Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Marc Hijink is redacteur technologie.
Australië, met amper 25 miljoen inwoners, haalt de teugels aan bij twee Amerikaanse techgiganten, Google en Facebook. En hoe.
Technologie hoeft niet ingewikkeld te zijn om vooruitgang te boeken. Eenvoudige oplossingen – noem ze low tech – zijn minstens zo indrukwekkend.
Hoe ziet de auto van de toekomst eruit? Wordt het een iPhone op wielen of reken je je zelfrijdende Tesla in bitcoins af?
Steel van de rijken, verdeel onder de armen. Dat is de drijfveer van de legendarische Engelse volksheld Robin Hood, vaak vertolkt door knappe mannen in net iets te krappe…
Nederland is een land van de klok – ook overdag. KPN stuurde maandag een grafiekje rond over het dataverbruik tijdens deze weken van schoolsluiting.
Al is vaccinatie niet verplicht, grootschalig gebruik van prikpaspoorten voert de druk op om je, ook als je twijfelt, toch te laten vaccineren, schrijft Marc Hijink.
ls Elon Musk het zegt, dan moet het wel waar zijn. ‘Gebruik Signal’, twitterde de rijkste man ter wereld afgelopen week naar zijn 42 miljoen volgers
Een Dry January gaat me nog wel lukken, maar een paperless office zit er niet in.
Je telefoon volgt je overal en verzamelt zo een schat aan persoonlijke gegevens en gewoontes. Waar je bent, wat je doet, waar je naar kijkt.
Ian Beer, een veiligheidsonderzoeker in dienst van Google, ontdekte een kwetsbaarheid waarmee hij kon meegluren in elke iPhone in zijn buurt, zonder het toestel aan te raken.
Deze kerst staat een nieuw algoritme centraal: die van het ouderwetse, synchrone groepsgevoel.
Hybride is het toverwoord van de coronacrisis, schrijft Marc Hijink. De pandemie verandert de baan van veel werknemers in een mengvorm van online en fysieke aanwezigheid.
Zoals je aan het einde van het jaar de ziektekostenverzekeringen vergelijkt, is dit een goed moment om de prijzen van de cloudaanbieders eens op een rijtje te zetten.
Ik ben verknocht aan Unreal, zelfs twintig jaar na dato nog. En na zo’n avondje schieten op oud-collega’s voel ik me herboren: ik weet weer hoe leuk het is om de computer te gebruiken voor iets dat niet productief is.
Van huis uit ben ik niet erg goed in weggooien – ik bewaar decennia aan foto’s en video’s in de cloud, met backups en backups van backups.
Marc Hijink begrijpt waarom Google zoekopdrachten inkoopt van iPhonegebruikers. Maar waarom stuurt Apple anderhalf miljard iOS-klanten bij voorkeur naar Google?
DeepNude: software die afbeeldingen van vrouwen ‘uitkleedt’ en voorziet van blote lichaamsdelen. Het is nepnaakt natuurlijk, maar de schade die DeepNudes veroorzaken, is wel echt.
Een op GPT-3 gebouwde chatbot kon honderden commentaren op sociaal netwerk Reddit plaatsen voordat ‘het’ ontmaskerd werd.
De kop van het mailbericht – ‘Welzijn’ – belooft weinig goeds. „Kunt u het werk loslaten en uw vrije tijd gebruiken om op te laden?” Daarna een foto van mij in betere tijden.
Jongeren krijgen niet de fysieke, maar wel de mentale klap van corona. En dat voelt soms, zoals Ciske de Rat het in 1984 al verwoordde, verdomd alleen.
Amazon-baas Jeff Bezos heeft iets met vliegende dingen. Zijn fascinatie voor raketten, zwevende ruimtesteden en Prime Air-bezorgdrones dringt nu ook door in de huiskamer.
De Nederlands-Amerikaanse tech-ondernemer Frank Slootman heeft geen hoge pet op van de startupcultuur in Nederland. Maar als we iets kunnen leren van Silicon Valley is het dat marktwaarde niet de enige graadmeter voor succes kan zijn.
De CoronaMelder die je nu kunt downloaden werkt anoniem, op basis van een alarmeringssysteem van Apple en Google. Dat werkt beter dan de verplichte registratievraag in de horeca.
Een overname van het Amerikaanse TikTok-deel door Facebook is ondenkbaar. Er zijn wel gegadigden als Microsoft, Oracle en Walmart.
Elektrische auto’s kunnen verrassend vlot optrekken – sneller dan veel van hun bestuurders gewend zijn. Marc Hijink belde de onderzoekers die schatten dat de kans dat je zwaargewond raakt bij een elektrische auto drie keer zo groot is.
Misofonie – letterlijk: de haat voor geluid – is een aandoening waarbij alledaagse, vaak menselijke geluiden, „extreme gevoelens van woede, walging of haat opwekken.”
Marc Hijink ging naar een corona-proof bioscoop. "Het was muisstil, zonder popcornvermalers, zonder telefoonoverlast. De beste stoelen van het huis. Een droombioscoop, dus."
NXP is een on-Nederlands bedrijf met on-Nederlandse beloningen. De chipmaker vergelijkt zichzelf voornamelijk met Amerikaanse chipbedrijven en dreigt daardoor te ver weg te zweven van lokale maatstaven.
Sociale media zijn machtige advertentie- en nieuwsdistributeurs, die beoordeeld moeten worden op hun inhoudelijke keuzes. Twitter gaf alvast het goede voorbeeld.