Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Cecile Janssens is hoogleraar translationele epidemiologie aan Emory University in Atlanta.
Epidemioloog Cecile Janssens is ineens zelf patiënt. Wat betekenen overlevingskansen dan nog? „Ik genees niet voor 60 procent, ik kom er bovenop of niet.”
Hoe veelbelovend is nieuws over kankervaccins, vraagt Cecile Janssens zich af. "Aan de start gaat iedereen de eindstreep halen. Aan de start kun je groots dromen."
Wetenschappers moeten zelf geld bijeensprokkelen voor hun onderzoek. Dat komt de kwaliteit van hun werk niet ten goede, vindt Cecile Janssens.
Wetenschappelijke kwaliteit is herkenbaar en zichtbaar, ook op een ingekort cv dat alleen de tien belangrijkste bijdragen bevat, vindt Cecile Janssens.
Twijfel is de basis van nieuwe kennis, stelt Cecile Janssens. Maar die twijfel moet je niet zomaar uitkramen.
Hoe gaan we op de lange termijn met corona om? De omstandigheden zijn anders, en wat normaal wordt dus ook, stelt Cecile Janssens.
Cecile Janssens was al vijftien jaar uit de kast, maar dook er weer in toen ze in Atlanta ging werken. Het zwijgen had invloed op alles.
Het vertrouwen van Nederlanders in de wetenschap neemt toe, leest Cecile Janssens. Daar valt wel wat op af te dingen.
Wetenschap belandt vaak kritiekloos in het nieuws, ziet Cecile Janssens. Vaak is nieuws niet wat het lijkt.
Cecile Janssens bekeek een studie naar de relatie tussen dna en ons gedrag tijdens de coronacrisis. Is genetische aanleg bepalend voor handen wassen?
Cecile Janssens vraagt zich af of de Fieldlab-proeven niet te optimistisch worden gepresenteerd.
Wat hebben we aan de opinieonderzoeken van Hart van Nederland en EenVandaag? Niets, schrijft Cecile Janssens.
Statistici wijzen al decennialang op de lage kwaliteit van veel wetenschappelijk onderzoek, schrijft Cecile Janssens. Er komt geen einde aan.
De overheid legt niet goed uit wat de coronaregels zijn. En vooral: waarom die regels gelden, schrijft Cecile Janssens.
Cecile Janssens vindt het onnodig om onvoldoendes te geven in het hoger onderwijs.
De kritiek van sommige hoogleraren op de aanpak van de pandemie valt soms een beetje tegen, vindt Cecile Janssens.
Coronabeleid bekritiseren moet kunnen en onwetendheid is geen zonde, vindt Cecille Janssens. Als we maar naar elkaar blijven luisteren.
Deed een chirurg in Breda echt meer grote amputaties tijdens de lockdown? En wat was de rol van carnaval?
De overheid verlangt haastwerk bij onderzoek. Dat is een klap in het gezicht van serieuze wetenschappers, vindt Cecile Janssens.
Een corona-app hoeft niet perfect te zijn, schrijft Cecile Janssens. Maar wel betrouwbaar.
Er bestaan geen criteria wie op een bepaald onderwerp of gebied expert is, schrijft Cecile Janssens. "Iemand is expert vooral wanneer anderen dat vinden."
‘Er moet gewoon geld bij, anders blijft het maar doorsudderen”, zegt Bert Weckhuysen in de Volkskrant.
De media zijn nog maar net uitgeschreven over de controversiële genetische studie naar seksuele oriëntatie of daar is al de volgende die stof doet opwaaien.
Klopt het wel dat niet-biologisch vaderschap vaker voorkomt bij de lagere sociale klassen? Cecile Janssens dook in literatuur daarover.
Ik dank mijn carrière aan een ingezonden brief. In 2003 schreef de Amerikaanse epidemioloog Muin Khoury samen met een aantal collega’s één van de eerste artikelen over hoe je…