Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.
Beatrice de Graaf is hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen in Utrecht.
Academische vrijheid is geen vrijbrief om niet-onderbouwde meningen de ruimte in te slingeren, stelt Beatrice de Graaf.
Sommige stijlfiguren vrolijken de boel niet op, maar wakkeren polarisatie aan. Neem liever een voorbeeld aan de Britten, vindt Beatrice de Graaf.
Lijden en pijn leveren in onze talkshowdemocratie geen goed beeld op, constateert Beatrice de Graaf. Van verdrietige momenten gaat elke spindoctor griezelen.
Kunstmatige intelligentie wordt met veel te veel optimisme gepresenteerd, vindt Beatrice de Graaf. Er is geen tijd meer voor reflectie.
Opkomen voor de publieke zaak is een urgente kwestie, stelt Beatrice de Graaf.
In de wereld is maar één echte crisis gaande, stelt Beatrice de Graaf: de klimaatcrisis. Is er een revolutie nodig om die op te lossen?
Wat is vrijheid? Daar hoort ook de plicht bij je om anderen te bekommeren, stelt Beatrice de Graaf.
Waarom moeten wij sterven voor Danzig, vroeg men zich in 1939 in Frankrijk af. Beatrice de Graaf vraagt zich af hoe ver wij willen gaan voor Oekraïne.
Een eeuw lang vierde Nederland Waterloodag, een nationale feestdag. Beatrice de Graaf vindt het jammer dat Waterloo uit het collectieve geheugen is verdwenen.
Radicale uitlatingen van politici kunnen uiteindelijk leiden tot geweld, stelt Beatrice de Graaf. Maar wat doe je ertegen?
Wat is dat toch met Rusland en de apocalyps, vraagt Beatrice de Graaf zich af. Waarom heeft Poetin het er zo vaak over?
De reacties op de oorlog in Oekraïne zeggen alles over ons, maar niets over Poetin. En daar ligt onze hulpeloosheid, vindt Beatrice de Graaf.
Hoe kunnen Kamerleden leren als ze zelf geen tijd inruimen voor belangrijke lessen, vraagt Beatrice de Graaf zich verbijsterd af.
Nachtmerries bieden een betere inkijk in de belevingswereld van historische figuren dan afstandelijke bespiegelingen, merkt Beatrice de Graaf.
De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog vervaagt. Hoe moet het dan met de Holocaust als moreel fundament, vraagt Beatrice de Graaf zich af.
Blijkbaar is het voor de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking aanvaardbaar om onzekerheden over het vaccin te accepteren. Maar voor een kleine, zeer vocale minderheid, is dat helemaal niet het geval.
Angela Merkel heeft de keuzes die Bismarck in de 19de eeuw voortdurend maakte lang uitgesteld, stelt Beatrice de Graaf.
Tijdens de pandemie worden dramatische vergelijkingen en overdreven termen gebruikt, merkt Beatrice de Graaf. Dat is een nare bijwerking van corona.
Politieke processen zijn niet per definitie een slechte zaak, schrijft Beatrice de Graaf. Ze kunnen een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.
Waarom blijven mensen thuis bij verkiezingen, vraagt Beatrice de Graaf zich af. In Utrecht ontmoet zij iemand met een onverwachte reden.
Er is in Nederland wel degelijk sprake van groeiende ongelijkheid, schrijft Beatrice de Graaf. Maar daar lopen mensen niet tegen te hoop.
De Brexit is óók een product van liberaal, vooruitstrevend Brits beleid, schrijft Beatrice de Graaf.
Van abstracties kun je niet houden, van leiders wel. Maar charismatische leiders houden vooral van zichzelf, ziet Beatrice de Graaf.
Wat zouden H.L. Wesseling en J.L. Heldring geschreven hebben over de strijd tussen Frankrijk en islamitische landen?
Als de geopolitieke onrust toeneemt, verslapt de aandacht voor de verspreiding van kernwapens, ziet Beatrice de Graaf.
Kunnen de demonstranten van de Black Lives Matter-beweging geschiedenis schrijven? Beatrice de Graaf analyseert wat daarvoor nodig is.
Deze ene crisis valt misschien nog mee. Maar hoe zit het met de volgende, vraagt Beatrice de Graaf zich af.
De vraag is of Nederland de traditie van afzijdigheid kan volhouden nu oorlogen en pandemieën niet langer meer een boogje om ons land maken, schrijft Beatrice de Graaf.
Maandag in Jakarta liep ik onverwachts Christiaan Snouck Hurgronje tegen het lijf. Snouck Hurgronje leefde van 1856 tot 1937 en was al bij zijn leven een van ’s werelds meest…