Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Volgonderwerpen
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Lunchen met
Lunchen met
Elf jaar lunchinterview leerde: de lunch is ongemak
Rinskje Koelewijn lunchte in de afgelopen elf jaar ruim vierhonderd keer met Interessante Nederlanders. „Met een wildvreemde aan tafel zitten en eten is, voor beide partijen, onwennig.”
Lunchinterview
De bedenkers van „het Disneyland van avocado’s”
Ron Simpson (38) en Julien Zaal (31) dachten met The Avocado Show een leuk lunchtentje voor vrienden op te zetten, maar het werd per ongeluk een succesformule. „Ik heb, geen grap, avocado’s staan signeren.”
Lunchen met
Mij zul je niet meer uitbundig horen lachen
Tugrul Çirakoglu (31) ontfermt zich als gespecialiseerd schoonmaker over de allervieste, weerzinwekkendste en meelijwekkendste kanten van het menselijk bestaan. „Iedereen hoopt op hulp. Niemand wil zo leven.”
Lunchen met
Peter Middendorp: ‘Is dat nou typisch Drents? Eerst heel lang bangig zijn, je schamen en dan báts, uithalen’
Peter Middendorp (50), columnist en schrijver, ontvluchtte de „nietsigheid van Drenthe”, maar bleef zich een „boertje van buut’n” voelen.
Lunchen met
'Als één volk het levenslied omarmt, dan het Turkse wel. Daar nemen mensen scheermesjes mee naar optredens van volkszangers'
Ammar Bozoglu (24), bijnaam Ali Hazes, zingt het Nederlandse levenslied. Na een moeilijke jeugd nam hij onlangs zijn eerste single op. „Ik stond in de studio en in één keer kwamen alle emoties eruit.”
Lunchen met
Marjolein Moorman: ‘Politiek is voor mij geen carrière’
Marjolein Moorman (47), wethouder in Amsterdam, schreef een boek over haar jeugd in een rijtjeshuis in Wassenaar. „Wil ik dit werk blijven doen, dan moet ik zorgen dat mensen het met me eens zijn en op me stemmen.”
Lunchen met
Freestyle-voetballer Soufiane Touzani: ‘Ik wil anderen inspireren ‘GOAT’ te worden'
Soufiane Touzani (35), wereldberoemd freestyle-voetballer uit Rotterdam, wil anderen inspireren. „Als de vaders en moeders van de toekomst gelukkiger, gezonder en relaxter worden, kunnen ze meer tijd en liefde besteden aan hún kinderen.”
Lunchen met
Annemiek Leclaire: ‘Solitair zijn én intens contact ervaren, dat kan’
Annemiek Leclaire (52), journalist en zingevingscoach, vroeg mensen naar het belangrijkste gesprek van hun leven. „Het simpele feit dat iemand serieus naar je luistert. Soms is dat het hele eiereten.”
Lunchen met
Anton Philips: ‘Ik leer mensen een gezonde relatie te hebben’
Van jongs af aan wilde Anton Philips (89) mensen helpen gelukkiger te zijn. Sinds kort is hij relatietherapeut, hij kijkt ernaar uit stellen te helpen in de liefde. „Het gevoel van anderen raakt me.”
Lunchen met
Huisarts zijn is eigenlijk niet meer te doen
Marnix van der Leest, huisarts, schreef een boek over zijn beroep. Hij is geen activist, zegt hij, maar hij maakt zich wel zorgen. „Zoveel verantwoordelijkheid bij de huisarts leggen, eigenlijk is dat niet verantwoord.”
Ouderenzorg
Teun Toebes: ‘Jij hebt een totáál ander beeld van mensen met dementie dan ik’
Teun Toebes (22) neemt het op voor iedereen die met dementie in een verpleeghuis terechtkomt. Zelf woont hij – vrijwillig en tijdelijk – op een gesloten afdeling. Een „inhumaan” en „totalitair regime”, noemt hij de zorg.
Lunchinterview
‘Toen werd het: wie de fuck is Diederik Gommers dat hij dit voor ons kan bepalen’
Intensivecarehoofd Gommers werd een van dé gezichten van de coronacrisis. Nu is er een boek. „Ik voel de behoefte verantwoording af te leggen.”
Interview
‘De falende man, die hoort bij Suriname’
Chris Polanen (58), dierenarts in de Bijlmer, schrijft romans over Suriname om zijn heimwee te bestrijden. Maar hij is niet alleen maar aardig over het land dat hij zo mist. Vooral ‘de’ Surinaamse man moet het ontgelden.
Interview
‘Dwangstoornissen zijn hartstikke hip geworden. Een freakshow’
Erwin Roebroeks (51) schreef een boek over zijn dwangstoornis en hoe hij daar vanaf kwam. „Het lastigst van het leven ná de dwang, was misschien wel de teleurstelling over het normale leven.”
MH17
‘Niet alle nabestaanden zijn boos en verdrietig en zielig’
Mirjam en Sandra Ploeg verloren hun ouders, broer en pleegbroertje toen de MH17 neerstortte. Nu is er een boek over hoe zij rouwen. „Zoals wij het doen is óók oke.”
Lunchen met
Sergio Vyent: ‘Ik neem niemand iets kwalijk, echt niet’
Vyent, gastheer van datingprogramma First Dates, schreef een boek over de liefde, die hij zelf pas echt ontving op zijn elfde, van zijn pleegmoeder Mien. „Verlatingsangst, onzekerheid, te meegaand of juist te afwezig, ik heb het allemaal ervaren.”
Lunchen met
Carpoolen in de lucht: boek een stoel in een privévliegtuig
Max van Doorne (25) wilde piloot worden, maar werd luchtvaartondernemer. Met zijn bedrijf Hyer biedt hij stoelen aan in privévliegtuigjes. Voor 1.700 euro zit je bij het raam, op een leren stoel.
Lunchen met
Dragqueen Sander den Baas: ‘Ik mag me als hond verkleden, of als heks. Maar niet als vrouw’
Sander den Baas (37), bekend als dragqueen Lady Galore, schreef het boek Glitter maakt alles beter. „Hoe ik eruitzie, mag geen reden zijn me te discrimineren.”
Lunchen met
Feesten, partijen, gesponsorde reizen, een leuke auto, fijne collega’s. Dat paste niet bij Onno Aerden
Onno Aerden (53), bladenman en columnist, laafde zich aan een ‘vijfsterrenleven’, maar verkoos inhoud boven geld. De ‘nieuwe Onno’ raadt iedereen aan af en toe te kalibreren: „Past mijn leven nog bij mij?”
Lunchen met
‘Of de mensen gelukkig waren? Ze waren geworteld’
Koos van Zomeren (75) schreef zijn derde boek over Herwijnen, het dorp van zijn vader, waar niets meer is zoals het was. De mensen, de volkstaal, de dijkhuisjes – zelfs de dijk is straks weg.
Interview
Kinderen van gescheiden ouders helpen elkaar
Sophie Mulder (26) en Demi Keppel (24) van jongerenplatform Villa Pinedo schreven een zelfhulpboek voor kinderen van gescheiden ouders en putten daarbij uit eigen ervaring. „Ik check steeds in bij het meisje van negen in mezelf.”
Lunchinterview
'Ik ben al bijna uit het geheugen van de mensen verdwenen'
Rudi Wester (77) schreef de biografie van de schrijver Jef Last. „In zijn memoires verklaart hij alles in zijn leven uit zijn seksuele geaardheid.”
Lunchen met
'Mijn broer voelde weerstand tegen Joods-zijn, ik vooral een groot gevoel van ongemak'
Margalith Kleijwegt, journalist en schrijver, groeide op met een moeder die Joods was, maar het niet wilde zijn. In haar boek zoekt ze naar brokstukjes oorlog bij haar familieleden.
Lunchen met
Margarith Kleijwegt: ‘Het was zaak het bloed te verdunnen’
Margalith Kleijwegt (70), journalist en schrijver, groeide op met een moeder die Joods was, maar het niet wilde zijn. In haar boek zoekt ze naar brokstukjes oorlog bij haar familieleden. „Joods-zijn betekende gevaar.”
Interview
Hugo Borst: 'Er waren uitzendingen bij, dan reed ik na afloop naar huis en voelde ik me smerig. Bezoedeld'
Hugo Borst (58), (sport)schrijver, wil niet meer wekelijks op televisie praten over voetbal. 'Betweter, criticaster, zeikstraal. Ik kan mezelf haten'
Lunchen met
‘We zijn getuige van een vernietiging in slow motion’
Saskia Goldschmidt (66) brengt opnieuw het dagboek uit van Renata Laqueur. Dankzij haar overleefde Goldschmidts vader Bergen-Belsen.
Lunchen met
Slangen? Die zijn helemaal niet eng!
Sterrin Smalbrugge weet alles van reptielen. „Die leven al miljoenen jaren op aarde.”
Sholeh Rezazadeh
‘In mijn eigen taal kan ik niet zeggen: mijn vader is verslaafd’
Sholeh Rezazadeh (31) verliet de „giftige” grond van haar geboorteland Iran en schreef in haar Nederlandse romandebuut over wat ze in haar eigen taal niet vertellen kon: de opiumverslaving van haar vader. „Van binnen en van buiten blijft er niets van hem over.”
Lunchinterview
‘Het oordelen begint al als een vrouw zwanger is’
Ank de Jonge (54) is de eerste Nederlandse verloskundige die ook hoogleraar is. Waarom die uitgesproken standpunten over bevallen, vraagt zij zich af. „Laat elke vrouw dat doen op een manier die bij haar past.”
Meer Lunchen met...