‘L’ Atalante’ is een onevenwichtige, unieke film die nog steeds betovert. De toon varieert van surrealisme en industriële lyriek tot proletarisch drama en softe romantiek.
Dansfilm ‘Flashdance’, over een lasser die via dans aan haar omstandigheden wil ontsnappen, werd afgekraakt. Maar de film is eerlijker dan geroemde Ken Loach-films met altijd nobele arbeiders.
Wie Ridley Scotts klassieker over twee vriendinnen die een moord plegen en vluchten voor het eerst kijkt in 2021 ziet hoe weinig er is veranderd. Het veelbesproken slot zou nog steeds tongen losmaken.
Wie tegenwoordig film kijkt, wil naar personages roepen: afstand houden! Tijdens ‘In a Lonely Place’ overtreedt niemand de anderhalvemeterregel. Behalve Humphrey Bogart en zijn geliefde.
Regisseurs kregen in Hollywood de vrije hand in de eerst helft van de jaren zeventig, dat leverde bijzondere films op. Ook het ultieme buitenbeentje John Cassavetes had plotseling zowaar enig succes.
In Hollywoodfilms huilen mannelijke personages steeds vaker en om meer uiteenlopende redenen.
Het Franse ‘Hold-Up’ zit vol leugens, verdraaiingen en complottheorieën. De film begint met kritiek op het coronabeleid, maar schuift gaandeweg op naar heftiger emoties: gewone mensen worden bang gemaakt om niks, op weg naar een „holocaust” van overbodig verklaarde burgers.
Vier zwarte iconen, bokser Cassius Clay, activist Malcolm X, footballster Jim Brown en crooner Sam Cooke vieren in 1964 in Miami de wereldtitel die Clay net heeft veroverd. Alle vier hebben hun eigen strategie om in de racistische VS te kunnen slagen.
Van James Bond tot Paddington: Britse films dragen een (zelf)beeld van Groot-Brittannië uit dat heeft bijgedragen aan de Brexit, stelt filmwetenschapper Neil Archer in het boek ‘Cinema and Brexit’.
Een Iraanse vrouw gaat in Athene op zoek naar haar verdwenen zoon. Steeds meer verandert de vrouw in een actieheldin die niet opgeeft tot ze haar zoon gevonden heeft.
De bedenker van Wonder Woman had een feministische agenda. Zowel zijn echtgenote als hun assistente, met wie hij een polyamoureuze relatie had, stond model.
Is er een verschil tussen een schilderij vervalsen en een fictief leven voor jezelf verzinnen op Instagram of fake news verspreiden, vraagt regisseur Giuseppe Capotondi zich af naar aanleiding van zijn kunstthriller ‘The Burnt Orange Heresy’.
Een bijna aan lager wal geraakte kunstcriticus neemt in ‘The Burnt Orange Heresy’ de uitnodiging aan van een kunsthandelaar om naar diens palazzo in Italië te komen. Daar volgt een klassiek verhaal van de hoogmoed en de val.
‘Soul’, de nieuwe animatiefilm van Pixar, oogt fraai maar stelt als verhaal wat teleur. In de bioscoop zou de film echt beter tot zijn recht komen.