Sluit menu
Binnenland
Buitenland
Economie
Den Haag
Cultuur
Wetenschap
Sport
Opinie
Columnisten
Tech en Media
Boeken
Leven
Slim leven
In Beeld
Carrière
Klimaat
Recht
Podcast
Archief
Luister naar
Commentaar
Ombudsman
Puzzels
Magazine
Service
Webwinkel
Familieberichten
Over NRC
Service
Bezorgservice
Onderbrekingsservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
FAQ Digitaal Lezen
Nieuwsbrieven
Veelgestelde vragen
Mijn leeslijst
Digitale krant
Wachtwoord vergeten
Menu
NRC
Mijn nieuws
Podcasts
Digitale krant
Mijn NRC
Terug
Lees meer
Inloggen
Neem een abonnement
Mijn nieuws
Mijn leeslijst
Mijn geschiedenis
Digitale krant
Nieuwsbrieven
Ik ben abonnee
Neem een abonnement
Instellingen
Weergaveopties
Uitloggen
Hoe kunt u ons bereiken?
Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Service
Privacy-instellingen
Notificaties
Lichte weergave
Donkere weergave
Volg instellingen van mijn apparaat
Bezorgservice
Vakantieservice
Verhuisservice
Mijn gegevens
Mijn abonnementen
Abonnement delen
Gedeeld abonnement
FAQ Digitaal Lezen
Veelgestelde vragen
Wachtwoord vergeten
Dans
Recensie
Dans
|
●●●
Bij Introdans is Carmen een verveelde Don Juan en Don José een stalker
In een fris zwart-witdecor, geïnspireerd op Picasso’s stierentekeningen, probeert de familievoorstelling ‘Carmen.maquia’ een nieuwe draai te geven aan de geschiedenis van ‘Carmen’.
Dansende Mowgli
|
●●●
Klimaatwaarschuwing in theatervoorstelling ‘Jungle Book’ verdrinkt in eigen urgentie
Akram Khan spelt zijn boodschap in 'Jungle Book Reimagined' wel heel letterlijk uit. De schaarse dansscènes zijn uitstekend, maar houden de familievoorstelling niet overeind. Zelfs Balou is nauwelijks grappig.
Recensie
Dans
|
●●
Vrouwelijke kracht schuilt bij Alida Dors in het bekken
Spetterende vogue vormt het vroege hoogtepunt van ‘Primisi’. Daarna bezwijkt de zwakke choreografie van Alida Dors onder een te zware inhoudelijke last.
Dans
Dansen over rouw tegen een depressief grijs decor
Wat moet nog je als je alles al hebt, en van dat alles zo ongeveer het mooiste? Met deze woorden kan het luxe-probleem van het Nederlands Dans Theater worden omschreven.
Recensie
|
Dans
|
●●●
De dood in plechtige rouwrituelen en uitbundige optochten
Kalpana Raghuraman liet zich inspireren door rituelen en ideeën rond de dood in verschillende culturen. Van verstilde plechtigheid en trancerituelen ontwikkelt de voorstelling zich naar een uitbundige optocht, van de duisternis naar het licht.
Dans
Dansprijzen: Gouden Zwaan voor hiphop-pionier Lloyd Marengo
Bij de 25ste editie van de Nederlandse Dansdagen zijn de Zwanen uitgereikt. Lloyd Marengo kreeg de oeuvreprijs, en voor het eerst werden er jeugdprijzen uitgedeeld: de Jonge Zwanen.
Interview
Dans
Bij breakdancers 155 moet het niet te abstract worden, wél grappig
Denk Jiskefet, denk Jackass, denk Maaskantje én denk breakdance. Of is het mime, comedy, hedendaagse dans? De breakdancegroep 155 is het allemaal, en allemaal net niet. „Als wij er zelf heel hard om moeten lachen, is het goed.”
Recensie
|
Dans
|
●●●●
‘De Groene Tafel’ is verplichte kost voor politici
Het driedelige programma ‘Shadows’ van Het Nationale Ballet gaat over oorlog, macht en mystieke bezinning. De nieuwe uitvoering van ‘De Groene Tafel’ is een heerlijk weerzien met de Dood.
Recensie
Dans
|
●●●
Introdansers golven in vier waterballetten
In ‘Aqua’ brengt Introdans vier balletten die op water zijn geïnspireerd. Ze zijn dynamisch of juist kalm.
Recensie
Dans
|
●●●
Dansvoorstelling ‘Oscar’ ontbeert sterke spanningsboog
In de dansvoorstelling Oscar zijn in de choreografie subtiele verwijzingen herkenbaar naar het leven van Oscar Carré. De muziek is van Blaudzun.
Recensie
Dans
●●●●
De gretigheid straalt van United Ukrainian Ballet’s ‘Giselle’ af
Direct na het begin van de oorlog in Oekraïne initieerde ballerina Igone de Jongh een dansgezelschap voor gevluchte Oekraïense dansers. De eerste productie is een fraaie ‘Giselle’, ingestudeerd door topchoreograaf Alexei Ratmansky – voormalig directeur van het Bolsjoj Ballet.
Dans
Salomé Leverashvili ontvangt Alexandra Radiusprijs tijdens Gala 60 jaar Het Nationale Ballet
Het Nationale Ballet vierde het zestigjarig bestaan, onder het oog van de koning, de koningin en de met de Alexandra Radiusprijs onderscheiden Salomé Leverashvili.
Interview
Ton Wiggers
Ton Wiggers: ‘Je werd in Arnhem ongeveer vermoord als je ‘dans’ zei’
Oprichter Introdans Honkvast, vasthoudend. Ton Wiggers, geboren, getogen, opgeleid en nog altijd wonend in Arnhem, richtte vijftig jaar geleden Introdans op, dat hij volgens één visie leidde. Zaterdag neemt hij afscheid.
Recensie
Dans
●●●●
Een klaagzang als een luchtalarm
Alexis Blake rafelt in Rock to jolt [] stagger to ash het fenomeen klaagzang uiteen tot woede, kracht, protest, sensualiteit en verbondenheid. In het trappenhuis van het Stedelijk Museum ontstaat een bijna immersieve ervaring.
Recensie
Dans
|
●●●
Naakte ectoplasma’s en zwarte materie in Arno Schuitemakers ‘30 appearances’
Arno Schuitemaker bouwt zijn choreografie van ‘30 appearances out of darkness’ secuur op in het prachtige, desoriënterende lichtontwerp van Jean Kalman. Toch ontstaat de indruk dat hij als maker niet echt groeit.
Recensie
Dans
|
●●●●
Smirnova lanceert zichzelf als Van Manen-danseres tijdens Hans van Manen Festival
Choreograaf Hans van Manen wordt geëerd met een eigen festival met hoogtepunten uit zijn oeuvre. In ‘Frank Bridge Variations’ veroorzaakte Olga Smirnova ademloze bewondering.
Recensie
Dans (
●●●
)
Een nieuwe Adam en Eva in een Afrofuturistische onderwaterwereld
Cherish Menzo creëert in Darkmatter met Camilo Mejía Cortés een eigen Afrofuturische sprookjeswereld. De beelden zijn sterk, maar het abstractieniveau wordt in combinatie met het trage tempo op den duur bezwaarlijk.
Recensie
Dans
|
●●
Wegdromen op Biber in zwaar dans-epos
Ondanks een secure behandeling van de muziek wekt choreografe De Keersmaeker een indruk van willekeurigheid in het tweeënhalf uur durende ‘Mystery Sonatas’.
Recensie
Dans
Dreigend en van een wrange schoonheid: NDT danst uitstervende diersoorten
In het nieuwe NDT- programma ‘Dreams 360’ ontbreken gelaagdheid of interessante invalshoeken. De drie choreografieën zijn vooral sterk in sfeertekening en situatie.
Dans
Djojokarso biedt uitweg uit de hel
Dantes Hel vormt het centrale thema van de drie choreografieën in ‘The Square 2’ van Scapino Ballet Rotterdam. Verstilling, dreiging, agressie, uitbundigheid én hoop golven over het toneel.
Dans
Abstracte cirkeldans met emotionele uitbarstingen
De stormachtige uitbarstingen van individuele dansers geven de nieuwe choreografie van LeineRoebana een aangename aardse warmte. In Calliope Tsoupaki’s compositie klinkt Griekenland door.
Dans
Drie dansen met discipline, intimiteit en verbinding
Op het relatief jonge dansfestival Moving Futures zie je de komende twee maanden werk van zeventien nieuwe makers. Dans-recensent Francine van der Wiel portretteert er drie.
Dans
Voorspelbare performance over genmodificatie
De beelden in ‘CRISPR’, over kinderen met een aangepast dna, zijn intens en zorgvuldig geconstrueerd. Maar toch weet de voorstelling, waarin de performers worstelen met hun lichaam, niet te verrassen.
Dans
|
●●●●
Waanzin en consequenties van baas-boven-baas
‘De Troostprijs’ gaat over de waanzin van alles in het leven tot competitie te maken, maar krijgt dankzij de subtiele gelaagdheid een bewonderenswaardige balans tussen wrangheid en lichtvoetigheid.
Dans
Geweld en de oplossing op dansfestival Schrit_tmacher
Dansfestival Schrit_tmacher brengt de komende vijf weken internationale dans naar Heerlen, Kerkrade, Aken en Eupen. De openingsvoorstelling Double Murder van Hofesh Shechter kon niet toepasselijker zijn.
Dans
Igone de Jonghs eerste eigen voorstelling is wat ‘kortademig’
Na tweeënhalf jaar is Igone de Jongh, voormalig soliste van Het Nationale Ballet, terug op het podium met een eigen programma. Voor het eerst danst ze de ‘Stervende Zwaan’.
Dans
In het poëtische ‘Unseen’ wordt het nooit echt huiselijk
In ‘Unseen’ laat theatermaker Jakop Ahlbom een inbreker de relatie opschudden van een stel dat elkaar naar het leven staat. Dit gebeurt met zwijgende scènes in zijn kenmerkende mix van dans en illusies.
Interview
Dans
Arnon Grunberg: ‘Als danser kan ik niet falen’
In Microcosm - a danced conversation trotseren schrijvers Arnon Grunberg en Charlotte Van den Broeck hun dansschaamte. „Diep van binnen wil het publiek dat de performers op het toneel doodgaan.”
Dans
Het NDT zorgt voor een waardige aftrap van het Holland Dance Festival
De jongere dansers van het NDT moeten nog aan Kyliáns bewegingstaal wennen, maar het watervlugge idioom van Marco Goecke beheersen zij tot in de puntjes. Bij Astrid Boons zijn de dansers vooral op zoek.
Meer Dans...