Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Paul Scheffer is publicist en hoogleraar Europese studies. Hij schrijft elke week een column in NRC.
In een recente documentaire over zijn werk vertelt de Vlaamse schilder Luc Tuymans over de verbeelding van de concentratiekampen. Het gaat over één werk in het bijzonder: Gaskamer.
Het probleem in Nederland is niet dat er te weinig stemmen klinken, schrijft Paul Scheffer. ,,Het probleem is juist dat in een gezondheidscrisis al dit gelobby niet goed uitpakt."
Het is geen goed idee om de 4 miljoen gepensioneerden van straks een schuldgevoel aan te praten omdat ze lang willen leven en prettig willen wonen.
Na vijf jaar is mijn inburgeringscursus in Vlaanderen ergens halverwege. Ik weet nog dat ik een paar smalende reacties kreeg toen ik eerder schreef dat het zeker tien jaar ging…
Al is de stemming er helemaal niet naar, toch mogen we over zes weken een vakje rood maken. Bij wijze van voorbereiding raadpleegde ik de stemchecker.
Memphis Depay, stervoetballer, had zijn eigen bijdrage om de gemoederen te kalmeren: „Winkels plunderen, auto’s vernielen is niet de oplossing man.” Wat volgde was iets minder…
Zou het echt zo zijn dat we stap voor stap onze vrijheid verliezen? Rutte en de zijnen wekken niet de indruk dat ze gretig in de weer zijn met een avondklok.
De aanval tegen de Amerikaanse volksvertegenwoordiging komt niet uit de lucht vallen, schrijft Paul Scheffer. "Populisme en sociale media zijn voor elkaar gemaakt."
In een gesprek over zijn schrijverschap hield Oek de Jong onlangs een pleidooi voor inlevingsvermogen: „Zodra je oordeelt, snijd je de verbinding met de ander door.
Ik heb de gevolgen van corona onderschat. De grote woorden over een ‘reset’? Ik weet het niet, maar er valt genoeg te leren, want de pandemie roept veel vragen op over onze leefomgeving.
In verkiezingsprogramma’s valt te lezen dat er in de komende tien jaar een miljoen woningen bij moeten komen. Kunnen we het hebben over waar en vooral ook over hoe die gebouwd moeten worden?
De laatste decennia is er zeker wat veranderd in het zelfbeeld. Met de postkoloniale migratie is een kritischer bewustzijn gegroeid.
Het is inmiddels een kleine eeuwigheid geleden dat ik de schrijfster Renate Rubinstein ging interviewen over haar leven en werk. Dat ging geen gemakkelijke middag worden – zoveel was me wel duidelijk.
Wie geen verbod wil, moet met meer nadruk democratische rechten uitdragen, schrijft Paul Scheffer.
Komende zondag markeert een betekenisvol moment in die geschiedenis van de ontzuiling. Vanaf die dag zal de universiteit in Nijmegen niet langer het predicaat katholiek dragen.
Trump is met zijn bijna zeventig miljoen stemmen meer een symptoom van deze verdeeldheid dan een oorzaak, al heeft hij weinig nagelaten om de tegenstellingen op te lieren.
Het moet wel heel raar lopen wil Joe Biden niet in januari worden ingehuldigd als de nieuwe president.
De schoolklas moet een vrijplaats zijn, schrijft Paul Scheffer. Hij reflecteert op de reacties na de moord op de Franse leraar Samuel Paty. „Onze hang naar conflictvermijding kan onbedoeld ruimte aan intolerantie geven.”
Op veel plekken in het land neemt het wapenbezit onder jongeren toe, weet Paul Scheffer. "En van het een komt het ander: ook het aantal steekpartijen en schietpartijen neemt toe."
De geschiedenis van de Verlichting is tegenstrijdig: naast radicale ideeën over gelijkheid treffen we een rechtvaardiging aan van raciale ongelijkheid. Toch is het onverstandig om een naam als Hume te verwijderen.
De woorden van Johan Huizinga hebben in een heel andere tijd nog steeds betekenis, schrijft Paul Scheffer.
De domheid van onze influencers is niet zonder risico. Als er niets aan de hand was zou je deze uitbraak van ijdele onzin negeren. Maar er is wel wat aan de hand: het virus grijpt door jongeren om zich heen.
Nee, geruststellend is het niet wanneer directeur Hans Kluge van de Europese tak van de WHO deze week meldt dat we geen hoge verwachtingen moeten hebben: „Ik hoor voortdurend:…
Slavernij en migratie zijn zeer verschillende ervaringen, die nu onder de noemer van people of color te veel door elkaar worden gehaald.
Anders dan veel progressieve politici die erg in de weer zijn met de mensheid, hebben hun traditionelere tegenhangers doorgaans wat meer oog voor de medemens.
De locatie was goed gekozen: de eersteklas restauratie op het Centraal Station in Amsterdam. Dat is fijn voor de verwoede treinreiziger die ik ben.
Het lerarentekort, de laaggeletterdheid en de verengelsing hebben vast uiteenlopende oorzaken, maar tekenen een algehele verwaarlozing van ons onderwijs, schrijft Paul Scheffer.
Soms wordt ons onverwacht een blik naar binnen gegund bij China, schrijft Paul Scheffer. "Zoals nu, in de concentratiekampen van de eenpartijstaat."
De Surinaams-Nederlandse betrekkingen kunnen nooit ‘normaal’ zijn. Er is eenvoudigweg te veel Suriname in Nederland en te veel Nederland in Suriname om elkaar als een buitenland te kunnen beschouwen.