Het leven van veel Oekraïners speelt zich grotendeels ondergronds af

Fotoserie De ondergrondse bunkers in Oekraïne zijn na meer dan een jaar oorlog verworden tot klaslokalen, danszalen en kapperszaken. Het ziet er haast gemoedelijk uit, maar het leven onder de dikke platen beton laat zijn sporen achter.
Ondanks de oorlog gaat het leven in Oekraïne door voor de inwoners die zijn achtergebleven. Wanneer het onheilspellende luchtalarm klinkt, op veel plekken richting het oosten en zuiden is dat meerdere keren per week, haasten zij zich naar de vele (provisorische) schuilkelders om te schuilen voor de naderende Russische bommen of raketten. Na meer dan een jaar oorlog beginnen grote delen van het dagelijks leven zich af te spelen onder de grond.
Spectators watch as a boxer approaches the ring to start a national boxing tournament in a safe place of an underground subway station in war-hit Kharkiv, Ukraine, Saturday, May 13, 2023.
Foto Andrii Marienko/AP
Spectators watch as a boxer approaches the ring to start a national boxing tournament in a safe place of an underground subway station in war-hit Kharkiv, Ukraine, Saturday, May 13, 2023.
Foto Andrii Marienko/AP
In een metrostation in de felbevochten stad Charkiv worden bokswedstrijden georganiseerd. De opkomst is groot, want door de invasie konden veel bokswedstrijden niet doorgaan en juist in oorlogstijd hebben de mensen behoefte aan een verzetje.
Foto’s Andrii Marienko/AP

Deze vrouwen hebben hun hondjes meegenomen de schuilkelder in. Ook dieren worden op grote schaal slachtoffer van de Russische bezetter. Trouwe viervoeters kunnen mee naar binnen in de schuilkelder in de stad, maar in februari werd geschat dat 42.000 schapen, 92.000 koeien, 258.000 varkens en meer dan 5.7 miljoen pluimveedieren door de oorlog omkwamen. Het werkelijke aantal ligt veel hoger. Foto Bernadett Szabo / Reuters

Anders dan Charkiv ligt Kyiv niet vlakbij de frontlinies. Toch zijn de inwoners op hun hoede; in het verleden is Kyiv al zo vaak aangevallen dat het intussen verstandig is om de dansbijeenkomsten sowieso maar onder de grond te organiseren. Foto Roman Pilipey/Getty Images

Local residents visit a shelter run by volunteers, where they can charge their devices, take a shower and do laundry in the frontline town of Avdiivka, Donetsk region on April 25, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
A local resident gets a haircut in a shelter run by volunteers, where people can charge their devices, take shower and do laundry, in the frontline town of Avdiivka, Donetsk region on April 25, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vrijwilligersorganisaties vervullen een belangrijke rol in het ondergrondse leven. Zoals in een schuilkelder op de linkerfoto die ook fungeert als opvangplek. Inwoners van Avdiivka in de Donbasregio kunnen hier veilig hun telefoons opladen, douchen en de was doen. Of op de rechterfoto, waarop te zien is hoe een jongeman zijn haar laat knippen in zo’n schuilkelder.
Foto’s Anatolii Stepanov / AFP
Slechts een kwart van de Oekraïense scholen krijgt het voor elkaar om een regulier lesprogramma aan te bieden op locatie. Veel kinderen studeren online of helemaal niet. Ondergrondse klaslokalen zijn een uitkomst. Jongeren kunnen er in veiligheid leren én zichzelf en elkaar vermaken. De taferelen zijn haast aandoenlijk, maar schijn bedriegt. Ngo Save the Children schat dat zo’n 3,5 miljoen Oekraïense kinderen met ernstige tot catastrofale situaties te kampen hebben, van voedseltekorten tot seksueel geweld. Het gemiddelde Oekraïense kind bracht in een jaar oorlog bovendien zo’n 900 uur door in een bunker. In zwaar getroffen gebieden ligt dat urenaantal veel hoger.

Een juf en haar kinderen op de trappen van een metrostation. In dit klaslokaal mogen de jassen wél aanblijven. Foto Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Medewerkers van een McDonald’s in Kyiv spelen een kaartspel met elkaar terwijl de sirene loeit. Foto Viacheslav Ratynskyi/Reuters

Deze Oekraïense jongeren leren Engels. Handig voor later. Foto Viacheslav Ratynskyi/Reuters

Nabij de frontlinie worden de schuilkelders ook voor militaire doeleinden gebruikt. In het epicentrum van de grimmige strijd tussen Rusland en Oekraïne ligt het inmiddels kapotgeschoten Bachmoet. Bovengronds ziet het eruit als een smeulend maanlandschap, ondergronds alsof je honderd jaar terugreist in de tijd naar de uitgebreide bunkerstelsels in de loopgraven die de Vlaamse velden doorsneden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de laptops na dan.

Een militair bekijkt vanuit een schuilkelder nabij Bachmoet de beelden van een drone boven de stad.Foto Dimitar Dilkoff/AFP

Soms worden er wel honderden slachtoffers op een dag gemaakt in Bachmoet. Eén van hen krijgt hier eerste hulp. Foto Iryna Rybakova/AP

De Oekraïners hopen de Russen met een speldenprikoffensief langzaam maar zeker te verdrijven uit Bachmoet. Tot die tijd leven deze soldaten nog onder het tl-licht in hun kelder. Foto Iryna Rybakova/AP