Onze journalistiek is ons product. Niet uw gegevens

De Europese privacyregels worden flink aangescherpt. Bedrijven moeten vastleggen welke persoonsgegevens ze bewaren en waarom, en klanten hebben het recht die informatie in te zien, en te laten corrigeren of verwijderen.

Dit zijn de privacybeloftes van NRC:

  • Onze journalistiek is ons product. U bent dat niet. Daarom verkopen we uw gegevens niet. Nooit. Aan niemand.
  • We verzamelen geen gegevens om het verzamelen. We slaan gegevens alleen op met een concreet doel, zoals de uitvoering van uw abonnement.
  • We verzamelen gegevens om uw ervaring te verbeteren en op uw wensen af te stemmen. Wanneer we dat doen, zijn we hier duidelijk over.
  • Wij zien niet wat u leest.
  • Cookies die via nrc.nl geplaatst worden zijn voor het optimaal functioneren van de site, voor analyses op geaggregeerd niveau, en voor marketing van NRC zelf. Niet om profielen op te bouwen voor adverteerders.

Algemene vragen over NRC en uw privacy

Hieronder vindt u antwoorden op de belangrijkste algemene vragen over privacy bij NRC. Als uw vraag hieronder niet wordt beantwoord, of als u andere vragen heeft over het gebruik van persoonsgegevens, dan kunt u contact met ons opnemen via privacy@nrc.nl.

Kan ik mijn gegevens inzien?

Ja, dat is mogelijk. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar privacy@nrc.nl, met daarbij uw postcode en huisnummer en een kopie van uw identiteitsbewijs, waarop uw BSN-nummer is afgeschermd. De kopie hebben we nodig, omdat wij uw identiteit moeten controleren voordat wij gegevens kunnen sturen. U kunt voor het maken van de kopie gebruikmaken van de KopieID-app die de Rijksoverheid aanbiedt.

Wij zullen u vervolgens uw persoonsgegevens sturen uit onze systemen naar het e-mailadres dat in onze systemen bekend is, waarin de informatie waar wij op persoonsniveau over beschikken zichtbaar is. De kopie van uw indentiteitbewijs wordt na controle vernietigd.

Verkoopt NRC mijn data?

Nee. Nooit. Nergens.

Deelt NRC mijn gegevens met andere partijen?

We werken met een aantal partijen samen, waar we data mee delen. Zo worden uw adresgegevens bijvoorbeeld gedeeld met de partij die de distributie van de kranten verzorgt, in het geval u de papieren krant ontvangt. De webwinkel van NRC werkt samen met een aantal externe leveranciers, waar als u iets koopt uw gegevens naartoe gestuurd worden voor de verwerking en uitvoering van uw bestelling. Voor analyses van de abonneedatabase (bijvoorbeeld om de ontwikkeling van het aantal abonnees te voorspellen) werken we samen met bureaus die hierin gespecialiseerd zijn. Ook zijn er leveranciers van software die NRC gebruikt (bijvoorbeeld om e-mails te versturen of de abonnementsgegevens op te slaan).

Met alle partijen waarmee NRC data deelt hebben we een zogenaamde verwerkersovereenkomst afgesloten. Hierin is vastgelegd met welk doel de data gedeeld is, en dat beide partijen correct met de data omgaan.

Weet NRC wat ik lees?

Nee. We meten op geaggregeerd niveau hoeveel en hoelang verhalen op onze site en in onze apps worden gelezen. Die informatie herleiden we niet tot individuele lezers. We weten dus wel hoeveel mensen een artikel hebben gelezen, maar niet wie dat zijn.

We gebruiken de gegevens die we over leesgedrag verzamelen, om onze journalistiek te verbeteren. Dat betekent niet dat we bepaalde onderwerpen vanwege de ‘kijkcijfers’ mijden of juist extra aandacht geven, maar dat we met behulp van deze cijfers leren hoe we de verhalen die wij belangrijk vinden het beste onder de aandacht van onze lezers kunnen brengen. Meer over de rol van deze data op onze redactie kunt u lezen in dit blog van onze hoofdredacteur.

Kan ik ervoor kiezen om geen data met NRC te delen?

Dat kan. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Helemaal geen gegevens delen

    Wij kunnen uw persoonsgegevens uit onze database verwijderen, en u kunt ervoor kiezen om geen cookies te accepteren. Dit betekent dan helaas ook dat u geen gebruik meer kunt maken van de meeste van onze producten en diensten. Zonder adresgegevens kunnen wij bijvoorbeeld geen papieren krant bezorgen, zonder e-mailadres geen nieuwsbrief of digitale editie van de krant, en zonder cookies kunt u niet als abonnee inloggen op nrc.nl, en dus niet meer onbeperkt artikelen lezen. Als u ervoor kiest om helemaal geen gegevens met NRC te delen, betekent dat dus dat uw abonnement moet worden beëindigd. Dat kan na de wettelijke opzegperiode, of na afloop van de contracttermijn als dat van toepassing is.

  • Zo min mogelijk gegevens delen

    U kunt ervoor kiezen om alleen noodzakelijke gegevens met ons te delen. Uw telefoonnummer en geboortedatum kunnen bijvoorbeeld uit onze bestanden verwijderd worden. In dat geval kunnen we u niet meer informeren over bijvoorbeeld calamiteiten of wijzigingen in onze producten of services. Uw geboortedatum gebruiken we enkel voor analyse van de ontwikkeling van de leeftijdsopbouw van onze abonneedatabase. Mocht u niet-noodzakelijke gegevens willen laten verwijderen, dan kunt u contact opnemen via privacy@nrc.nl.

  • Geen aanbiedingen ontvangen

    U kunt ervoor kiezen om geen aanbiedingen van NRC te ontvangen. Daarvoor kunt u contact opnemen met onze privacy@nrc.nl.

  • Geen cookies accepteren

    U kunt ervoor kiezen om geen cookies te accepteren bij een bezoek aan nrc.nl. De website zal dan niet (optimaal) werken: u kunt dan bijvoorbeeld niet inloggen als abonnee, waardoor u geen onbeperkte toegang heeft tot onze artikelen. Voor meer informatie over ons cookiebeleid kijkt u op www.nrc.nl/cookies.

Hoe kan ik contact opnemen als ik andere vragen heb over mijn privacy?

Als u vragen heeft over het gebruik van persoonsgegevens kunt u contact opnemen via privacy@nrc.nl, of lees de volledige privacy-verklaring van NRC Media.

Vragen over privacy in uw situatie

Welke informatie NRC precies over u verzamelt, hangt van de situatie af. Hieronder vindt u de meest voorkomende scenario’s, waarbij we per geval toelichten welke informatie we over u bewaren, en wat we daarmee doen. Uiteraard kunnen verschillende situaties tegelijk van toepassing zijn: u kunt bijvoorbeeld een abonnement hebben op de krant, en daarnaast nrc.nl bezoeken of iets kopen in onze webwinkel.

U bent abonnee of ex-abonnee

Als u abonnee bent van NRC dan beschikken we over de gegevens die u met ons gedeeld heeft toen u dat abonnement afsloot. Bijvoorbeeld uw adresgegevens, naam, IBAN-nummer en contactinformatie. Die informatie hebben we nodig voor de verwerking, levering en betaling van het abonnement, en om hierover met u te kunnen communiceren. Mogelijk heeft u ook uw geboortedatum opgegeven. Die gebruiken we voor analyse van de ontwikkeling van de leeftijdsopbouw van onze abonneedatabase.

Als u uw abonnement opzegt, bewaren we deze gegevens. Zo hoeft u die niet opnieuw in te voeren als u weer abonnee wilt worden. Ook kennen we uw abonnementsgeschiedenis, wat bijvoorbeeld van pas kan komen voor loyaliteitsprogramma’s. Uw betaalgegevens bewaren wij zeven jaar. Dat moet van de Belastingdienst.

Wij gebruiken gegevens van ex-abonnees ook om aanbiedingen te doen om opnieuw abonnee te worden. Mocht u deze aanbiedingen niet op prijs stellen, dan kunt u dit aangeven via privacy@nrc.nl.

U heeft iets gekocht in onze webwinkels of een NRC Live-evenement bezocht

Als u een product gekocht of een evenement bezocht heeft, dan worden hiervoor de gegevens opgeslagen die we nodig hebben om uw bestelling en betaling te verwerken, zoals uw naam, adres en factuurgegevens. De factuurgegevens bewaren wij zeven jaar. Dat is de verplichte bewaartermijn voor de Belastingdienst. Ook sturen we u, naar aanleiding van een eerdere aankoop, aanbiedingen voor andere producten of evenementen. Mocht u dit niet willen, dan kunt u zich afmelden via de link in de e-mails die hierover gestuurd worden.

U heeft contact gehad met onze klantenservice

Onze klantenservice houdt in een dossier bij wanneer en waarover u contact met ons heeft gehad, zodat onze medewerkers hier een volgende keer snel inzicht in hebben. In dat dossier wordt geen gevoelige informatie opgeslagen (als u de krant bijvoorbeeld niet meer kunt lezen door gezondheidsklachten, documenteren we die details niet).

Sommige telefoongesprekken met de klantenservice worden opgenomen. Die opnames worden gebruikt voor training van de klantenservicemedewerkers. De opnames worden na een week automatisch vernietigd.

U bent ingelogd op onze website of een van onze apps

Als u inlogt op nrc.nl of in een van onze apps, dan slaan we die informatie op. We registreren wanneer en hoe vaak u inlogt, en met wat voor soort apparaat (bijvoorbeeld een iPad of een Android-telefoon).

We gebruiken die informatie om te analyseren hoe intensief onze digitale diensten worden gebruikt (bijvoorbeeld om vast te stellen hoe groot het aandeel abonnees van de papieren krant is dat ook de digitale editie leest), om misbruik te voorkomen (zoals het delen van één abonnement door grote aantallen mensen), en om abonnees te wijzen op de mogelijkheden van onze digitale diensten (als u bijvoorbeeld een digitaal abonnement heeft, maar daar nooit gebruik van maakt, dan kunnen we eventueel contact met u opnemen om u te helpen met inloggen).

We meten op geaggregeerd niveau hoeveel en hoelang verhalen op onze site en in onze apps worden gelezen. Die informatie herleiden we niet tot individuele lezers. We weten dus wel hoeveel lezers een artikel heeft getrokken, maar niet wie die lezers zijn.

U bezoekt NRC.nl

Als u NRC.nl bezoekt worden er zogenoemde ‘cookies’ opgeslagen op uw apparaat - kleine tekstbestandjes waarin informatie kan worden vastgelegd.

Er zijn verschillende soorten cookies. De eerste categorie zijn zogeheten ‘functionele cookies’. Die helpen om de site zo goed mogelijk te laten werken, ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat u als abonnee niet bij elk bezoek opnieuw hoeft in te loggen.

Er zijn ook ‘analytische cookies’, die houden bijvoorbeeld hoeveel mensen de site bezoeken en in welk land die zich bevinden. Dit zien we niet op individueel niveau: we kunnen de data niet herleiden tot specifieke personen. We maken voor zulke analyses gebruik van diensten van andere bedrijven, zoals Google Analytics en Chartbeat. Die samenwerkingspartners hebben geen toegang tot uw persoonlijke gegevens, en kunnen u op basis van de cookies die ze via NRC.nl verspreiden niet volgen op andere websites.

We meten op geaggregeerd niveau hoeveel en hoelang verhalen op onze site en in onze apps worden gelezen. Die informatie herleiden we niet tot individuele lezers. We weten dus wel hoeveel lezers een artikel heeft getrokken, maar niet wie dat zijn.

Dan zijn er cookies voor marketingdoeleinden van NRC zelf. Daarmee meten we hoe vaak u op nrc.nl geweest bent, en of u interesse in een abonnement of een product uit onze webwinkels getoond heeft. Zo kunnen we u op NRC.nl of elders een advertentie tonen met een aanbieding voor een abonnement of product. Of andersom: als u bijvoorbeeld een ingelogde abonnee bent, dan weten we aan de hand van deze cookies dat we u geen advertenties met een abonnementsaanbieding moeten tonen.

Adverteerders op NRC.nl kunnen bovendien cookies gebruiken om bij te houden hoe vaak u een reclame heeft gezien, en of (en hoe vaak) u erop heeft geklikt. Dat doen ze om de effectiviteit van hun campagne te meten, en om te kunnen controleren of de advertentie het met NRC afgesproken aantal keren is vertoond. Deze informatie is niet herleidbaar tot u als persoon: de adverteerder noch NRC koppelt de meetgegevens aan uw persoonlijke gegevens.

Cookies van adverteerders op NRC.nl worden niet gebruikt om klant- of interesseprofielen op te bouwen, of om u elders op internet te volgen of benaderen.

Een lijst met alle cookies die geplaatst worden bij een bezoek op nrc.nl, met daarbij een uitleg over de functionaliteit en achterliggende reden, vindt u op www.nrc.nl/cookies.

U bent ingeschreven op een of meer van onze e-mailnieuwsbrieven

We gebruiken uw mailadres uitsluitend om u (tot u zich afmeldt) de nieuwsbrief of nieuwsbrieven te sturen waarvoor u zich heeft aangemeld. We gebruiken uw inschrijving op redactionele nieuwsbrieven niet om u commerciële aanbiedingen te sturen, tenzij u zich daarvoor expliciet heeft aangemeld. Uw e-mailadres wordt niet gedeeld met adverteerders.

We meten op geaggregeerd niveau hoeveel op de links in nieuwsbrieven wordt geklikt. Aan de hand van die informatie analyseren we hoe we onze nieuwsbrieven verder kunnen verbeteren. We herleiden deze informatie niet tot individuele lezers. We weten dus wel hoe vaak op een link is geklikt, maar niet door wie.

Iedere nieuwsbrief bevat een link waarmee u zich direct kunt uitschrijven. Aanmelden kan op www.nrc.nl/nieuwsbrieven.

U komt voor in een artikel van NRC

Alle artikelen die door de redactie van NRC worden gepubliceerd, zijn online beschikbaar voor abonnees. Niet-abonnees kunnen maandelijks enkele artikelen lezen op nrc.nl. Dit geldt ook voor artikelen die in het archief zijn opgenomen. Regelmatig krijgt de redactie verzoeken binnen waarin wordt gevraagd om verwijdering of anonimisering van een artikel in het digitale archief. De redactie gaat daar uiterst terughoudend mee om. Lezers moeten erop kunnen rekenen dat dat archief altijd een volledig en betrouwbaar beeld geeft van de inhoud van onze publicaties op het moment van verschijnen. Dat is een belangrijk aspect van onze betrouwbaarheid als journalistiek medium: ingrepen achteraf kunnen leiden tot geschiedvervalsing. In beginsel plegen we zulke ingrepen dus niet. (Meer over dit beleid leest u in deze blogpost van onze hoofdredactie.)

Slechts in heel uitzonderlijke situaties wijkt NRC van deze regel af, bijvoorbeeld als iemands veiligheid in het geding is, als NRC een evidente onjuistheid heeft gepubliceerd (die dan wordt hersteld middels een rectificatie) of op last van de rechter.

De Nederlandse rechter hecht sterk aan integriteit van het archief voor journalistieke producties, zo is terug te vinden in de jurisprudentie op dit gebied. Ook de nieuwe Europese privacyregels maken een uitzondering wanneer het gaat om het uitoefenen van het recht op meningsvrijheid en informatie. In Nederland is dat vastgelegd in artikel 43 (‘Uitzonderingen inzake journalistieke doeleinden of academische, artistieke of literaire uitdrukkingsvormen’) van de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Zoekmachines die in Europa actief zijn, zoals Google, zijn op last van Europese Hof van Justitie in Luxemburg verplicht om een procedure in te stellen waarmee Europese burgers verwijzingen naar bepaalde webpagina’s kunnen laten verwijderen uit zoekresultaten die verschijnen wanneer ze hun (echte) naam intikken. De webpagina’s zelf blijven online. U vindt het aanvraagformulier op https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch