Politici betuigen steun aan bedreigde Kaag na zien beelden College Tour

Bedreigingen De dochters van Kaag zeiden in de uitzending bezorgd te zijn vanwege de bedreigingen aan het adres van hun moeder. Wopke Hoekstra laat weten „geraakt” te zijn bij het zien van de beelden. Justitieminister Dilan Yesilgöz noemt de bedreigingen richting Kaag „onacceptabel”.
Kaag wordt al lange tijd bedreigd en heeft permanent beveiliging om zich heen.
Kaag wordt al lange tijd bedreigd en heeft permanent beveiliging om zich heen. Foto David van Dam

Meerdere politici hebben vrijdag gereageerd op de vooraankondiging van een uitzending van College Tour waarin de dochters van vicepremier en D66-partijleider Sigrid Kaag hun zorgen uiten over de bedreigingen die hun moeder ontvangt. Kaag was in die uitzending, aankomende zondagavond in zijn geheel te zien, te gast. Ze raakte geëmotioneerd bij het zien van de vooraf opgenomen video van haar twee dochters.

Minister-president Mark Rutte (VVD) reageerde tijdens de ministerraad op vrijdag op het fragment: „Ik was erg geraakt door de beelden die we zagen in College Tour. We hebben er vandaag verder over gesproken wat dat met mensen doet. Niet alleen met Kaag, maar met iedereen die in de politiek zit.” Rutte benadrukte dat rekening gehouden moet worden met wat de impact is voor het thuisfront, „of je nou wel of geen kinderen hebt”. Volgens Rutte zijn de bedreigingen niet alleen een probleem voor politici, maar voor de hele samenleving.

Woonminister Hugo de Jonge (CDA) zei eerder al dat de beelden „verschrikkelijk om te zien” zijn, schrijft persbureau ANP. De Jonge werd tijdens de coronacrisis, toen hij minister van Volksgezondheid was, ook meermaals bedreigd. Hij laat weten dat zijn kinderen „met enige regelmaat” aan hem hebben gevraagd om te stoppen, maar dat heeft hij nooit serieus overwogen. „Dat kan ook niet. Het kwaad mag nooit overwinnen”, aldus De Jonge.

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD), meermaals slachtoffer geweest van bedreigingen, noemt het „echt verschrikkelijk” dat Kaags dochters zich zorgen maken over de veiligheid van hun moeder. De bedreigingen noemt zij „te zot voor woorden”. Net als De Jonge wil Van der Wal niets weten van stoppen. „Ik ga niet zwichten daarvoor, mijn gezin ook niet”, zegt Van der Wal.

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) schrijft op Twitter dat iedereen haar of zijn werk „veilig” moet kunnen doen. Volgens haar werken het Openbaar Ministerie en de politie hard aan het opsporen en vervolgen van personen die Kaag hebben bedreigd. Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) laat weten „geraakt” te zijn door het zien van de beelden. Volgens Hoekstra zou „juist de volgende generatie” hoop moeten putten uit politiek. „In plaats daarvan zien zij het gif van bedreigingen.”

Reactie Kaag

Kaag heeft zelf ook gereageerd. Ze zegt te hopen dat de „glijdende schaal” van bedreigingen en intimidatie van politici en rechters stopt, schrijft het ANP. „Je kan verschillen van mening, maar hou het veilig en respectvol voor elkaar.” Kaag laat ook weten dat ze het videobericht van haar dochters niet zag aankomen. „Ik had iets luchtigs verwacht. Iets over mijn aangebrande pannenkoeken bijvoorbeeld”.

GroenLinks-partijleider Jesse Klaver schreef op Twitter: „Als vader breekt mijn hart, als democraat ben ik woedend.” Kaags partijgenoot Wieke Paulusma vraagt zich hardop af: „Wie wil straks de politiek nog in?” PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis zegt dat berichten over bedreigingen van politici hem „zo boos” maken. „Het haten, schelden en overal hersenloos op reageren door vaak anonieme lafaards is zo normaal op socials.”

Kaag wordt al lange tijd bedreigd. Afgelopen februari werd ze voorafgaand aan een politiek debat opgewacht door een groep mensen met brandende fakkels. Eerder al kwam een man met een brandende fakkel naar haar huis toe. Hij kreeg daarvoor vijf maanden cel. Kaag heeft permanent beveiligers om zich heen.