Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Volgonderwerpen
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Klassiek
Recensie
Klassiek
|
●●●●
Pianobroers Jussen eren en zijn Hollandse Meesters
Wie de nieuwe cd van de broers Jussen op grond van de hoes negeert, begaat een grove inschattingsfout: dit is het interessantste en meest gewaagde Jussen-album ooit.
Teresa Berganza (1933-2022)
Wonderbaarlijke mezzosopraan koppelde elegante helderheid aan prachtige aardse laagte
Om haar zwoele stem gold de Spaanse mezzosopraan Teresa Berganza als de ,,Carmen van de eeuw.” Ze overleed vrijdag op 89-jarige leeftijd.
klassiek
Twee Stabat Maters die als dag en nacht zijn
Honderden zijn er: toonzettingen van het middeleeuwse Latijnse gedicht Stabat Mater, over het verdriet van moeder Maria, staand onder het kruis waaraan haar zoon sterft.
klassiek
Jacobs Hohe Messe barst van zeggingskracht
Zoals altijd verrast René Jacobs met zijn radicale, visionaire interpretaties. In deze rijke Hohe Messe beschouwt hij hier alle zangers – het RIAS Kammerchor én de solisten…
Recensie
Klassiek
|
●●●●
Amsterdam snakte naar belcanto als ‘Anna Bolena’
Belcanto hoorde je lange tijd zelden bij De Nationale Opera. Een ijzersterke nieuwe productie van Donizetti’s ‘Anna Bolena’ maakt daar korte metten mee én smaakt naar meer.
klassiek
Een staalkaart voor Hasselhorns rijke stem
Dit is wat ons rest: geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste is de liefde, zo schreef Paulus in zijn eerste brief aan de Korintiërs (1 Korintiërs 13).
Opera ‘Anna Bolena’
‘De eeuwige vraag blijft: hoe hakken we het hoofd eraf?’
Britse kostuumdrama’s bestonden tweehonderd jaar geleden ook al. Donizetti componeerde de ‘Tudor-trilogie’, over het Engelse hof waar de koninginnen elkaar snel opvolgden. Bij De Nationale Opera zijn ze de komende tijd alle drie te zien.
Elisabethconcours
Celliste Eline Hensels (23): 'Als je begint met de intentie te winnen, maak je de druk onmenselijk groot'
Zaterdag start het Koningin Elisabethconcours, dit jaar voor cellisten. Eline Hensels is een van de deelnemers. „Ik houd van de spanning van wedstrijden.”
klassiek
Savall krijgt Bach niet aan het dansen, maar laat Rameau wel vonken
Dirigent Jordi Savall maakte afgelopen weekend zijn debuut bij het Concertgebouworkest. Waar hij Bachs muziek niet aan het dansen kreeg, zegevierde hij in zijn eigen bewerking van Rameau.
Klassieke muziek
●●●●●
Nézet-Séguin toont met zijn Mahler de kracht van een live-uitvoering
Het Rotterdams Philharmonisch orkest speelde onder leiding van Yannick Nézet-Séguin een sprookjesachtig mooie Mahler 4 vol prachtige nuance en smaakvolle climaxen.
Wohltemperierte Klavier
Pianist Marcel Worms: ‘Ook in een zware periode blijft altijd het verlangen naar Bach’
Bachs Wohltemperierte Klavier geldt als het Oude Testament van de klassieke muziek. Pianist Marcel Worms legde de monumentale cyclus vast.
klassiek
Mooie blazers-ode aan de gitaarfamilie
Het Nederlands Blazers Ensemble bracht in zijn voorstelling Troubadours vorig jaar een eerbetoon aan de vele verschijningsvormen van de gitaar: van zijn verre voorouder uit het…
Twee componisten
‘Ik wilde ambitieuze corona-muziek schrijven’
Zowel Thomas Larcher als Samuel Adams was composer in residence van het Concertgebouw, maar de pandemie gooide roet in het eten. Deze week klinkt hun muziek eindelijk in Amsterdam.
Interview
klassiek
Pianist Ralph van Raat: 'Het was iets egoïstisch. Ik wilde weten hoe het was zoiets te spelen'
Pianist Ralph van Raat (44) is pleitbezorger van eigentijdse klassieke muziek. Maar zijn passie voor de piano begon bij jazz. Nu speelt hij Keith Jarretts legendarische ‘Köln Concert’ (1975).
Klassiek
|
●●●●
Fischer laat in Bartóks laatste pianoconcert de liefde regeren
Tussen strijd en liefde ging het in Bartóks drie pianoconcerten, waarin dirigent Iván Fischer drie solisten en het Concertgebouworkest de weg wees. De liefde won.
klassiek
Pianist Rembrandt Frerichs: ‘Op het podium belandt mijn geest in een andere zone’
Rembrandt Frerichs
|
pianist, componist Rembrandt Frerichs groeide op in het tweestromenland van klassiek en jazz. Hij laat ze versmelten in zijn twee nieuwe pianoconcerten, die zondag in première gaan en tegelijk op cd verschijnen.
klassiek
Een aanrader voor iedereen met open oren
Jellantsje de Vries speelt op haar debuut-cd een Noorse volksdans, Amerikaanse en Deense muziek uit het interbellum, werk van haar vader, componist Klaas de Vries, én een nocturne van John Cage.
Pianist Radu Lupu (1945-2022)
Meesterpianist Radu Lupu had de uitstraling van een mysticus
Hij was een van de grootste pianisten van onze tijd, geliefd door publiek, kritiek én collega’s. Wars van publiciteit leidde hij een teruggetrokken bestaan.
Opera
|
●●●●●
‘Natte zoen / jachtseizoen’: opgefriste opera ‘Bruid te Koop’ in geestig Nederlands
De Nederlandse Reisopera brengt de vergeten komische opera ‘Bruid te Koop’ in een flitsende en gedurfde Nederlandse hertaling. Het resultaat: een sprankelende voorstelling die meermaals doet schateren.
Harrison Birtwistle (1934-2022)
Componist Birtwistle behoorde tot de allergrootsten van de Britse avant-gardemuziek
Afgelopen maandag overleed de Britse componist Harrison Birtwistle. Met zijn weerbarstige saxofoonconcert ‘Panic’ deed hij veel stof opwaaien bij de ‘Last Night of the Proms’.
Necrologie
Toonaangevende Belgische operacomponist Philippe Boesmans overleden
Philippe Boesmans (1936-2022) was in Nederland weinig bekend, maar gold in België als invloedrijk operacomponist. Zijn bijdrage aan de hedendaagse opera bij de Munt was „van onschatbare waarde”.
Klassiek
|
●●●●
Lavinia Meijers harp stelt existentiële vragen
De voorstelling ‘Untitled 2’ van harpist Lavinia Meijer past in ontwikkeling van de muziek als plek tot bezinning: behalve luisteren en voelen ook denken.
klassiek
Overal klinkt Bachs ‘Matthäus’: de ontroering grijpt je waar je het niet verwacht
Na drie jaar onthouding, klinkt nu overal in Nederland weer Bachs ‘Matthäus’ en ‘Johannes-Passion’. Ruim tweehonderd uitvoeringen om uit te kiezen, waar te beginnen? Als start van de goede week proefde NRC vier uitvoeringen voor.
klassiek
Delta Piano Trio wekt volksmuziek tot leven
Midden in de pandemie kreeg het Delta Piano Trio de prestigieuze Kersjesprijs. Hun nieuwe cd onderstreept het potentieel van dit jonge Nederlandse trio.
klassiek
Melancholische klankpracht bij Scarlatti
Wie Domenico Scarlatti (1685-1757) kent van zijn sprankelende klaviersonates, weet misschien niet dat hij ook geestelijke muziek schreef.
Festival
Eigentijdse muziek: ‘Dé Afrikaanse componist bestaat niet’
Zes componisten van kleur staan donderdag 7 april centraal in het programma Afromodernism van Ensemble Modern. Een broodnodig tegengeluid: waarom zou de hedendaagse muziek het domein van witte mannen moeten zijn?
Klassiek
Een kleine voorstelling met goddelijke ambities
Mezzosopraan Ekaterina Levental en regisseur Chris Koolmees rijden met een busje door het land. Hun voorstelling ‘Het Orakel’ is een alternatieve Passie over de mens op zoek naar god in zichzelf.
Benefietconcert Enschede
Componist Maxim Shalygin: ‘Als ik aan de oorlog denk, krijg ik geen noot op papier’
De Oekraïense componist Maxim Shalygin schreef ‘Drop after drop’ over de oorlog in Oekraïne voor een wereldwijd verbond van muziekfestivals. Dit weekend is het te horen bij een benefiet in Enschede.
klassiek
Rondzingend gehoorapparaat verstoort Bruckners ‘Zesde ’
Bij het Concertgebouworkest leidt dirigent Myung-whun Chung deze week Bruckner. Cellist Gautier Capuçon speelt een wufte Tsjaikovski, ver weg van ronkende resonantie.
Meer Klassiek...