Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.
Het aantal ondernemers bij wie het water tot de lippen staat, groeit met de dag. Wat moet je doen als je ziet dat het misgaat met je zaak?
Hoe gaat het eigenlijk met de bedrijfscultuur nu iedereen thuiswerkt? En wat kun je als manager doen om die levend te houden?
Eigenlijk zou elke manager deze kerstvakantie het rapport over de toeslagenaffaire moeten doornemen, schrijft Ben Tiggelaar. ,,Behalve een verslag over schrijnend onrecht is het ook een leerboek over diepe managementvalkuilen."
Twee vragen voor managers, ondernemers en investeerders. Eén: geloof je dat klimaatverandering een bedreiging is? En twee: geloof je dat regeringen dit probleem zullen oplossen?
Door de coronacrisis moeten veel mensen iets anders gaan doen op werkgebied. Dat is niet per se leuk. Hoe kun je zorgen dat je er toch een beetje zin in krijgt?
De leiderschapscrisis binnen Forum voor Democratie is interessant studiemateriaal. Het is een schoolvoorbeeld van wat er mis kan gaan in groeiende organisaties.
We werken al bijna tien maanden thuis. En het gaat ook nog wel even duren. Ik zag de afgelopen tijd talloze tips op het gebied van thuiswerken en motivatie.
Wie beter wil worden als leider, moet goed worden in zelfreflectie. Volgens de Amerikaanse socioloog en psycholoog Graham Gibbs moet je reflecteren in zes stappen.
Thuiswerken. Work from anywhere. Hoe maak je hier een succes van?
"Wat voor gekke fratsen Donald Trump ook heeft uitgehaald, in één opzicht is hij volkomen normaal."
Er wordt een hoop aangeleerd in deze tijd: online vergaderen, slim thuiswerken, mentale zelfzorg. Maar wat is eigenlijk een slimme manier om te leren op het werk?
Speel je regelmatig op veilig, terwijl je eigenlijk lef zou moeten tonen? Grote kans dat je vastzit in achterhaalde bureaucratische ideeën.
‘We moeten strenger zijn op onszelf en strenger op ons eigen gedrag.” Premier Rutte zei het dinsdag. Maar hoe doe je dat, streng zijn op je gedrag?
Kun je ondernemerschap stimuleren, bijvoorbeeld via beleid of onderwijs? Of geldt zoals sommigen beweren: je bent ondernemer of je bent het niet?
Wat bepaalt of we bereid zijn naar iemand te luisteren in een crisis? Wie volgen we als het menens wordt?
Typemachines, grote stapels papier, telefoons met draaischijven. Mannen met vaste banen en stropdassen. En heel veel rook. Zo zag een kantoor eruit in 1970. Op werkgebied is er in vijf decennia best veel veranderd. Wat gaat er de komende 50 jaar gebeuren?
Het lijkt misschien niet zo efficiënt, maar van regelmatig pauzes nemen word je niet alleen productiever, het is ook gewoon beter voor je, schrijft Ben Tiggelaar. Doe het.
Veel mensen zien de huidige crisis als een kans om te werken aan een meer sociale samenleving en een meer circulaire economie. Gaat het ook gebeuren?
Veel mensen denken op dit moment na over hun werk. Zo stelde de overheid een maand geleden 22.000 gratis loopbaanadviezen ter beschikking. En afgelopen week waren ze alweer op.
De huidige crisis leidt tot een scherpe stijging op het gebied van depressie, stress en burn-out. De vraag is dus niet alleen: hoe blijf je lichamelijk en economisch gezond, maar ook: hoe blijf je geestelijk overeind?
De komende weken gaan we weer aan het werk. Voor de meesten van ons betekent dit: terug naar de keukentafel of het thuiskantoor.
De principes achter Robust Decision Making helpen je om op een nieuwe manier naar beslissingen te kijken, schrijft Ben Tiggelaar. "Een manier die past bij de onzekere tijden waarin we leven."
Deze zomer wordt er heel wat geëvalueerd. We kijken terug op vijf maanden van grote onzekerheid en allerlei experimenten. En nu proberen we daar lessen uit te trekken.
Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. Maar thuisblijven, handen wassen en afstand houden zijn niet leuk om te doen. Wat nu? We hebben hulp nodig om dit vol te houden, schrijft Ben Tiggelaar.
Wat zorgt er nu eigenlijk voor dat vakanties zo goed voor je zijn? Een staycation, waarin je niet werkt, nieuwe dingen uitprobeert en voldoende slaapt, kan echt bijdragen aan je welbevinden.
Columnist Ben Tiggelaar vreest steeds vaker besmet te raken met het cynismevirus. "Testen of je cynisch bent is gelukkig vrij eenvoudig: vertrouw je anderen?"
De Nederlandse krijgsmacht zet gedragsbeïnvloeding in als wapen in conflictgebieden. Hoe ver mag je gaan?
Een hardnekkige, problematische mythe op het gebied van leiderschap is de ‘great man theory’. Het geloof dat de ‘geweldige man’ Steve Jobs ons eigenhandig het smartphonetijdperk…
Mensen hebben een aangeboren behoefte aan nieuwheid en variatie. En dat is lastig nu velen van ons nog maandenlang vanuit huis moeten werken.
Hoe kun je diversiteit als bedrijf een serieuze plek geven? Ben Tiggelaar geeft zes tips.
Stel dat je baas een soort Trump, Bolsonaro of Darth Vader is. Dat je werkt voor een narcist, iemand zonder ethisch kompas of een baas die medewerkers honds behandelt. Wat doe je dan?
Wat nu als je straks, wanneer de coronamaatregelen versoepeld worden, een paar van je goede, nieuwe routines wilt vasthouden? Ben Tiggelaar legt uit hoe je dat doet.
Ben Tiggelaar was gespreksleider in een webinar met managementhoogleraar Henry Mintzberg (80). Het gesprek ging over corona, management en de maatschappij.
In onze supermarkt loopt minstens de helft van de mensen – inclusief ikzelf – gedachteloos tegen het eenrichtingsverkeer in. Hoe houden we onszelf in het gareel nu de maatregelmoeheid begint toe te slaan?
Veel mensen denken in deze periode na over hun loopbaan. Kan ik straks nog het zelfde werk doen als voor de crisis? Wil ik dat eigenlijk wel? Vijf praktische adviezen.
De huidige crisis laat zien dat wij heel goed kunnen improviseren en veranderen. Ben Tiggelaar benoemt vier veranderingen die hij in het ‘nieuwe normaal wil behouden.
We missen de kleine, ongeplande interacties met onze collega's, schrijft Ben Tiggelaar. De korte ontmoetingen die zorgen voor positieve emoties, verbondenheid en creativiteit.
De wereldwijde corona-uitbraak leidt er momenteel toe dat je op elke digitale straathoek mensen tegenkomt die het beter weten dan onderzoekers, medici en bewindslieden.
Deze tijd is in veel opzichten een les in bescheidenheid, schrijft Ben Tiggelaar. Of in de woorden van psycholoog Daniel Kahneman: „Ik ben misschien nog wel het meest verbaasd over mijn eigen onvermogen om deze situatie goed in te schatten.”
Deze week verzorgde ik een webinar over de ‘psychologie van het volhouden’. Over vragen als: hoe blijf je positief? En hoe voorkom je een burn-out door thuiswerken?
Interessant is dat bij rampen de motivatie om te helpen bij veel mensen aanwezig is, maar vaak niet leidt tot gedrag. We willen wel helpen, maar we doen het niet.
Sommigen noemen de huidige situatie het grootste thuiswerkexperiment ooit, schrijft Ben Tiggelaar. Maar hoe doe je dat eigenlijk efficiënt? Enkele tips.
Leidinggeven in crisissituaties is een vak apart. Waar moet je op letten? Een checklist voor bestuurders en managers met zeven aandachtspunten.
Politieke veranderingen blijken onafwendbaar wanneer 3,5 procent van de bevolking actief betrokken was. Zijn het dan ook alléén die 3,5 procent activisten die voor de verandering zorgen?
Hét recept voor het goede leven? Minder over jezelf nadenken en in plaats daarvan anderen helpen.
Dat werkstress en burn-out een groot probleem vormen, is allang geen nieuws meer. Een prangende vraag blijft echter: wie moet hier nu eigenlijk wat aan doen?
Een groot deel van de westerse samenleving is obsessief bezig met werk en loopbaan. Ben Tiggelaar begrijpt dat maar al te goed.
Het beantwoorden van de vraag 'hoe besteed ik mijn werkzame leven goed?' wordt er niet makkelijker op, schrijft Ben Tiggelaar. Hoe lastig dan ook, je kunt vijf richtlijnen meenemen om tot een antwoord te komen.
Christensens inzichten en adviezen over innovatie leverden ondernemers veel geld op. Maar zelf kon hij dat al jaren niet belangrijk meer vinden.
Veel nudges, vriendelijke vormen van beïnvloeding, halen maar weinig uit, Wat kun je doen om betere resultaten te bereiken?
Verkopers, verplegers, politie-agenten, onderwijzers en andere professionals die hun werk met een opgeruimde glimlach moeten doen, plukken daar zelf vaak de wrange vruchten van, schrijft Ben Tiggelaar.
Een vervelende neiging, maar soms kan ik hem niet onderdrukken: als ik denk dat mijn kinderen iets gaan doen waar ze spijt van krijgen, dan móét ik ze waarschuwen.
De beste manier om iets te veranderen in je leven is middels 'mini-gewoontes', schrijft Ben Tiggelaar. "Kleine, dagelijkse supereenvoudige stapjes."
Moet ik mezelf verbeteren in 2020? Of moet ik gewoon tevreden zijn met wie ik ben? Ben Tiggelaar heeft daar zo zijn gedachten over.
Hoe duid je het leven, anno nu? Voor veel mensen heeft werk de rol overgenomen die de kerk vroeger had, schrijft Ben Tiggelaar.
Talloze organisaties willen graag hun cultuur veranderen. Maar wat bedoelen we eigenlijk met organisatiecultuur?
Ben Tiggelaar kan het niet laten om te reageren op de argumenten tegen de invoering van een vrouwenquotum bij topbedrijven. "Een quotum doet precies wat je mag verwachten van een quotum."
‘Iedere organisatie wil graag innoveren en daarvoor is creativiteit essentieel”, zegt Duncan Wardle. Afgelopen week sprak ik hem, in de marge van een lezing die hij verzorgde.
In veel bedrijven is het jaarlijkse drama van de beoordelingsgesprekken in volle gang. Stop daar eens mee, schrijft Ben Tiggelaar. Het is bewezen dat ze contraproductief werken.
Vind jij het fijn om onnozel over te komen op je werk? Natuurlijk niet. Maar door nooit domme vragen te stellen, leren we ook niets.
Topsporters weten het al lang, maar ook voor gewone mensen zoals jij en ik is het nuttige kennis. Veel belemmeringen die je ervaart zijn niet reëel, maar bestaan vooral in je hoofd.
Of je nu leiding geeft aan een team, een bedrijf of een land, het is belangrijk om je plannen zo helder mogelijk te formuleren. Dit klinkt simpel, maar is niet eenvoudig.
Sommige boeken had je eerder willen lezen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het recent verschenen Couples that Work van de Britse Jennifer Petriglieri.
Het is stoptober en veel Nederlanders proberen deze maand te stoppen met roken. Misschien zou het beter zijn wanneer we realistischer keken naar onszelf en ons vermogen om te veranderen, zegt Ben Tiggelaar.
In veel branches wordt gevochten om talent. Headhunters jagen op mensen die goed presteren in het ene bedrijf om ze onder te brengen bij het andere.
Al het nieuws over smeltende gletsjers creëert ideale omstandigheden voor de overheid en het bedrijfsleven om veranderingen in te zetten. Maar wát moeten leiders eigenlijk doen bij dit soort grote transities?
Veel mensen willen graag succesvol zijn omdat ze hopen dat dit hen gelukkig zal maken. Volgens onderzoekers werkt het eerder andersom. "Mensen die gelukkiger zijn, scoren beter op het gebied van werk, relaties en gezondheid."
Beter dan technologie en targets, kunnen we investeren in onze medewerkers en leiderschap, schrijft Ben Tiggelaar. "De menselijke maat en leiderschap horen bij elkaar."
Ons zelfbeeld speelt een belangrijke rol bij verandering, schrijft Ben Tiggelaar.
Je komt terug van vakantie vol ideeën, maar je collega’s zitten er niet op te wachten. Herkenbaar? Er zijn eigenlijk maar vijf momenten waarop mensen echt graag iets willen leren, schrijft Ben Tiggelaar.
Van alle dingen die je kunt doen om je geestelijke gezondheid te versterken, blijkt bewegen verreweg het meest effectief.
Wanneer mensen iets willen veranderen in hun gedrag, zijn ze vaak niet geïnteresseerd in één legosteentje, schrijft Ben Tiggelaar. Maar hoe dan wel te veranderen?
We denken dat we vrijwillig kiezen voor een ‘lekker avondje op de bank’ of ‘even makkelijk eten’, maar in werkelijkheid word je constant beïnvloed door een leger van belanghebbenden.
Met neurobioloog Sapolsky in het achterhoofd kun je je overmatige zelfvertrouwen af en toe bestraffend toespreken: doe normaal stomkop, het zijn gewoon je hormonen.
Veel mensen gebruiken de zomer om terug te kijken en plannen te maken voor de komende periode. Verrassend voor mij: een dankbaarheidsdagboek kan je helpen om het deze zomer echt…
De zomer is een uitstekende periode om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Eindelijk ruim de tijd om ouderwets iets te oefenen en onder de knie te krijgen.
Je kunt plannen maken op de klassieke manier: een stappenplan maken om zo een einddoel te bereiken. Óf je kunt gewoon beginnen, schrijft Ben Tiggelaar.
"Wij zijn als menselijke soort gewoon niet in staat om ons eigenbelang op de korte termijn in zo’n mate weg te cijferen dat het collectieve belang op lange termijn er echt bij gebaat is."
Voordat je het gaat hebben over allerlei geavanceerde managementtheorieën, moet je eerst zorgen dat het fundament in orde is.
Wat stimuleert productiviteit het best? Geld, compliment of pizza?
Om succesvol samen te werken is het simpelweg benoemen van cultuurverschillen niet genoeg.
Ook al werk je niet als zelfstandige, dan nog geldt: de baas over je loopbaan, de baas over je dag, de baas over wat je allemaal tegen jezelf zegt... dat ben jezelf.
Middenmanagers hebben het moeilijk. Wie duikt in de vakliteratuur, krijgt acuut sympathie voor de afdelingschef, de teamleider, de meewerkend voorman.
Programmeurs zijn de gedragsarchitecten van het moderne leven, schrijft Ben Tiggelaar. "Ze vallen niet op, maar hebben grote invloed op de wereld."
Uit onderzoek blijkt dat wie slecht nieuws brengt, zelf ook als vervelend wordt gezien. Maar wat als je op je werk regelmatig slecht nieuws moet brengen? Ben Tiggelaar geeft drie tips voor het goed brengen van slecht nieuws.
Verschillende mensen actie gevoerd tegen zakelijk zoenen op werk. Ben Tiggelaar vond voorbeelden in het NRC-archief en besluit te stoppen met de kantoorkus.
Door coaching wist chirurg, Harvard-hoogleraar en schrijver Atul Gawande progressie te boeken op gebieden waarvan hij dacht dat hij op zijn piek zat. Ben Tiggelaar deelt zijn advies.
Ik dacht altijd dat Chinezen en Nederlanders veel met elkaar gemeen hebben. Cultuuronderzoek laat juist het tegenovergestelde zien. Hoe zit dat?
Wat bepaalt nou of een managementtheorie, model of inzicht aanslaat in de praktijk? Vier kenmerken.
Blockbusters zijn geen toevalligheden; ze ontstaan door bewuste keuzes. De vraag is of het keuzes zijn waar je als gewone ondernemer ook wat aan hebt.
Gekke ideeën koesteren kan een bedrijf veel goeds brengen betoogt het boek 'Loonshots' van Safi Bahcall. Ben Tiggelaar las het boek en zette vier inzichten op een rijtje.
Selecteren op basis van leeftijd is verboden, maar wordt volop gedaan. Hoe ga je dat tegen?
Vertrouwen op je intuïtie is populair. Maar er zijn goede redenen om het niet te doen.
Drie tips voor de werkende mens die elke dag met de trein of auto naar kantoor moet.
Van alle tips op het gebied van productiviteit is dit volgens Ben Tiggelaar een van de meest eenvoudige én effectieve.
Het ís mogelijk je persoonlijkheid te veranderen. Maar er kleven ook risico’s aan zo’n verandering.
Ervaren dat je werk een hoger doel heeft is fijn en nuttig, maar dat gaat vaak niet vanzelf. Kom zelf in actie.
Kwetsbaarheid à la Brown draait niet om zalvende praatjes, het is eerder een stevige Texaanse knokpartij met jezelf en de mensen om je heen.
Zet álles wat je doet ook echt in je agenda. Maak de chaos visueel en zie zo meteen de noodzaak van keuzes maken.
Werknemers krijgen tijd en geld voor scholing. Toch doet driekwart er niets mee. Waarom?
Beleidsmakers en managers verdiepen zich te weinig in de vraag waar gedragsverandering vandaan komt, ziet Ben Tiggelaar.
Er is een stille aardverschuiving aan de gang, die langzaam maar zeker de advieswereld op zijn kop zet.
Denker Simon Sinek ageert scherp tegen de obsessie van bedrijven met winnen, geld en de korte termijn.
Overal willen mensen gelukkig zijn in hun werk, ook op de Zuidas. Zo bereik je dat.
Dit waren de achttien belangrijkste lessen die Ben Tiggelaar in 2018 leerde.
Topmanagers geloven dat er behoefte is aan bestuurders met méér zelfreflectie. Maar veranderen? Dat doen ze niet, constateren ze zelf.
Bij complexe kwesties is het de kunst om niet te snel conclusies te willen trekken.
Hoe verschillen de gele hesjes eigenlijk van jou en van mij? Of van de blauwe blazers op de aandeelhoudersvergaderingen van Unilever? Minder dan we zouden willen, vrees ik.
Zet vier mannen bij elkaar en hun morele niveau daalt tot dat van een kind van drie, ondervond Ben Tiggelaar laatst in de trein.
Wie werknemers wil motiveren een nieuwe tool te gebruiken, moet eens een bezoekje brengen aan de dierentuin.
Het klinkt misschien saai, ‘goede gewoontes’. Maar ze zijn juist fascinerend en vaak bijzonder handig.
Met een vriendelijke glimlach en slimme beïnvloeding jagen techbedrijven op je aandacht, tijd en geld. Zo verweer je je daartegen.
Joop van den Ende deelde onlangs lessen uit zijn loopbaan. Meeschrijven dus, want hij geeft niet vaak lezingen.
Hopen gaat niet vanzelf. Volgens psychologen is het iets dat je moet leren. En goede leiders helpen ons daarbij.
Veel mensen geloven dat maatschappelijk succes afhangt van talent en hard werken. Maar de rol van geluk is veel groter.
Betrokkenheid bij je werk zou steeds iets moeten toenemen. Anders is het misschien tijd voor een nieuwe baan.
Ben Tiggelaar is niet zo goed in debatteren. Dan Shapiro heeft gelukkig debattips.
Ben Tiggelaar interviewde vandaag oud-president Barack Obama. Hij beschrijft de zeven belangrijkste ‘take-aways’ uit het gesprek.
Je levensverhaal telt, zeggen leiderschapsexperts. Reflecteer daarom eens op je eigen levensloop.
Soms kom je prachtige voorbeelden tegen van een geweldloos antwoord op wangedrag. Zoals dit verhaal over een engel in een donker hart.
Het management in Nederland is best oké, maar zou nog een stuk beter kunnen. Alleen moeten we daarvoor misschien eerst weer leren om management serieus te nemen.
Een dakloze op het perron van Utrecht Centraal vroeg op een bijzonder effectieve manier om hulp.
Barack Obama komt in september naar Nederland. Hier alvast wat lessen over leiderschap à la Obama.
Na een vakantie voelen we vaak extra motivatie om iets te verbeteren aan onszelf en onze omstandigheden. Zo maak je er een succes van.
Dat honderden Nederlandse wetenschappers in ‘rooftijdschriften’ publiceerden, is haast geen verrassing. Meten verandert ons gedrag.
Het gaat beter met de wereld dan we denken. Hoe komt het dat we dit niet weten?
Veel bedrijfsplannen zijn te dik, te theoretisch, te weinig concreet. Probeer het deze zomer eens anders te doen.
Wat te doen als leiders net zo onverstandig blijken als wij gewone stervelingen? Een kinderverhaaltje biedt hulp.
Al jaren is Ben Tiggelaar een ‘slashie’: schrijver/docent/spreker/columnist/onderzoeker/uitgever. Wat zijn de voor- en nadelen?
Weinig managers realiseren zich hoe wantrouwen van hun medewerkers hun functioneren ondermijnt, ziet Ben Tiggelaar.
Antropoloog David Graeber daagt ons luidkeels uit om eens diep na te denken over het nut van ons werk.
Veel mensen haten vergaderen. Maar met wat simpele trucs wordt méér overleggen juist heel nuttig.
Dit is de driehonderdste column van Ben Tiggelaar voor NRC. Over waarom ook jij zou moeten schrijven.
Een goede manager is als een hitteschild. Hij of zij schermt zijn werknemers af voor ‘de ruis van boven’.
Over wat het betekent mens te zijn, denkt iedereen verschillend. Maar hoe consequent houden we ons mensbeeld vast in discussies?
Ben Tiggelaar geeft drie simpele maar vaak vergeten tips voor een goede vergadering. „Veel organisaties kennen maar één gespreksvorm: kletsen zonder structuur.”
Een persoonlijke butler die hard voor je rent en advies geeft dat je gemakkelijk in de wind kunt slaan – ideaal, toch?
Wie zich richt op leren in plaats van op prestaties, boekt doorgaans meer succes.
Wat werkt beter om jezelf aan het werk te krijgen: intrinsieke of extrinsieke motivatie?
Hoe help je mensen hun gedrag te veranderen? Psycholoog Kurt Lewin kwam „met het beste idee ooit”.
Hoe zorg je als bedrijf dat werknemers écht leren van hun fouten?
Tijd voor een gedachte-experiment. Ben je een optimist of pessimist?
Moet je als mens geluk nastreven, of is een beetje misère ook goed?
Van David Letterman leerde Ben Tiggelaar een belangrijke les. Vraag jezelf eens af: krijg ik later spijt van deze keuze?
Als zzp’er heb je alle vrijheid, zo zonder baas. Maar aan de andere kant zijn je agenda én inkomsten onzeker. Hoe vind je een prettige balans? Ben Tiggelaar geeft vier tips,
Deze week weegt Ben Tiggelaar af: als hij zijn carrière over kon doen, zou hij dan ambtenaar worden?
Nooit ging Billy Graham over de schreef. Was dat de bescherming van God? Of wellicht ook gewoon nuchter leiderschap
We hebben andere mensen nodig om ons te vertellen wat we zelf niet zien, betoogt Ben Tiggelaar deze week.
Eerst zou hij naar de kunstacademie. Daarna koos Ben Tiggelaar journalistiek, bedrijfskunde, heao, de filmacademie en uiteindelijk niets. Zes tips voor studiekiezers.
Deze week geeft Ben Tiggelaar drie tip om je pensioen te regelen. Want daar zijn we niet zo goed in.
Bepaal met behulp van een handig lijstje wélk gedrag je het best kunt veranderen, leerde Ben Tiggelaar deze week.
De buitenkant telt. De binnenkant telt. Je zou wensen dat die twee altijd in evenwicht met elkaar verkeren, maar zo simpel is het natuurlijk niet, stelt Ben Tiggelaar deze week.
Sommige mensen hebben dagelijks met zoveel vragen te maken, dat ze hun eigen werk niet meer kunnen doen. Hoe leer je nee te zeggen?
Topbestuurders met dochters blijken zich meer te bekommeren om gelijke rechten voor vrouwen en mannen, las Ben Tiggelaar deze week. Maar klopt het ook?
De angst voor verlies of nadeel zorgt ervoor dat we liever blijven waar we nu zijn. En dus niet zo van verandering houden, leerde Ben Tiggelaar deze week.
Deze week realiseerde Ben Tiggelaar zich hoe noodzakelijk bijscholing eigenlijk is.
Ook mensen zoals jij en ik kunnen makkelijk in sjoemelaars veranderen, leerde Ben Tiggelaar deze week.
Hoe profiteer je zo slim mogelijk van technologische ontwikkelingen, vraagt Ben Tiggelaar zich af.
Innoveren is elk jaar tien procent van wat je doet vervangen door iets nieuws, leerde Ben Tiggelaar eens.
Hoe corrigeer je collega’s vriendelijk én opbouwend, vraagt Ben Tiggelaar zich deze week af.
Boos worden op collega’s hóeft niet desastreus af te lopen. Integendeel, betoogt Tiggelaar deze week.
Filosoferen over werk is actueel. En best inspirerend, stelt Ben Tiggelaar deze week vast.
Steek ook eens wat tijd in dingen waar je blíj van wordt op een werkdag, betoogt Ben Tiggelaar deze week.
De stap van zelfstandig ondernemer naar directeur van je eigen bedrijf is geen kleine, legt Tiggelaar deze week uit.
Niet de oudere werknemer, maar de jonge manager is het probleem, betoogt Ben Tiggelaar deze week.
Nederland barst van de vitale zestigers en zeventigers die geen zin hebben om te stoppen met werken. Maar ja, wat moet je daarmee?
Deze week geeft Ben Tiggelaar een lesje in omgaan met werkstress, door psychologen ook wel coping genoemd.
Het notitieblok van Ben Tiggelaar bestaat uit dingen die hem inspireren. Maar de kunst is daar ook iets mee te dóén.
Des te meer processen je beheerst, des te creatiever word je. Maar hoe doe je dat?
Hoe blijf je waardevol op de huidige arbeidsmarkt? Ontwikkel je vermogen om kritisch te denken.
Wie wil meedoen aan de economie van de toekomst, moet aan zijn vaardigheden werken. Het belangrijkste wat je nodig heb: complex probleemoplosssend vermogen.
Ben Tiggelaar bespreekt een van de leukste aan-de-rand-van-het-zwembad-boeken van dit moment: Mark Manson, The subtle art of not giving a f*ck.
Soms is twintig seconden lef het enige dat je nodig hebt voor een belangrijke verandering. Dat snapt een meisje van 12 soms beter dan haar vader van 48.
Deze week stelt Ben Tiggelaar het ideale stappenplan voor managers samen.
Effectieve leiders begrijpen dat een angstcultuur niet wordt gecreëerd, maar ontstaat wanneer je niets doet, stelt Ben Tiggelaar deze week.
Wie hecht aan waarden als rechtvaardigheid, doet er goed aan zijn aandacht te richten op het voorkomen van kleine misstappen, stelt Ben Tiggelaar deze week.
Deze week bepleit Ben Tiggelaar de vraag wíe je wil worden, onderdeel te maken van je carrièrekeuzes.
Deze week bespreekt Ben Tiggelaar het werk van een psycholoog die pionierswerk deed op het gebied van groepsgedrag.
Als je Nederlandse leidinggevenden vraagt wat hen écht dwarszit, dan komen de volgende klachten opvallend vaak voorbij.
Als het om echt belangrijke besluiten gaat, is een computer betrouwbaarder dan de mens, betoogt Ben Tiggelaar deze week.
Ben Tiggelaar schrijft deze week over onderzoekers Ronald Heifetz en Donald Laurie. De meeste mensen hebben een veel te blij en rooskleurig beeld van leiderschap, stellen zij.
Vrijheid is voor weinig mensen in de wereld weggelegd, betoogt Ben Tiggelaar deze week.
Hoe verandert gezond zelfvertrouwen in ziekelijke arrogantie, vraagt Ben Tiggelaar zich deze week af.
We mogen wel wat meer respect hebben voor de basisschoolleraar, stelt Ben Tiggelaar deze week.
Hoe ga je met je eigen verontwaardiging om? Ben Tiggelaar vraagt het zich deze week af.