New York door de ogen van ‘Polaroid Man’

Fotoserie De Nederlandse fotograaf Pieter Vandermeer maakte in de jaren tachtig elke zomer polaroidportretten in New York. Zelfbewust kijken de New Yorkers van weleer ons aan.

Polaroid Man, dat is de bijnaam die fotograaf Pieter Vandermeer (1940) kreeg in New York, de stad waar hij tussen 1982 en 1991 bijna al zijn zomers doorbracht. Daar liep hij dagelijks een vaste route, vergezeld door zijn camera, een professionele Polaroid Land 195. Van Houston Street nabij de Hudsonrivier naar het in de East Village gelegen Tompkins Square Park. Tegen het decor van een stad in verval maakte Vandermeer in die jaren honderden portretten.

Niet gehinderd door veel kennis van het Engels sprak de geboren Fries zijn onderwerpen aan met de vraag of hij hen mocht fotograferen. Dat mocht, tot zijn eigen verbazing werden zijn verzoeken altijd ingewilligd. Niet zelden wisten Newyorkers zich ter plekke razendsnel om te kleden om zo voordelig mogelijk op de polaroid te komen.

Die foto’s, ontwikkeld in de camera met minidoka, die zich onder invloed van het licht op haast magische wijze voor de ogen van de geportretteerde ontwikkelden tot heuse portretfoto’s, schonk Vandermeer altijd aan de geportretteerden. Wat de fotograaf restte waren de negatieven, die, eenmaal thuis, in de kast belandden. De volgende zomer zou hij immers terugkeren om zijn Newyorkse wandel- en polaroidritueel weer op te pakken, op zoek naar nieuwe paradijsvogels.

Foto Pieter Vandermeer

Foto Pieter Vandermeer

Het liep anders. Vandermeer zat in het vliegtuig dat in 1992 in het Portugese Faro bij de landing neerstortte. Hij overleefde de ramp, maar vliegen durft hij sindsdien niet meer.

Een deel van de polaroids is nu samengebracht in een boek en een tentoonstelling. Zelfbewust staren de Newyorkers van weleer ons aan. Nog geen weet hebbend van digitale fotografie, van sociale media of de gentrificatie die hun buurt voorgoed zou veranderen. Hopelijk hebben de geportretteerden hun ongetwijfeld verbleekte polaroids nog.

Foto Pieter Vandermeer

Foto Pieter Vandermeer

Foto Pieter Vandermeer

Foto Pieter Vandermeer

Foto Pieter Vandermeer