Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Japke-d. Bouma schrijft over het gebruik van taal en de verschillen tussen mannen en vrouwen.
Vrouwen nemen steeds vaker het initiatief in de liefde, valt Japke-d. Bouma op. Dus ze probeert het nu zelf ook maar eens.
Japke-d. Bouma leerde vroeger altijd dat vrouwen van Venus komen en mannen van Mars. Maar is daar wel bewijs voor?
De laatste tijd hoor je steeds vaker dat er van alles mis is met de man. Wat een onzin, vindt Japke-d. Bouma. „Mannen zijn oké.”
Vrouwen moeten meer bluffen op het werk, zo hoorde Japke-d. Bouma van een blufexpert. Ze probeerde het meteen uit.
De hoge hak was oorspronkelijk een uitvinding voor mannen. Toch dragen die tegenwoordig amper hakken meer. Waarom, vraagt Japke-d. zich af.
Vrouwen zoenen bij een begroeting vaak iedereen die ze kennen; mannen meestal alleen de vrouwen. Japke-d. Bouma is ermee opgehouden. „Het is heerlijk.”
Zou er een man bestaan die álles heeft? Ja, die is er. Op Twitter. Japke-d. Bouma is zijn grootste fan. Maar is het wel een man?
Veel Nederlanders denken dat alleen mannen de baas kunnen zijn. Het wordt dus tijd dat we eens doorpakken met die vrouwelijke premier.
Bloedmooie vrouwen worden op kantoor minder betrouwbaar gevonden dan minder aantrekkelijke vrouwen, las Japke vorige maand in een onderzoek. En nu?
Japke-d. Bouma zag afgelopen week dat Wierd Duk in een podcast voor de Telegraaf had gezegd dat „een blanke man zijn mannelijkheid moet kunnen vieren”. Ze vroeg hem wat hij bedoelde.
Japke-d. Bouma dacht altijd dat Libelle een suf blaadje voor oma’s was. Tot ze het nummer van deze week zag.
Sinds vorige week heeft Alkmaar niet alleen ‘kaasmeisjes’, maar ook ‘kaasjongens’ op de kaasmarkt. Is dat nou wel zo’n goed idee, vraagt Japke-d. Bouma zich af.
Theresa May is niet de eerste vrouw die de rommel mag opruimen die mannen veroorzaken. Japke-d. Bouma ziet dat thuis ook. En op kantoor.
‘De moeder de vrouw’, het thema van de Boekenweek, is dit jaar écht heel suf, vindt Japke-d. Bouma. Misschien kunnen we hem nog wat aanpassen?
Japke-d. Bouma kijkt graag naar de „mannenzender” RTL7. Daar leer je dat je een man ook gewoon op z’n bek kunt slaan, in plaats van eeuwig op hem te wachten.
Vrouwendag? Die heeft de Nederlandse vrouw niet nodig vindt Japke-d. Bouma. Ze maakt zich meer zorgen om de Nederlandse man.
Vrouwen rukken op in het voetbal. Maar op tv en in clubnamen als Drachtster Boys en Kozakken Boys zie je dat nog niet echt terug, zo valt op.
Japke-d. Bouma wordt een beetje moe van vrouwen die klagen dat hun man moet klussen. Ga lekker zélf klussen, vrouwen, vindt zij. Zo moeilijk is het allemaal niet.
Japke-d. Bouma valt het op dat er veel minder luizenvaders zijn, dan luizenmoeders. Een gemiste kans, vindt ze.
Japke-d. Bouma baalt ervan dat ze niet naar binnen mag bij de mannenkapper. Waar vindt ze nu nog een echte man?
Als het over diëten gaat geldt vaak: vrouwen lullen erover, mannen dóen het gewoon, schrijft Japke-d. Bouma
Japke-d. Bouma vindt dat mannen en vrouwen totaal verkeerd omgaan met de kou.
Japke-d. Bouma vindt de nieuwe reclame voor Gillette-scheermesjes een ode aan de man. Ze wil nu ook zo’n filmpje over vrouwen.
Mannen kunnen prima voor baby’s zorgen, maar doen dat weinig in Nederland. Dat komt omdat het best zwaar is om vader te zijn in dit land, vindt Japke-d. Bouma .
Vrouwen trouwen meestal met een oudere man. Eigenlijk is dat raar, vindt Japke-d. Bouma. Want een jongere man gaat langer mee.
De arbeidsmarkt is levensgevaarlijk voor vrouwen, met ‘glazen plafonds’, ‘loonkloven’ en ‘deeltijdklemmen’. Daarom zouden vrouwen niet minder maar méér moeten verdienen dan mannen, vindt Japke-d. Bouma .
Meisjes doen het beter op school, zo bleek deze week uit cijfers van het CBS, maar jongens doen het beter op kantoor. Waren meisjes soms maar wat minder braaf, vindt Japke-d. Bouma .
Japke-d. Bouma hoorde van een wetenschapster dat vrouwelijke functienamen goed zijn voor de emancipatie. Is het tijd dat vrouwen zich ‘dokteraise’, ‘staatssecretarista’ en ‘commentatrix’ gaan noemen?
Taal is minder sekseneutraal dan we denken. “Ga maar eens kijken in de synoniemenlijst van Microsoft Word”, tipte een wetenschapster. Toen Japke-d. Bouma dat deed, kreeg ze bijna een feministische attaque.