Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Kinderboeken
kinderboeken
Het ‘holle’ in Raafs buik voelt zo oneindig leeg als het heelal
Raafs leven valt uit elkaar, in dit boek met subtiele zinnen en een zweem van avontuur. De kleine universums van haar personages brengt Annejan Mieras uiteindelijk vernuftig bij elkaar, ‘zodat we voelen dat we allemaal een stukje van iets groots zijn’.
Kinderboek
Weerloos en waardevol filosofeert Joke van Leeuwen over mens, dier en ding
In haar kinderboek bij de Maand van de Filosofie nodigt Joke van Leeuwen haar lezers uit om na te denken over hoe mens, dier en ding zich tot elkaar verhouden.
kinderboeken
Krioelend kijkplezier in knipkunstkinderboek over kevers
De mestkevergrappen van Bibi Dumon Tak zijn speels, geestig en origineel. Maar de vertelkracht van dit prentenboekenverhaal zit ‘m toch echt in de artistieke platen van ‘knipkunstenaar’ Geertje Aalders.
kinderboeken
Waarom ontbreken bij deze Koning Arthur-hervertelling de oorspronkelijke illustraties?
Koning Arthur-verhalen zijn in potentie zeer aantrekkelijk voor bewerkingen voor kinderen. Maar deze hervertelling is door de vele personages en stugge formuleringen minder meeslepend dan je zou hopen.
kinderboeken
De onverwachte overweldiging van de grote stad
Het is voor het eerst dat de bekroonde Canadese illustrator Sydney Smith (1980) zowel de tekst als de illustraties verzorgt voor een prentenboek. Dat levert meteen een beeldschoon resultaat op, waar tekst en beeld perfect samengaan.
kinderboeken
Een vos die een spreekbeurt houdt over een gans
Grappig idee: een boek met spreekbeurten die het ene dier over het andere dier geeft. En voor die leerzame én ontroerende kinderexposés heeft Bibi Dumon Tak ook telkens gegronde redenen.
kinderboeken
Mogen grote mensen de baas spelen over kinderen?
Het spirituele werk De profeet, honderd jaar oud en geïnspireerd op oosterse verhalen en westers Verlichtingsdenken, is nu hertaald voor kinderen. Het boek neemt kinderen serieus en nodigt nadrukkelijk uit om zelf na te denken.
kinderboeken
Dankzij dwergkonijn Misjka komt Roya’s roerende vluchtverhaal op tafel
Als het dwergkonijn Misjka ontsnapt komt het stille verdriet van de uit Afghanistan gevluchte Roya met een tranenstroom naar buiten. Verraderlijk achteloze zinnetjes zijn de kracht van Misjka.
kinderboeken
Het uitverkoren meisje en de eigenzinnige kloostergeit
Het miraculeuze nieuwe kinderboek van de Amerikaanse Kate DiCamillo is een heerlijk meeslepend leesavontuur, waarin een hartverwarmende ode aan de vertelkunst doorklinkt.
kinderboeken
Je dromen volgen? Helemaal geen goed idee, toont deze haas
Het originele prentenboek Soep van de haas is het avontuur van de selfmade man – of eigenlijk: haas – die ten onder dreigt te gaan aan zijn eigen succes.
Kinderboek
Een verrassende afslag in een onvervalst kerstsprookje (●●●●)
Het prachtige kerstboek van Benny Lindelauf zit zo vernuftig in elkaar dat je het op meerdere niveaus kunt (voor)lezen. De sfeervolle nachtprenten geven zijn tekst een betoverende kerstgloed.
Kinderboeken
Twee prachtige kinderboeken over Sinterklaas – zonder Zwarte Piet
De afgelopen jaren leek niemand zijn handen te willen branden aan een echt Sinterklaasverhaal. Toch zijn er nu nieuwe boeken, zonder pieten en met dwaze dieren met mijters op hun kop .
kinderboeken
De fabels van La Fontaine zijn gruwelijk, op een lekkere manier
De illustraties van Rébecca Dautremer in Fabels geven een geslaagde hertaling van Ed Franck net dat extra beetje dreiging mee waardoor de fabels beslist de indruk achterlaten waarvoor ze geschreven zijn.
Kinderpoëzie
Een bloemlezing met poëzie en een debuutbundel laten de kinderwereld van nu zien
Uit een nieuwe bloemlezing met kinderpoëzie komt de hele moderne leefwereld van kinderen aan de orde. De fraaie illustraties versterken dat alleen maar.
kinderboeken
Zullen deze tweelingbroer en -zus elkaar op een dag echt doden? (●●●●●)
Schrijfster Marjolijn Hof lijkt al haar woorden op een goudschaaltje te hebben gewogen, in het avontuurlijke vervolg op haar sprookjesachtige en rauwe kinderboek Lepelsnijder. De personages worden misschien stuurser, maar daardoor ook spannender.
kinderboeken
Als de geschiedenis door dieren wordt geschreven
Wie verbood eigenlijk het levend koken van kreeften? In ‘monologen’ vertelt kinderboekenschrijfster Joukje Akveld de menselijke geschiedenis door de ogen van dieren, in een sprankelend en imposant geïllustreerd boek.
kinderboeken
In haar klimaat- én coronakinderboek maakt Joke van Leeuwen van puree ook mooie dingen
Stijgende zeespiegel, sociaal isolement – Joke van Leeuwen stelt grote actuele thema’s aan de orde in haar nieuwe kinderboek, waar een bedrukte eenzaamheid van uitgaat.
kinderboeken
De achterkant van de wereld bestaat uit loshangende draden
De Argentijnse Isol toont zich opnieuw een grensverleggend prentenboekenmaker in een verhaal over een meisje dat alles kwijtraakt.
kinderboeken
Bij volle maan verandert deze wolf in een slap ventje
Wolvenweer, een tegendraads verhaal over anders zijn voor beginnende lezers, is spannend en grappig. Het lijkt losjes opgezet, maar er is wel degelijk sprake van een knappe structuur.
Mens en natuur
Een waarachtig kinderboek over de dubbelzinnige relatie tussen mens en natuur
Waarom spreekt de natuur zo tot de verbeelding van kinderen? Daan Remmerts de Vries spoort aan in de natuur te zien wat erin verborgen ligt.
Prentenboek
Laten we afvalprikken met egel en nog lang van het bos genieten
Ooit, toen alles sneller en groter moest, putte een egel zich uit in afvalprikken. Tolman toont passie en visie in haar licht activistische Prentenboek van de Kinderboekenweek.
Interview
Gouden Griffel
‘Een verlaten bioscoop, dat voelt geheimzinnig’
Met zijn kinderboek 'Films die nergens draaien', over vergankelijkheid en verbeelding, won de relatieve nieuwkomer Yorick Goldewijk de Gouden Griffel. „Ik ben geïntrigeerd door onze rare werkelijkheid.”
Klimaatcrisis
Hoe vertel je kinderen over de klimaatcrisis?
‘Natuur’ is het thema van de Kinderboekenweek, die deze woensdag begint. Maar moet je, als het over de opwarming van de aarde gaat, een jong publiek geruststellen?
kinderboeken
Gouden Griffel voor de ingenieuze en meeslepende jeugdroman van Yorick Goldewijk
Schrijver Yorick Goldewijk krijgt de Gouden Griffel voor zijn jeugdroman ‘Films die nergens draaien’. Illustrator Raoul Deleo wint het Gouden Penseel voor zijn overweldigende illustraties in het fictieve reisboek ‘Terra Ultima’.
Interview
kinderboeken
Yuval Noah Harari schreef een kinderboek: ‘Kinderen willen snappen wat angst voor monsters betekent’
De Israëlische bestsellerauteur Yuval Noah Harari – van Sapiens en Homo deus – vertelt zijn ideeën nu aan jonge lezers. „Mijn boodschap aan kinderen is: een leeuw kan niet de economie of het rechtssysteem veranderen. Jij wel.”
kinderboeken
Het ontroerende ‘Morris’ behoort tot Bart Moeyaerts beste werk (●●●●●)
‘Morris’, over een jongen en zijn weggelopen hond, is een puntgave vertelling over het verdriet van een kind.
Necrologie
kinderboeken
Karel Eykman (1936-2022) schreef zachtaardige kinderpoëzie die zich niet gauw gewonnen gaf
Jeugddichter Karel Eykman overleed afgelopen dinsdag op 86-jarige leeftijd. Naast kinderpoëzie maakte hij de kinderbijbel Woord voor Woord, een bestseller waarmee Eykman ook in het buitenland veel succes oogstte.
kinderboeken
Hoe een vlinder wraak neemt op een beer
Van een oorspronkelijk Amerikaans zesregelig kindergedicht maakten Marije Tolman en Edward van de Vendel een prentenboek. Het resultaat is minder vernieuwend dan je misschien zou hopen.
kinderboeken
Een jongen die het laatste dodo-ei uitbroedt
De lievelingsschrijver van de 12-jarige hoofdpersoon in dit kinderboekendebuut is Lewis Carroll – vrij opmerkelijk. Mohana van den Kroonenberg neemt je moeiteloos mee in Dorians gedachtewereld.
Meer Kinderboeken...