Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Filmredacteur Peter de Bruijn geeft zijn beschouwing bij het filmnieuws.
Sommige films krijgen weinig aandacht in de pers. Door genomineerd te worden voor een filmprijs, kan dat veranderen. Dat is gelukkig gebeurd met het Taiwanese ‘A Sun’, volgens Peter de Bruijn een prachtige film die de verlate erkenning meer dan waard is.
Psychiater Dries van Dantzig schreef beschouwingen over film. Voor hem was een film een aanleiding voor psychoanalytische bespiegelingen over emoties, fantasieën en de menselijke natuur. De artikelen zijn nog steeds interessant.
Met Joe Biden krijgt de VS wederom een gelovig president aan het roer. Bidens mooie inaugurele rede stond bol van verwijzingen naar zijn geloof, de Bijbel en zelfs naar De stad…
In een nieuwe Deense film en Zweedse serie gaan de personages een sociaal experiment aan: een spel dat vervolgens gierend uit de klauw loopt. De invloed van Lars von Trier is duidelijk te zien.
Het kritische debat over politiewerk in films wordt problematisch als dat naadloos overgaat in de roep om expliciet moralisme. Het idee is dat wangedrag zoals racistisch geweld anders wordt ‘genormaliseerd’. Maar is dat echt zo?
Een film die in Cannes op boegeroep wordt getracteerd, gaat meestal een zwaar leven tegemoet. Dat lot trof ook ‘Mademoiselle’ met Jeanne Moreau in 1966. Inmiddels heeft de film de status van een onterecht vergeten klassieker, ziet Peter de Bruijn.
Acteur en regisseur Rupert Everett doorbreekt een groot taboe: het taboe op falen. Zijn pogingen om ‘The Happy Prince’ gemaakt en voltooid te krijgen gingen bepaald niet van een leien dakje.
De pandemiethriller ‘Contagion’ hebben veel mensen al weggekeken tijdens de eerste golf; welke film valt aan te bevelen voor de huidige, tweede golf? ‘Flu’ , een Zuid-Koreaanse film uit 2013, is een goede kandidaat.
De roman ‘Karakter’ van F. Bordewijk is een klassieker. Is de film naar het boek, in 1997 gemaakt door Mike van Diem en nu gerestaureerd, dat inmiddels ook?
De broer van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti blijkt ook iets van film te weten. Franco Moretti is een gevierd literatuurwetenschapper. In zijn nieuwste boek graaft hij ook in de filmgeschiedenis.
Over het werk van componist Franz Lehár, 150 jaar geleden geboren, bestaat wat dedain: operette wordt gezien als frivool. In de filmgeschiedenis heeft hij echter zijn sporen nagelaten. Hollywood verfilmde zijn klassieker ‘Die lustige Witwe’ zelfs drie keer.
Het Franse filmtijdschrift ‘Revus & Corrigés’ schenkt in de nieuwste editie aandacht aan het thema seks. Conclusie: zo ongeveer alles wat er nu te zien is in pornografie was er honderd jaar geleden ook al.
Met ‘I Am Not Your Negro’ over James Baldwin en ‘The Young Karl Marx’ over de uitvinder van het communisme schetste regisseur Raoul Peck portretten van historische figuren die de afgelopen tijd een wonderbaarlijke wederopstanding hebben ondergaan.
Na 1939 en 1968 zal volgens festival-directeur Thierry Frémaux de editie van 2020 de derde keer in de geschiedenis zijn, dat het festival van Cannes niet doorgaat.
De zwarte komedie To Die For van Gus Van Sant bestaat 25 jaar en staat nog steeds recht overeind. De film uit 1995 hoort thuis in het lijstje met klassiekers als Network (1976)…
Pas in de jaren zestig wordt in films over de Tweede Wereldoorlog een onderscheid gemaakt tussen de terreur tegen de joden en de nazi-misdaden in het algemeen.
Wie beseft hoe onaangenaam de maatschappij eigenlijk is, vindt het stilliggende maatschappelijke leven wellicht iets minder erg. Films als ‘They Live’, ‘Falling Down’ en ‘The Crowd’ helpen daarbij, denkt Peter de Bruijn.
De klassieke komedie ‘Groundhog Day’ duikt overal op, ziet Peter de Bruijn. Niet gek: nu iedere dag hetzelfde lijkt, hebben veel mensen het gevoel in een vergelijkbare ‘time loop’ als hoofdpersoon Phil terecht te zijn gekomen.
Filmtips om de tijd door te komen zijn er momenteel genoeg. Peter de Bruijn zet op een rij welke films nu maar beter te vermijden zijn: te bizar, zwaarmoedig, deprimerend. Een topvijf om nu maar even over te slaan.
Was Richard Strauss een egomane, op seks beluste nazi-sympathisant? Wel volgens de film ‘Dance of the Seven Veils’. De film kwam dan ook niet voor niets in een kluis te liggen. Nu, 50 jaar later, komt hij weer tevoorschijn.
Vijftien jaar geleden trad Bob Iger aan als topman van Disney. Onder zijn bewind werd Disney veruit het grootste en machtigste entertainmentbedrijf in de sector. Zijn keuzes veranderden de filmindustrie blijvend, stelt Peter de Bruijn vast.
Oscarwinnaar Bong Joon Ho heeft zijn bewondering voor collega’s uit Zuid-Korea nooit onder stoelen of banken gestoken. Vooral voor enfant terrible Kim Ki-young heeft hij bewondering. Diens ‘The Housemaid’ is een bizarre, extreme film: een zwart-witmeesterwerk.
Peter de Bruijn was bij de lezing van regisseur en filmdocent Nina Menkes. Die maakt school met haar analyse van de ‘male gaze’: de man in de film kijkt, de vrouw wordt bekeken. Die theorie bestaat al langer, maar Menkes’ analyse is de moeite waard.
‘Knives Out’ van Rian Johnson is een film zoals ze nauwelijks meer worden gemaakt. Het succes van de film is onverwacht, en dus is Hollywood naarstig op zoek naar een verklaring.
Het fameuze filmblad ‘Cahiers du Cinéma’ heeft een televisieserie uitgeroepen tot beste film van de jaren 10. Ondanks dat het blad een hartstochtelijk tegenstander van televisie is. Hoe kan dat?
Was Louis B. Mayer echt zo’n ploert? In de mooie biopic Judy – met Renée Zellweger als Judy Garland – worden zo ongeveer al haar latere problemen met alcohol en medicijnen…
Stanley Kubricks zwanenzang ‘Eyes Wide Shut’ kwam twintig jaar geleden uit. Peter de Bruijn stelt vast dat de film relevanter is dan ooit. En nog steeds erg goed.
Eddie Murphy maakt als eerbetoon aan een van zijn jeugdhelden de film ‘Dolemite Is My Name’. Volgens Peter de Bruijn biedt de film Murphy ouderwets de kans om zijn verbale comedy ruim baan te geven. Een opmaat naar zijn terugkeer naar het stand-up podium?
In Centre Pompidou Metz ziet Peter de Bruijn dat de parallellen tussen opera en film nog steeds voor het oprapen liggen.