Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
In deze rubriek schrijft NRC elke week over een trend op het gebied van eten en drinken.
De avocado heeft een slechte reputatie als waterslurper. Toch zijn er grote verschillen, niet alleen per land, maar ook per boer.
Met Cheflix kun je kijken hoe sterrenchefs gerechten bereiden. Gewone mensen blijven ze niet, maar je kunt er best wat van leren.
Ciabatta, oer-Italiaans toch? Mwah, bestaat pas 40 jaar. ‘Oer’ gebruiken we vaak voor brood dat niet eens zo ‘oer’ is.
Een grote schoonmaak van het kruidenrek kan nooit kwaad. Open de potjes en blikjes en steek je neus erin. Ruik je niets meer, dan proef je ook niets meer.
Als je elke dag worstelt met je gewicht, lijken dieetrepen en -shakes de manier om snel af te vallen. De Consumentenbond onderzocht ze op hun voedingswaarde.
Boerenkool. Zuurkool. Spruiten. Koolraap. Peen. Prei. Bedenk een wintergroente en hij wordt gestampt. Maar een van de meeste iconische Nederlandse gerechten blijkt een relatief recente uitvinding.
Voor de consument is het maar moeilijk te zien welke producten ‘terecht’ zo heten, en welke ‘onterecht’. Camembert bijvoorbeeld.
Aan wat er afgelopen jaar in de supermarkt werd geïntroduceerd, zie je meteen wat je nog kunt verwachten. Barbecuesaus ‘for real men only’ haakt aan bij het idee dat alles wat ‘smokey’ is, wat met barbecue en vlees te maken heeft, voor mannen is.
Misschien moeten de thuisbakkers hun frituur dit jaar even in de kast laten en oliebollen afhalen. Het zal nooit genoeg zijn om de crisis te verlichten, maar wellicht helpen we hier en daar een gestruikeld werkpaard op de been.
Snijbonen weten zich echt overal en in elke keuken te gedragen. Een beter opgevoede groente bestaat bijna niet.
Ineens zijn ze overal. Loaded fries. Friet met kebab, gesmolten kaas of truffelmayonaise. Met bergen gyros of stoofvlees. En dat is allemaal de schuld van topkok Sergio Herman.
Albert Heijn peilt elk jaar wat klanten met Kerst doen. Dit jaar staat de laptop naast de lamsbout.
In alles zit tegenwoordig truffel, maar dan wel heel weinig. Of het blijkt toch aroma. Waarom zou je eigenlijk echte truffel gebruiken voor zoiets vies als smeerkaas?
Tot nu toe bood de serie The Crown genoeg vermaak, maar weinig móndvermaak. Wat eet de queen eigenlijk graag?
Kookboeken zijn natuurlijk heel inspirerend. Maar de vraag is: hoeveel heb je er nodig? Soms lijken kookboeken net als kleren: nog meer lijkt leuk als je in de winkel staat…
Vleesvervangers mogen hun vleesnamen houden. Waarom mogen plantaardige dranken dan op geen enkele manier verwijzen naar melk?
We kunnen de nieuwe lockdown gebruiken om een groot hobbyculinair onrecht recht te zetten door zelf bouillon te trekken.
En weer was daar een lijvig rapport over de ongezonde supermarkt. Maar kunnen we eigenlijk wel verwachten dat supermarkten uit zichzelf gezonder worden?
Ooit was de lunch dé belangrijkste maaltijd van de dag. Misschien wordt het tijd daarnaar terug te keren.
Het is niet de vraag wat de horeca voor óns kan betekenen, maar wat wij voor de horeca kunnen betekenen. Tips van de trendwatcher.
Je zult de overgrootmoeders de kost moeten geven die nog nooit rode rijst, baba ganoush, zoute citroen of quinoa hebben gegeten.
De meest elitaire azijn ter wereld: Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP (extravecchio). Krijg je waar voor je geld?
Covid-19 heeft laten zien dat het eetpatroon van een land een ramp in slow motion kan worden. Het Verenigd Koningrijk werkt aan een National Food Strategy.
Hand natmaken. Blazen. Tegen elkaar wrijven. Gewoon vermijden misschien? Hoe ga je nou goed om met die plastic zakjes in de supermarkt?
In de nieuwe Ottolenghi kunnen we weer veel groenten verwachten. Maar hij kijkt ook nadrukkelijk naar Zuid-Amerika en Mexico. Net als veel anderen.
Jigal Krant laat zien hoe je hummus moet maken en deelt een lifehack.
Het flauwe drankje hard seltzer werd vorig jaar een trend in de VS, twee Nederlanders brachten het naar Europa.
Fabriekshummus heeft niets te maken met het origineel. 26 verschillende bakjes uit de supermarkt bevatten vooral veel olie en water.
Het is een tamelijk ouderwetse Nederlandse uitdrukking en toch hoor je hem nog weleens. Waar komt deze eigenlijk vandaan?