Dit is wat u moet weten over reageren op onze site

NRC vraagt bij een beperkt aantal artikelen per dag naar uw ervaringen, expertise of mening.

Op welke artikelen kan ik reageren?
U kunt reageren op alle opinie-artikelen die NRC publiceert en onder een aantal rubrieken en columns.

Is reageren voor iedereen?
Nee, alleen abonnees die zijn ingelogd op de website kunnen reacties plaatsen onder onze artikelen.

Waarom zie ik mijn reactie niet altijd meteen verschijnen?
Om de kwaliteit van de reacties te waarborgen, kiezen we er onder sommige artikelen voor de reacties eerst te lezen voordat ze op de website komen. Het kan soms dus even duren voor uw reactie op de website verschijnt.

Waaraan moeten de reacties voldoen?
We willen inhoudelijke en relevante reacties op onze artikelen. We zijn benieuwd naar uw opvattingen over de artikelen, maar ook naar uw expertise of ervaringen met het onderwerp. Hier een aantal vuistregels
- Houd de reacties beknopt, ter zake doende en to the point.
- Wees respectvol naar de auteur en andere reageerders.
- Schrijf in helder en correct Nederlands.
- Tik geen hele woorden en zinnen in kapitalen.
- Reacties die niet ingaan op de vraag die gesteld wordt of de stelling, kunnen geweigerd worden.

Verder gelden algemene fatsoensnormen: scheldwoorden, beledigingen, beschuldigingen, discriminerende opmerkingen, smaad en dreigementen staan wij niet toe. Het is ook niet toegestaan om doelbewust provocerende berichten achter te laten om zo andere reageerders emotionele reacties te ontlokken. Ook reacties met commerciële uitingen en privégegevens weren wij van de website. Links naar relevante artikelen zijn welkom.

NRC is, als de reactie geplaatst is, eigenaar van de reactie. Lees hier meer over auteursrecht op brieven en ingezonden stukken. Het kan zijn dat we per e-mail contact met u opnemen naar aanleiding van uw reactie, op het bij ons bekende e-mailadres.

Wat gebeurt er als ik een reactie plaats die niet aan de regels voldoet?
Als u deze regels overtreedt, wordt uw reactie niet gepubliceerd of verwijderd. Bij een ernstige overtreding zal uw account tijdelijk geblokkeerd worden, daar krijgt u een melding van. Bij herhaaldelijk overtreden van onze regels kan uw account permanent geblokkeerd worden.

Reacties die niet aan de kwaliteitscriteria van de site voldoen kunnen zonder opgaaf van redenen worden verwijderd. De redactie correspondeert daar niet over.

Hoe kan ik zien dat de reactiemogelijkheid aan staat?
Op de homepage van NRC worden de artikelen onderscheiden door een symbooltje en in de artikelen staat het aangegeven.

Kan mijn reactie ook in de krant komen?
Reacties op artikelen kunnen ook de krant halen, maar daarover zullen we eerst contact met u opnemen.

Hoe schrijf ik een reactie?
Als u bent ingelogd als abonnee kunt u reageren onder de artikelen waar de reacties aan staan. Ons reactiesysteem heet Talk, een onderdeel van The Coral Project. Dit project valt onder de Mozilla Foundation en is opgericht in samenwerking met The New York Times en Washington Post om het vertrouwen in de journalistiek te vergroten.

Kan ik zelf kiezen onder welke naam ik reageer op een artikel?
Nee, de reacties verschijnen automatisch met de naam waarmee u als abonnee bij ons bekend bent. Doorgaans zijn dit de voorletters en achternaam. Als u dat zou willen aanpassen, kunt u contact opnemen met de klantenservice van NRC.

Ik heb spijt van mijn reactie. Kan ik die verwijderen?
Nee, behalve in heel uitzonderlijke gevallen. NRC past in principe het archief niet aan en dat geldt ook voor de reacties onder de artikelen.

Ik lees een ongepaste reactie. Wat moet ik doen?
Dan kunt u de reactie rapporteren aan de redactie. De redactie krijgt daar een melding van en zal de reactie lezen en opnieuw beoordelen.

Ik zie een fout in het artikel. Wat moet ik doen?
Een fout in het artikel kunt u via de Opmerkingen-knop aan ons melden. Selecteer ‘Taalfout of feitelijke onjuistheid’ en vertel waar de fout zich voordoet.

NRC heeft onlangs een experiment gedaan met een Gesprek van de Dag. Wat is daarvan de uitkomst?

Onlangs heeft NRC een test gedaan met een Gesprek van de Dag, waarbij rond één centraal thema een dagelijks debat werd georganiseerd. Die testperiode heeft veel respons en nuttige inzichten opgeleverd, onder meer over het aantal reacties, het aantal abonnees dat gebruikmaakt van deze mogelijkheid en de mate van onderlinge interactie. We gebruiken die kennis nu in de verdere doorontwikkeling van onze reactiemogelijkheid.

Mijn vraag stond hier niet tussen. Wat nu?
Dan kunt u een mailtje sturen naar de Lezersdesk.