Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Floor Rusman, redacteur bij NRC, schrijft wekelijks een column in NRC Weekend.
Driekwart van de Nederlanders zou begrip hebben voor de boeren, dat is best veel. Maar: wat zegt het eigenlijk? Wat is dat, ‘begrip’?
De laatste tijd vertellen opvallend veel mensen aan Floor Rusman hoe blij ze zijn met hun ADHD- of ADD-diagnose, die eindelijk verklaart waarom ze zo anders zijn.
Beter goed leven dan zo lang mogelijk: dat is de boodschap van filosoof Marli Huijer en het Zorginstituut. Maar die gewenste mentaliteitsverandering wordt volgens Floor Rusman ten onrechte gepresenteerd als een ontwikkeling met alleen maar winnaars.
Dreigen met kernwapens is geen taboe meer op de Russische staatstelevisie. De angst voor wederzijdse vernietiging zit er niet meer goed in, schrijft Floor Rusman. Het is om moedeloos van te worden.
Vrienden van Floor Rusman voelen zich in korte tijd veel ouder geworden. Wat is het woord voor dit gevoel, vraagt ze zich af. „‘Antivitaal’ noem ik het maar.”
Zonder na te denken zouden we niet in staat zijn tot introspectie, plannen maken, standpunten bepalen. Maar het lukt niet altijd even goed.
Hoe bizar het eigenlijk is dat politici en journalisten na premier Ruttes verklaring over zijn verwijderde sms'jes deze woensdag routineus aan het factchecken sloegen, vroeg Floor Rusman zich af. Alsof hij een ontrouwe echtgenoot was.
De nineties en zeroes, de decennia waarin ik opgroeide, waren achteloos seksistisch. Nu worden vrouwen nog steeds op hun uiterlijk beoordeeld, maar dat blijft niet meer onbeantwoord.
Eigenlijk zijn er twee soorten mensen: opblazers en lekprikkers. De opblazers maken zich groot en zeggen: kijk mij eens belangrijk zijn! De lekprikkers daarentegen grijpen elke kans aan om zichzelf als een kapotte ballon door de ruimte te laten flubberen.
De kippenvelmomenten in het leven van Floor Rusman hebben één ding gemeen: het gevoel overweldigd te worden door iets dat haar overstijgt. Bijvoorbeeld door iets alledaags als CBS-cijfers.
Veel vormen van zelfreflectie proberen mensen terug te brengen tot hun essentie. Maar Floor Rusman gelooft niet zo in dat verstopte ‘ware zelf’. „Volgens mij kun je heel goed tegelijkertijd optimist en pessimist zijn, of introvert en extravert.”
We hebben de democratie nodig om de mensheid te beschermen tegen zelfvernietiging, schrijft Floor Rusman. Helaas staat juist deze staatsvorm op steeds meer plekken onder druk.
Het ‘duurzaamheid is elitair’-frame leidt de aandacht af, schrijft Floor Rusman. Het echte issue is dat wij in Nederland de elite van de wereld zijn.
De Nederlandse democratie was altijd al gericht op consensus, maar de laatste jaren is die neiging nog sterker geworden.
Het is geen vrolijk gespreksonderwerp, maar ik kan het niet laten: aan iedereen die ik spreek, vraag ik of ze bang zijn. Bang voor oorlog, of erger nog, een kernoorlog.
De oorlog herinnert ons eraan wat voor geluksvogels wij zijn, schrijft Floor Rusman. ,,Bijna nergens in de geschiedenis én op de wereld hadden en hebben mensen het zo goed als wij nu in Nederland."
Als kind las Floor Rusman altijd eerst het einde van boeken. De spanning van het niet-weten was haar gewoon te veel. Kon dat ook maar bij de oorlog in Oekraïne. De afgrond van de toekomst is duizelingwekkend.
De nacht voordat Rusland Oekraïne binnenvalt, droom ik dat ik Thierry Baudet tegenkom bij de traiteur. Oh nee hè, denk ik, het is zover. Het moment waar ik al jaren tegen opzie.
Wat is grensoverschrijdend gedrag? De vraag springt naar voren nu Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan in hetzelfde rijtje staat als Ali B: de laatste wordt beschuldigd van verkrachting, de eerste van iets vooralsnog onbekends.
De dickpic van nu is de hijger van toen, ziet Floor Rusman in het krantenarchief. Maar anders dan destijds is er nu het besef dat mannen verantwoordelijk zijn voor hun gedrag.
Op het platteland eet men gehaktballen, grillworst, spareribs en kippenpoten bij de borrel. Althans, volgens BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, die vorige week een foto van deze vleesitems op Twitter zette met de woorden „Borrelhapjes op het #platteland”.
Corona heeft de heerschappij van de statistiek nog verder versterkt, schrijft Floor Rusman. "Maar percentages verklaren vaak minder dan ze beloven. Ze zijn discutabel, arbitrair of gewoon niet zo veelzeggend."
De afschaffing van de nacht toont in de ogen van Floor Rusman de Nederlandse dominantie van de burgerman. De meerderheid wil hier vooral graag winkelen en uit eten kunnen.
De jaren negentig zijn voor velen een prettig nostalgie-object, schrijft Floor Rusman. Niet alleen was er beschaatsbaar ijs. Nederland was cool, een land om trots op te zijn. Nu is Nederland is de lockdownkneus van Europa, met tegelijk de hoogste oversterfte.
Rond de jaarwisseling worden op sociale media veel lijstjes gedeeld door mensen met hun favoriete boeken, films en muziek van afgelopen jaar, ziet Floor Rusman. Waarom doen we dat?
Over sommige waarden denk je niet zo na totdat ze bedreigd worden, schrijft Floor Rusman. Gastvrijheid is een van die waarden.
Het maakt in Nederland niet uit welke partijen er in de regering zitten: het beleid wordt bepaald door de tijdgeest, niet door de politieke kleur van het kabinet.
Optimisme komt sommige mensen aanwaaien, terwijl anderen er gewoonweg niet toe in staat zijn. Daarom is het in crisistijd een nogal belangrijk privilege.
De discussie over het vaccineren van kinderen kwam in Nederland pas laat op gang. Voorstanders krijgen weinig kans, omdat kinderen snel als onschuldige wezens tegenover asociale volwassenen worden gezet.