd. Het opsplitsen van een rekening heet going Dutch – geen voorbeeld van warme gastvrijheid.
Het kan u niet zijn ontgaan: de R is weer in de maand. Premier Rutte zei het al tijdens de jongste corona-persconferentie en sindsdien is de wederkomst van de R minstens vijf…
Onlangs was ik op de uitvaart van een goede vriend. Het knuffelverbod leverde wonderlijke, nee pijnlijke scènes op. Beide partijen wilden niets liever dan elkaar even in de armen vallen, maar we wilden ook brave burgers zijn.
Vorige week ging het hier over verhaspelingen. Lezers stuurden allerlei aanvullingen op. Daar zaten opvallend veel, uh, hoe zeg ik dat, ondeugende verhaspelingen tussen.
Je eigen hachje doppen. Eerst je eigen boontjes redden. Ze overleed aan klont-en-mouwzeer. Zeetakje (voor theezakje). Wat is uw malste verspreking?
We hebben het de laatste tijd veel over spreekwoordelijke golven, schrijft Ewoud Sanders. Maar waar komt die figuurlijke golf eigenlijk vandaan?
Hoe goed spreekt Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur alhier, Nederlands? En hoeveel kennis van de Nederlandse taal en cultuur hebben zijn vrouw en enkele medewerkers van de…
Waarom heet de kop die je soms, zij het in afnemende mate, boven apothekers en drogisterijen ziet hangen een gaper? En sinds wanneer kennen wij deze koppen?
Wat Ewoud Sanders betreft verdient 'gelul van een dronken aardbei' een plaatsje in de (spreek)woordenboeken.
Er lijkt iets aan de hand met de uitdrukking zwarte bladzijde. In de eerste plaats is het gebruik ervan de laatste weken sterk toegenomen, ook in deze krant.
Geachte Hugo de Jonge, mogelijk wordt u de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Nu Wopke Hoekstra (vorige week op NPO Radio 1 nog „de doodgeverfde opvolger” genoemd) zich heeft…
Als verschijnsel is racisme zo oud als de mensheid, maar het woord zelf is verrassend jong. In de Dikke Van Dale ontbreekt de herkomst ervan, maar op de site etymologiebank valt…
Het is een beetje vroeg in het seizoen om over Zwarte Piet te schrijven, maar premier Rutte heeft het onderwerp op de kaart gezet.
Een denktank van de Sociaal-Economische Raad (SER) bracht onlangs een rapport uit met adviezen over het herstel van economie en werkgelegenheid ná corona.