Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Volgonderwerpen
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Kinderboeken
kinderboeken
‘Door de diversiteitsdiscussie lopen wij als makers op eieren’
Waar ligt de grens? Oftewel: wiens verhaal mag je als kunstenaar vertellen? Woensdag hield illustrator en schrijver Marit Törnqvist de Annie M.G. Schmidtlezing over culturele diversiteit in kinderboeken. „Kunst maken betekent risico lopen.”
kinderboeken
Jonge liefde wordt verdrongen door marionettenspel
Over de ontluikende vrijerij tussen twee jongens schrijft Rindert Kromhout ontroerend. Maar door alle aandacht voor het Italiaanse decor doet de jeugdroman regelmatig geforceerd aan.
kinderboeken
Als een boos meisje in de buurt van een sloopkogel komt
Een verhaal over een kind dat baalt van lawaai en wraak neemt. Daar is geen woord van gelogen – of toch? Metafictie in een verhaal voor kinderen die aan het leren lezen zijn, werkt dat?
kinderboeken
Politiek voor kinderen: een dictatuur is als een dictee
Wie politiek moeilijk vindt om te bespreken met kinderen en zich er doorgaans van afmaakt met het Jeugdjournaal, kan nu toe met dit Spaanse prentenboek, een moderne klassieker.
kinderboeken
Levendige kinderverhalen over de diepe band tussen bomen en mensen
In een boek met een Duizend-en-een-nacht-achtige opzet verzamelde Margaretha van Andel sprookjes en legenden over bomen. Een boek dat naadloos aansluit bij de tijdgeest.
kinderboeken
Toen dieren en mensen elkaar niet meer konden verstaan
Aicha is een uitverkoren kind: zij kan met alle dieren praten. Het eerste, sprookjesachtige kinderboek van de Vlaams-Marokkaanse Fikry El Azzouzi geeft vertrouwen in diens toekomst als kinderboekenschrijver.
kinderboeken
De jonge Fredo ontkomt niet aan de rampspoed van de geschiedenis
De nieuwe jeugdroman van Els Beerten toont hoe de geschiedenis onvermijdelijk haar sporen nalaat in de levens van gewone mensen. Dat doet ze in prachtzinnen, levendige beelden en suggestieve dialogen.
kinderboeken
De chaos van verhuizingen levert een uitdagend zoekboek op
Illustrator Maayken Koolen debuteert met een origineel prentenboek waarin een kameleon zich schuilhoudt voor een verhuizing. Ook verfrissend hoe ze diversiteit een onnadrukkelijke rol heeft gegeven.
kinderboeken
Een vreemde baard? Die laat de koning direct in stukjes knippen
Een kinderboeksprookje over een grootheidswaanzinnige koning – dat werd in de handen van tekenaar Klaas Verplancke géén opzichtig moralisme. De gouden baard is een briljante oefening in dwarskijken en tegendenken.
kinderboeken
De lezer wordt bij Harm de Jonge zelf de alzheimerpatiënt
Knap, moedig en origineel is het, dat De Jonge dementie tastbaar probeert te maken, in een verhaal over een jongen en zijn opa. De zorgvuldig opgebouwde zinnen en metaforen schitteren.
kinderboeken
Sneeuwwitje kan als ‘Sneeuwwit’ prima voor zichzelf opkomen
De bewerking van het sprookje speelt met de Disney-zoetigheid en voegt veel humor toe aan het bekende verhaal. Maar vooral maakte Daan Remmerts de Vries ‘Sneeuwwit’ tot een dromerig en eigenzinnig meisje.
kinderboeken
De pizzabodems van belangrijke levens
Waar werd de kiem gelegd, voor de levens van 24 opmerkelijke personen uit de wereldgeschiedenis? In hun jeugd – en daarover schrijft Joke van Leeuwen urgente portretten die ook zedenschetsen zijn.
Recensie
kinderboeken
De jeugdboeken van Jacqueline Woodson zijn veel meer dan een sociale aanklacht tegen de Amerikaanse samenleving
De internationaal bekroonde Jacqueline Woodson wordt nu ook in het Nederlands vertaald. Haar werk, over opgroeiende zwarte jongeren, ontstijgt het activisme.
kinderboeken
Zou de vrouw van Toetanchamon echt zo modern zijn geweest?
Schaduw van Toet vertelt de geschiedenis van farao Toetanchamon, vanuit het gezichtspunt van zijn vrouw Amany. Een mooi uitgangspunt en het wemelt van de poëtische zinnen – maar Lida Dijkstra neemt wel een loopje met de geschiedenis.
kinderboeken
Je vaders bloedbaan is een soort snelweg
Het vorig jaar verschenen Lennox en de gouden sikkel verrast door de bijzondere illustraties en de originele onderwerp: sikkelcelziekte. Maar debutant Zevenbergen heeft nog geen vaste schrijfhand.
kinderboeken
In ‘herinneringsfilms’ vindt de jonge Cato troostrijke ruimte
Het genomineerde Films die nergens draaien is een prettig afwijkend magisch-realistisch avontuur, van een verrassende nieuwe stem in kinderboekenland.
kinderboeken
Een pinguïn die verliefd is op een beer, kan dat?
De Vlaamse illustrator Pieter Gaudesaboos wilde met zijn nieuwe prentenboek een zo volledig mogelijk antwoord geven op de vraag wat liefde is.
kinderboeken
Door de reuzenmaan voel je de verlatenheid in het gedicht
Dieren zijn het onderwerp van al deze (kinder)gedichten, of ze nu voor jong of oud geschreven zijn. De illustraties van de gelauwerde Britta Teckentrup maken deze bloemlezing méér dan de som der delen.
kinderboeken
In Australië lezen kinderen al decennialang Tashi voor het slapengaan
Aan de avontuurlijke sprookjes van de elfachtige Tashi, nu voor het eerst in Nederland te lezen in een knusse omnibus, ben je eigenlijk meteen verknocht.
kinderboeken
Genoeg sneeuw, cider en winterfolklore tot aan de twaalfde kerstavond
Achttien folkloristische voorleesverhalen, sprookjes van over de hele wereld, zijn verzameld in deze sfeervolle uitgave. De Engelse schrijfster mist wel kansen door controversiële kanten van de verhalen, hoe ongezellig ook, omzichtig te ontwijken.
kinderboeken
Een geweldige bijdrage aan de diversiteitsdiscussie – van Annie M.G. Schmidt
Annie M.G. Schmidts oude gedicht ‘Zwartbessie’, over een depressieve zwarte kip, werkt geweldig als prentenboek. Je kunt er als hedendaagse lezer een frisse kijk op sociale uitsluiting in lezen.
kinderboeken
De braafste kinderen smaken ook het zoetst
De Yark, een groot harig monster dat verwant lijkt aan de Maximonsters, speelt de hoofdrol in een soms ironisch, maar soms ook ronduit grimmig verhaal. Dit Franse duo maakte een merkwaardig kinderboek.
kinderboeken
De poort naar Dragts virtuele koninkrijk staat weer open
‘Een boek openen lijkt op een deur opendoen’, schrijft Tonke Dragt karakteristiek, in een nieuw avonturenboek dat ze samen schreef met collega Rindert Kromhout. Het zou als een geslaagde kennismaking met haar oeuvre kunnen dienen.
kinderboeken
Dit prentenboek is een enorme hit in de VS: volkomen terecht
Amos Muis blijft een dagje thuis is een mooi, maar kalm verhaal over vriendschap dat in zijn bescheidenheid weinig plaats inneemt. Maar vergis je niet: volkomen terecht is dit een enorme hit in de VS.
Kinderboeken
Rowlings nieuwe kinderboek is een klassieke én eigentijdse kerstqueeste
Een knuffelvarken dat kwijtraakt, en terechtkomt tussen de afgedankte spullen: het nieuwe kinderboek van Rowling is eerder Toy Story dan Harry Potter.
kinderboeken
Wanneer schrijf je me weer eens een brief?
Gerda Dendooven maakte een mooi prentenboek dat je van voor naar achter kunt lezen én van achter naar voor, waarin ze bovendien het gevoel van gemis ten tijde van de coronalockdown vangt.
Kinderboek
Meinderts laat zijn verhaal de geschiedenis ontstijgen
Er zitten weemoed en nostalgie in deze autobiografisch geïnspireerde jeugdroman. Maar met levendige beschrijvingen van een band tussen twee broers overbrugt Koos Meinderts de tijd.
kinderboeken
Ook op rijm blijft God een knorrepot
De hardvochtige verhalen uit het Oude Testament worden in een hervertelling op rijm door Maria van Donkelaar luchtig, soms zelfs kolderiek. De illustraties zuigen je in het verhaal.
Kinderboekenweek
Het wonderbos bestaat écht
Het nieuwe boek van Medy Oberendorff en Jan Paul Schutten betovert je van begin tot eind. De kracht ervan zit zowel in de tekeningen als in de rake beeldspraak.
Meer Kinderboeken...