Luister de trailer

Of meer van onze podcasts in de NRC audio app.

Op 7 maart 1985 is een amateurbandje tot laat op de avond aan het repeteren in een kantoorpand in Rijswijk als er twee zwaarbewapende mannen binnenkomen. Ze dwingen de bandleden op de grond te gaan liggen en schieten hen van dichtbij neer. Drie van hen overleven dat niet.

Al snel is er het vermoeden dat de bandleden slachtoffer zijn geweest van een vergissing. De aanslag zou mogelijk bedoeld zijn geweest voor de Bevrijdingsraad voor Suriname, een organisatie die zich verzette tegen het regime van Desi Bouterse en die in hetzelfde pand samenkwam.

Bijna twee jaar geleden zag journalist Anna Korterink een mail binnenkomen in de inbox van haar overleden vader, misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. Een nabestaande van een van de vermoorde bandleden vroeg om informatie over de zaak in Rijswijk. Waarom is er zo weinig informatie over? En waarom is het onderzoek naar deze drievoudige moord ooit stilgelegd?

In het archief van haar vader stuitte Anna later op een stapel politiedocumenten, die ingaan op de mogelijke achtergronden van deze zaak. Politiedocumenten met het stempel ‘Geheim’.

In deze podcast onderzoeken Anna Korterink en Mirjam van Zuidam waarom het onderzoek naar de moorden destijds werd stilgelegd, en waarom de informatie die er wél was geheim moest blijven.

Beluister alle afleveringen van Het geheim van Rijswijk hieronder.

Afleveringen

Hosts

  • Anna Korterink

    Anna Korterink (1987) is journalist en podcast producer bij NRC. Haar vader was misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. Na haar studie werd Anna rechtbankverslaggever. Ook maakte ze de dagelijkse podcast voor De Standaard: DS Vandaag.

  • Mirjam van Zuidam

    Voor deze podcast volgde Mirjam van Zuidam (1991) Anna Korterink zeven maanden op de voet, gewapend met een microfoon. Eerder maakte Mirjam de audiodocumentaire Hans en werkte ze aan Haagse Zaken, Onbehaarde Apen en NRC Vandaag.

Productie

De productie is in handen van Mirjam van Zuidam, Jan Paul de Bondt en Rufus van Baardwijk.