Politici ‘boos’ en ‘geraakt’ door uitspraken van dochters Kaag

College Tour In een fragment van College Tour uitten de dochters van Sigrid Kaag hun zorgen dat hun moeder iets overkomt. Kaag zelf werd emotioneel.

Minister van Financiën Sigrid Kaag raakte geëmotioneerd door opmerkingen van haar dochters in College Tour. De aflevering is zondagavond op televisie te zien.
Minister van Financiën Sigrid Kaag raakte geëmotioneerd door opmerkingen van haar dochters in College Tour. De aflevering is zondagavond op televisie te zien. Foto KRO-NCRV

Verschillende politici hebben vrijdag geschrokken gereageerd op de uitzending van het televisieprogramma College Tour van komende zondag waarin de dochters van vicepremier en D66-partijleider Sigrid Kaag hun zorgen uiten over de bedreigingen die hun moeder ontvangt. Kaag is in die uitzending, die zondagavond in zijn geheel te zien is, te gast. Ze raakte geëmotioneerd bij het zien van de vooraf opgenomen video van haar twee dochters.

Minister-president Mark Rutte (VVD) reageerde vrijdag na de ministerraad op het fragment: „Ik was erg geraakt door de beelden die we zagen in College Tour. We hebben er vandaag verder over gesproken wat dat met mensen doet. Niet alleen met Kaag, maar met iedereen die in de politiek zit.” Rutte benadrukte dat rekening gehouden moet worden met wat de impact is voor het thuisfront, „of je nou wel of geen kinderen hebt”. Volgens Rutte zijn de bedreigingen niet alleen een probleem voor politici, maar voor de hele samenleving.

Woonminister Hugo de Jonge (CDA) zei eerder al tegen persbureau ANP dat de beelden „verschrikkelijk om te zien” zijn. De Jonge werd tijdens de coronacrisis, toen hij minister van Volksgezondheid was, ook meermaals bedreigd. Hij laat weten dat zijn kinderen „met enige regelmaat” aan hem hebben gevraagd om te stoppen, maar dat heeft hij nooit serieus overwogen. „Dat kan ook niet. Het kwaad mag nooit overwinnen”, aldus De Jonge.

‘Ik ga niet zwichten’

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD), meermaals slachtoffer geweest van bedreigingen, noemt het „echt verschrikkelijk” dat Kaags dochters zich zorgen maken over de veiligheid van hun moeder. De bedreigingen noemt zij „te zot voor woorden”. Net als De Jonge wil Van der Wal niets weten van stoppen. „Ik ga niet zwichten daarvoor, mijn gezin ook niet”, zegt Van der Wal.

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) schrijft op Twitter dat iedereen haar of zijn werk „veilig” moet kunnen doen. Volgens haar werken het Openbaar Ministerie en de politie hard aan het opsporen en vervolgen van personen die Kaag hebben bedreigd. Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) laat weten „geraakt” te zijn door het zien van de beelden. Volgens Hoekstra zou „juist de volgende generatie” hoop moeten putten uit politiek. „In plaats daarvan zien zij het gif van bedreigingen.”

Het fragment uit College Tour kwam donderdag online. Presentator Twan Huys laat een video zien van Kaags volwassen dochters die spreken over hun angst dat hun moeder iets overkomt. „Ik denk altijd aan Els Borst”, zegt een van de dochters in de video. „Ik ben bang dat hetzelfde met mijn moeder gebeurt. Het hoeft maar één keer mis te gaan.” Oud-minister Els Borst (D66) werd in 2014 in haar huis om het leven gebracht door een psychiatrisch patiënt.

Kaag zei vrijdag tegen het ANP te hopen dat de „glijdende schaal” van bedreigingen en intimidatie van politici en rechters stopt. Ze verwees daarbij ook naar PVV-leider Geert Wilders, die al jarenlang de zwaarst mogelijke beveiliging krijgt. „Je kan verschillen van mening, maar hou het veilig en respectvol voor elkaar.”

Kaag zag het videobericht van haar dochters niet aankomen. „Ik had iets luchtigs verwacht. Iets over mijn aangebrande pannenkoeken bijvoorbeeld”.

‘Wie wil straks de politiek nog in?’

GroenLinks-partijleider Jesse Klaver schreef op Twitter: „Als vader breekt mijn hart, als democraat ben ik woedend.” Kaags partijgenoot Wieke Paulusma vraagt zich hardop af: „Wie wil straks de politiek nog in?” PvdA- Kamerlid Mohammed Mohandis zegt dat berichten over bedreigingen van politici hem „zo boos” maken. „Het haten, schelden en overal hersenloos op reageren door vaak anonieme lafaards is zo normaal op socials.”

Kaag wordt al lange tijd bedreigd. Afgelopen februari werd ze voorafgaand aan een politiek debat opgewacht door een groep mensen met brandende fakkels. Eerder al kwam een man met een brandende fakkel naar haar huis toe. Hij kreeg daarvoor vijf maanden cel. Kaag heeft permanent beveiligers om zich heen.