Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Martijn Katan is biochemicus en emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Vegetarisch eten is gezond en goed voor het klimaat. Voor vleeseters is dat pijnlijk om te horen, schrijft Martijn Katan.
Van onze regering valt op het gebied van voeding en gezondheid weinig te verwachten, schrijft Martijn Katan.
Moeten universiteiten de banden met Shell en andere fossiele bedrijven verbreken?
Er zijn tienduizenden dieetboeken en wekelijks verschijnen er tien nieuwe. De meeste verdwijnen snel naar de ramsj, slechts een enkele wordt een bestseller. Wat maakt het verschil?
Als je als voedingsonderzoeker een ontdekking doet hoop je dat de wereld dat verwelkomt en er iets mee doet. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Martijn Katan vraagt zich af waar dat door wordt bepaald.
De opslag van CO2 onder de grond is een lapmiddel, vindt Martijn Katan.
In light frisdranken met zoetstoffen zitten nul calorieën. Waarom wil de WHO er dan niet aan, vraagt Martijn Katan zich af.
Dertig jaar onderzoek naar voeding en „goed cholesterol” heeft geen nieuwe manieren opgeleverd om hartinfarcten te voorkomen. Het bleek een doodlopende weg, zegt Martijn Katan.
Als we boerderijen sluiten en weilanden omzetten in natuur, dreigt er dan een voedseltekort? Martijn Katan zocht het uit.
Er is een nieuw geneesmiddel waar je evenveel van afvalt als van een maagverkleining. Martijn Katan vraagt zich af of minder eten en meer bewegen nu overbodig worden.
De sociale kloof in opleiding en gezondheid komt voor een flink deel door aangeboren verschillen in IQ, zegt Martijn Katan. Wat is daaraan te doen?
De Oekraïneoorlog veroorzaakte in de supermarkt een tekort aan meel en zonnebloemolie. Op zich geen ramp, maar wat als die oorlog zich uitbreidt en we echt een tekort aan eten…
Martijn Katan werd rusteloos van alle dagelijkse dreigingen: Oekraïne, klimaatverandering, vogelgriep. „Ik moet doen wat ik kan en me erbij neerleggen dat ik veel niet kan.”
Het is wishful thinking dat we onze CO2-uitstoot kunnen halveren dankzij duurzame energie, denkt Martijn Katan. Maar wie durft dit te zeggen?
Zelfs het krijgen van een kopje koffie geeft een gevoel van verplichting, stelt Martijn Katan. De gever krijgt dominantie over de ontvanger.
IJdele bestuurders zetten graag nieuwe gebouwen neer, ziet Martijn Katan. Dat is slecht voor het klimaat.
‘Ultrabewerkte’ voedingsmiddelen hebben de naam ´dikmakers´ te zijn. Het is de vraag of dat altijd op gaat.
Op het gebied van sportvoeding valt nog veel te ontdekken. Zo helpt baksoda tegen verzuurde benen, zag Martijn Katan.
Het microbioom heet essentieel te zijn voor de gezondheid. Die juichverhalen zijn nauwelijks onderbouwd, zegt Martijn Katan. Laat die potjes met zogenaamd goede bacteriën maar staan.
IJzer is onmisbaar voor het lichaam. De meeste mensen krijgen er genoeg van binnen. Maar bij sommige mensen hoopt het zich op, en dat is gevaarlijk, schrijft Martijn Katan.
Om het klimaat te redden willen we technologische quick fixes die ons geen last bezorgen, schrijft Martijn Katan. Maar die werken niet.
Fabrikanten kunnen onbewezen gezondheidsclaims maken over kruidensupplementen. Dat is gevaarlijk, schrijft Martijn Katan.
Hoe kan het dat de vaccinaties zo traag gaan, vraagt Martijn Katan zich af.
Binnenkort komen er partijen aan de macht die echte maatregelen gaan nemen tegen obesitas, hoopt Martijn Katan.
Het deugde niet, wat een professor deed bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, vindt Martijn Katan.
Wat moeten we met al die nieuwe bevindingen over corona? Laat experts het uitpuzzelen, zegt Martijn Katan.
Gezonde voeding verkleint het risico op allerlei ziekten, schrijft Martijn Katan. Maar je voorkomt er geen corona mee.
Hoeveel kans kregen Nederlandse Joden tijdens de bezetting om zich te verzetten tegen de Duitsers, vraagt Martijn Katan zich af.
In 2007 had ik mijzelf en mijn familie grondig voorbereid op een vogelgrieppandemie. Die kwam niet. Naarmate de jaren vorderden voelde ik me steeds meer voor paal staan, maar dat is over.