Dochters Kaag uiten zorgen over haar veiligheid in College Tour

Bedreigingen Minister Kaag was te gast bij Twan Huys en kreeg een video te zien van haar dochters. „Ik ben bang dat met mijn moeder hetzelfde gebeurt als met Els Borst.”
Minister Kaag veegt een traan van haar wang bij 'College Tour'.
Minister Kaag veegt een traan van haar wang bij 'College Tour'. Foto KRO-NCRV

Tijdens het programma College Tour hebben de dochters van minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) hun zorgen geuit over de bedreigingen die hun moeder ontvangt. De uitzending waarin Kaag te gast was bij Twan Huys zal zondagavond op televisie te zien zijn. Kaag raakte geëmotioneerd bij het zien van de vooraf opgenomen video van haar twee dochters.

Lees ook: Vrouw, progressief en randstedelijk imago: ingrediënten voor de haat jegens Sigrid Kaag

„Ik denk altijd aan Els Borst”, zegt een van haar dochters in de video. „Ik ben bang dat hetzelfde met mijn moeder gebeurt. Het hoeft maar één keer mis te gaan.” Kaag blijft daarop even naar het scherm staren. „Ja, ik ben er een beetje stil van”, zegt ze vervolgens. En dan, terwijl ze een traan van haar wang veegt: „Sorry.”

In 2014 werd oud-minister Els Borst (D66) in haar eigen huis met 41 messteken om het leven gebracht door een psychiatrisch patiënt. Hij verklaarde later dat hij haar had vermoord om haar bijdrage aan de Nederlandse euthanasiewet.

Kaag is een van de meest bedreigde ministers van het huidige kabinet. In februari van dit jaar werd ze voorafgaand aan een politiek debat opgewacht door een groep mensen met brandende fakkels. Eerder al kwam een man met een brandende fakkel naar haar huis toe. Hij kreeg daarvoor een gevangenisstraf van vijf maanden opgelegd. Kaag heeft standaard beveiligers om zich heen.

Correctie (26 mei 2023): in een eerdere versie van dit artikel stond dat het programma met minister Kaag op donderdag te zien was. Het is zondag te zien. Dat is hierboven aangepast.