Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Geeft het standpunt van de krant weer, op basis van discussies tussen hoofdredactie en commentatoren.
De stikstofcrisis ontspoort, maar de beschaving is ook zoek, in ieder geval bij een kleine, geradicaliseerde groep boeren. Zo lang mogelijk blijven praten en proberen te de-escaleren: voor de politie zijn dit leidende principes. Tegelijkertijd moet het kraakhelder zijn dat het geweldsmonopolie bij de staat ligt.
Het heeft er alle schijn van dat de productie van kweekvlees veel minder milieubelastend zal zijn, zeker wanneer de schaal wordt opgevoerd, er ruimte is voor innovatie en de gebruikte energie zelf ook weer groen is.
De uitspraak van dat Hof, vrijdag, mag niet onderschat worden. Enkele uren na de beslissing werden de eerste abortusklinieken al gesloten.
Onthullend én onthutsend zijn de openbare hoorzittingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021.
Wordt een nog grotere EU niet onbestuurbaar? Wordt zij niet erg ‘Oost-Europees’? Zijn de nieuwkomers er straks écht klaar voor? En niet onbelangrijk: zijn de huidige EU-landen dat ook?
Deze ‘opvangcrisis’ – zo noemt het kabinet het gebrek aan opvangplekken – is onnodig. Het gaat om capaciteitsproblemen waar Justitie op had kunnen anticiperen.
Het is verstandig dat het kabinet „alles op alles” zet om de gasvoorziening voor komende winter te garanderen, en daar niet mee wacht tot het te laat is.
Een jaar geleden zou de conclusie dat Oekraïne klaar is voor de EU-kandidatuur ondenkbaar zijn geweest. De door Rusland ontketende oorlog verandert echter alles.
Wordt Frankrijk ‘onregeerbaar’? Na de door president Emmanuel Macron verloren parlementsverkiezingen gebruiken Franse analisten nogal stevige woorden om de electorale storm van zondag te duiden. Dat is niet onterecht.
Jeugdzorg, politie, jeugdgevangenissen – ze kampen allemaal met personeelstekorten. De werkgevers verlangen nu meer uren van het personeel. Maar verhoogt dit de werkdruk niet?
Als boeren de trekkers de volgende keer thuislaten zal dat de goodwill voor de boerenzaak alleen maar doen toenemen.
Het wordt tijd dat in Den Haag het denken begint over een nieuw omroepbestel, met moderne criteria voor toetreding van nieuwe omroepen. Een bestel dat pluriform is, maar geen kritiekloos podium biedt aan extremisme.
De opmerkelijk eensgezinde reactie op de Russische invasie staat onder druk nu andere onderwerpen, zoals inflatie en personeelstekorten, volop in de schijnwerpers staan.
Rotterdam als politiek laboratorium van Nederland – het begon inmiddels net zo’n cliché te worden als de overhemden die reeds met opgestroopte mouwen in de winkel hangen. Maar met de presentatie van het nieuwe college is het moeilijk om het cliché niet van stal te halen.
Het was groot muzieknieuws, afgelopen vrijdag: het Koninklijk Concertgebouworkest benoemde na een vier jaar lange zoektocht zijn nieuwe, achtste chef-dirigent, de 26-jarige Fin…
Politiek vergt moed. Moed die er helaas vaak niet is, getuige de vele dossiers waaraan door de vorige kabinetten-Rutte – van wonen en stikstof tot asielopvang en defensie – zo…
Waar liggen de grenzen van de rijksbegroting? Die vraag dringt zich op nu ook de Europese Centrale Bank voor het eerst in elf jaar tijd de depositorente gaat verhogen.
Terwijl Rusland twintig miljoen ton graan vasthoudt in Oekraïense havens, gaan zo’n 750.000 inwoners van Afrikaanse landen, Jemen en Afghanistan de hongerdood tegemoet. Elke seconde telt.
Het kabinet moet niet verhullen dat de keuze om Oekraïne te steunen binnenlands gevolgen heeft. Beter kan het uitleggen waarom het het waard is de kosten van die keuze te dragen.
De Britse politieke cultuur gedijt goed op strategische geheimzinnigheid. In een stelsel waar twee grote partijen dominant zijn, woedt achter de schermen continu een strijd…
De rode draad in de verstoringen op Schiphol is dat vraag en aanbod niet meer op elkaar aansluiten. Het wordt tijd om alle kosten van het vliegen tot uiting te laten komen in de ticketprijs.
Het geopolitieke Europa: opeens kreeg het deze week grotere tanden. Al jarenlang wordt er gepraat over de noodzaak om van de EU meer te maken dan een grote, interne markt.
Woorden doen ertoe, zeker als het gaat om een hardnekkig maatschappelijk probleem als racisme. Maar het kabinet moet beseffen dat het niet mag blijven bij een semantisch spel.
Het stelsel van internationale organisaties dat na de Tweede Wereldoorlog is niet opgewassen tegen de Chinese volharding dat de situatie in Xinjiang een strikt binnenlandse aangelegenheid is.
Ruim een halfjaar nadat de Nationale Ombudsman aan de bel trok over het 'bureaucratisch moeras' waar Groningers in gestuurd werden door de overheid, is er bar weinig veranderd.
Afghanistan verkeert in een ernstige humanitaire crisis sinds westerse troepen uit het land wegtrokken. Het land is daarmee weer terug bij af.
Gemeenten verzamelen nu zelfstandig informatie over verdachte personen. Feitelijk komt dit neer op inlichtingenwerk zonder waarborgen voor burgers.
Rutte hekelde deze week oppositiepartijen die bij „welk onderwerp ook” meteen uitkomen „bij wantrouwen, bij een absoluut fundamenteel gevoel dat de zaak wordt geflest, belazerd etcetera”, aldus de premier.
De Australische verkiezingen geven hoop op ambitieuzer klimaatbeleid in een land waar geïnstitutionaliseerde klimaatscepsis te lang de boventoon voerde.