Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Volgonderwerpen
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Haagse invloeden
Rubriek
Haagse invloeden
Hoe voorkomt Caroline van der Plas dat zij een nieuw rechts fiasco wordt?
Deze week: het escalerende boerenprotest en de gelijktijdige groei van BBB.Ofwel: hoe kan Caroline van der Plas voorkomen dat haar partij het zoveelste fiasco rechts van de VVD wordt?
Haagse invloeden
De ambtenaar die 40 jaar terug al de locaties met stikstofoverlast aanwees
Deze week: Lies Rookhuizen, de ambtenaar die veertig jaar terug al stikstofoverschotten in gemeenten vaststelde.Ofwel: verdeeldheid over stikstof en het belang van waarheid en verzoening.
Haagse invloeden
De bedrijven van Quote 500-families die het boerenprotest aanwakkeren
Deze week: agrobedrijven van vermogende families die meedelen in rijkssubsidies en het boerenprotest voeden. Ofwel: politieke moed versus minipolitiek, particulier eigenbelang versus nationaal natuurbelang.
Haagse invloeden
De man achter het model waarmee Den Haag stikstofberekeningen doet
Deze week: Mark Wilmot, de man achter de stikstofberekeningen van het kabinet. Ofwel: hoe een prijswinnend rekeninstrument doelwit van boeren én landbouwvriendelijke politici werd.
Haagse invloeden
Hoe Den Haag werkt als ambtenaren of politici bescherming nodig hebben
Deze week: een nazi-woord, lichtgeraakte politici, een gevoelig dossier en een bewindsman die zéér gedetailleerd wordt voorbereid op interviews. Ofwel: als politici en ambtenaren weten dat zij bescherming nodig hebben.
Haagse invloeden
Wantrouwen dreigt de Haagse politiek over te nemen. Dus Rutte, waar ben je?
Deze week: de opkomst van de argwaanpolitiek. Ofwel: wat te doen als voorname tegenspelers in Den Haag vooral wantrouwen over de ander verspreiden?
Haagse invloeden
Rutte die sms’jes verwijdert en een senator die anoniem partijen aanvalt
Deze week: het verband tussen de premier die sms’jes verwijdert en een senator die met een anoniem account concurrerende partijen aanvalt. Ofwel: als nieuwe openheid ook tot meer geheimhouding leidt.
Haagse invloeden
Hoe managementlogica het won van de realiteit
Deze week: waarom de overheid soms gruwelijk de fout in gaat, en soms het goede doet. Ofwel: hoe de politiek terugtrad, de overheid juist niet, en managementoplossingen het dominante denken werden.
Haagse invloeden
Hoe halve waarheden de Haagse politiek konden gaan domineren
Deze week: een tijd van ‘unieke domheid’ in de politiek, onmatigheid als wapen, PvdA-smetvrees voor GL, en: een anoniem twitterende BBB-medewerker die verslaggevers aanvalt. Ofwel: als halve waarheden de politiek domineren.
Haagse invloeden
De speechschrijver die toekeek hoe D66 afgleed naar ‘een stam, een sekte’
Deze week: speechschrijver Bob de Ruiter en zijn ervaringen in D66. Ofwel: hoe D66 viel voor het tribalisme, geschrapte passages uit de HJ Schoo-lezing, en de raakvlakken met de affaire over onveiligheid in de partij.
Haagse invloeden
Een linkse fusie, het vergrijsde verzet en de betekenis van Baudet voor links
Deze week: Ploumens vertrek en het versnelde debat over een linkse fusie dat erop volgt. Ofwel: waarom alléén een fusie lang niet genoeg is voor een eventueel herstel van links.
Haagse invloeden
Als een nieuw kabinet het aftakelende democratiebesef zelf in de kaart speelt
Deze week: democratie, mondkapjes en de dreiging van groeiende onvrijheid in oorlogstijd.Ofwel: hoe Rutte IV het aftakelende democratiebesef zelf in de kaart speelt.
Haagse invloeden
Als Renske Leijten appt welke kritiek op de Kamer zij niet meer wil horen
Deze week: waarom een onderzoekscommissie uit de Kamer niet mocht meepraten over haar eigen rapport. Ofwel: als een bekend Kamerlid de commissievoorzitter appt welke kritiek zij niet meer wil horen.
Haagse invloeden
Het verval van de senaat: gratis bier, procedureel gerommel en pestgedrag
Deze week: hoe de Eerste Kamer zichzelf op een stille dinsdagavond bovenaan de Haagse pikorde plaatste.Ofwel: gratis bier, procedureel gerommel en pestgedrag in de chambre de réflexion.
Haagse invloeden
Welke politicus speelt de blindheid van extreem-rechts voor Poetin uit?
Deze week: hoe de jarenlange Poetin-vriendelijkheid extreem-rechts (niet alleen Baudet) politiek kwetsbaar maakt. Ofwel: één sterke oneliner kan een politiek blok dat al twintig jaar standhoudt in de problemen brengen.
Haagse invloeden
Maar is deze politieke cultuur geschikt voor een periode van oorlogspolitiek?
Deze week: hoe de oorlog in Oekraïne Den Haag met zichzelf confronteert. Ofwel: is deze politieke cultuur – de vermenging van feiten, opwinding en entertainment – geschikt voor een periode van oorlogspolitiek?
Haagse invloeden
Een kenner van de politieke historie die oproept Baudet te onderzoeken
Deze week: Baudets begrip voor Poetin. Ofwel: toen Russia Today een Kamerkandidaat geld aanbood, hoe het Russische contra-verhaal Den Haag bereikte en vragen over Baudets naleving van de gedragscode voor Kamerleden.
Rubriek
Haagse invloeden
Politiek in 2022: het rondpompen van misstanden die mogelijk niet bestaan
Deze week: hoe bedrijven, stichtingen en journalisten uit de landbouw Den Haag overvoeren met ‘alternatieve feiten’. Ofwel: als politici misstanden rondpompen die misschien niet bestaan.
Haagse invloeden
De man uit een gezin van 16 kinderen die wekelijks aanschoof bij de premier
Deze week: Jonathan van der Geer, adviseur en souffleur achter de schermen bij de ChristenUnie. Ofwel: een slagerszoon uit Veenendaal over zijn kleine twintig jaar in de hallen van de macht.
Haagse invloeden
Het eerste hoofdstuk in het boek over Rutte IV. Werktitel: The Great Regret
Deze week: een eerste tegenslag voor Rutte IV, het debat over het belasten van vermogens, en de zorgen over de spankracht van de staat. Ofwel: „Weet je wie ook een burn-out heeft? De overheid zelf.”
Haagse invloeden
Als gewelddadig extremisme dreigt - en politici in het naoorlogs verzet gaan
Deze week: verdacht late keuzes in de VVD over een voormalig terrorist uit eigen kring. Ofwel: alarmerende signalen over gewelddadig rechts-extremisme in hoge politieke kringen – en de bemoeilijkte bestrijding daarvan na deze week.
Haagse invloeden
Graag normeert de Kamer anderen. Maar zichzelf normeren? Wel lastig
Deze week: normverwarring in de Kamer, kraslotendemocratie, vijandigheid als verdienmodel, de verdwijning van het idealisme uit Den Haag. Ofwel: hoe vijftien jaar ressentiment het idee heeft vervormd van wat politiek is.
Haagse invloeden
Het enthousiasme voor politieke nieuwkomers onderstreept het verval van ‘de politieke partij’
Deze week: coronabesluiten, CPB-doorrekeningen, de regeringsverklaring, en het einde van de zelfopoffering.Ofwel: deelbelangenbonanza in Den Haag.
Haagse invloeden
Een nieuw kabinet, meer intimidaties en de dictatuur van het eigenbelang
Pagina’s omslaan is aantrekkelijk voor politici, zeker als er niet zo’n geweldig verhaal over ze opstaat, schrijft Tom-Jan Meeus. Maar wanneer je nooit terugkijkt naar het beginpunt, negeer je ook het eigenlijke vraagstuk: hoe het toch komt dat het democratiebesef zo gemakkelijk in verval kon raken.
Haagse invloeden
Bijna elke politicus was er dit jaar bij momenten ‘klaar mee’
Een jaar in Den Haag: drie wankelende leiders, Rutte gered door amateurisme, een formatie met fragiele afloop, winnaar Pieter Omtzigt en een superspreader in de Kamer.
Haagse invloeden
‘Betere overheidscommunicatie’: de valkuil die steeds maar dieper wordt
Volgens communicatie-experts zijn mensen pas geschikt voor een openbaar optreden als ze in korte zinnen spreken, schrijft Tom-Jan Meeus. „Maar je kunt je ook voorstellen dat een beetje jargon deskundigen juist geloofwaardigheid geeft.”
Rubriek
Haagse invloeden
Talrijke miljarden voor een overheid wier gezag en expertise uitgehold zijn
Deze week: een gewaagd coalitie-akkoord met een gevaarlijke zwakte. Ofwel: weet de overheid raad met alle nieuwe miljarden nu, zoals Tjeenk Willink schreef, de afhankelijkheid van externe expertise (zoals lobbyisten) te groot is?
Haagse invloeden
Een kabinet dat moet scharrelen en sprokkelen om te kunnen overleven
Deze week: het dualisme-dilemma van Rutte IV, dansen op een vulkaan, JA21 stelt eisen, een intern coalitieconflict dat de start bemoeilijkt: ‘Zijn we wéér te laat.’ Ofwel: een coalitie die moet scharrelen en sprokkelen om te overleven.
Haagse invloeden
Minder hijgerigheid, meer tegendruk: ambtenaren en de komst van Rutte IV
Deze week: het opmerkelijke ‘werkdocument’ waarmee topambtenaren Rutte IV tegemoet treden. Ofwel: waarom ambtelijk leiders zich niet meer wensen te verschuilen, eigen normen stellen, en ‘nu wel vaak genoeg nat zijn gegaan’.
Meer Haagse invloeden...