Recensie

Recensie Muziek

De luisterliedjes met zuivere poëzie van Britta Maria

Op haar vorige album vertolkte zangeres Britta Maria vrijwel vergeten luisterliedjes uit het Nederlandse kleinkunstrepertoire – bestaande nummers op hoog niveau die ooit werden gezongen door topvertolkers als Jenny Arean, Willem Nijholt en Ramses Shaffy, maar daarna zelden of nooit meer door anderen. Nu voegt ze daar een album in hetzelfde genre aan toe. Met één groot verschil: alle nummers op het nieuwe album De Omweg zijn speciaal voor dit project gemaakt. Zes teksten schreef ze zelf, vaak in samenwerking met Maurits Fondse, die tevens haar vaste pianist is, en de andere zes werden bijgedragen door gerenommeerde tekstdichters als Ivo de Wijs, Jan Boerstoel, Jan Simon Minkema en de pas met een Annie M.G. Schmidtprijs bekroonde Flip Noorman. Fondse schreef bovendien alle muziek.

Het resultaat is een met veel zorg geproduceerde collectie gloednieuwe luisterliedjes met vleugjes zuivere poëzie. Over alle mensen die men in zijn leven voorbij kan zien gaan: ‘Het is de optocht van het leven/ en het leven gaat voorbij.’ Of, over de onverwachte wendingen die zich in een mensenleven kunnen voordoen voor wie daarvoor openstaat: ‘Ik neurie liedjes die ik nog niet ken.’ Verrassend is ook een liedje dat ‘Aardige mensen’ heet – een mensensoort dat nooit eerder met zo veel sympathie is bezongen.

Britta Maria zingt die nummers met een mooi omfloerst geluid, terwijl Fondses muziek een veelzijdig arsenaal aan klanken biedt – soms weemoedig en soms opzwepend. Met hoofdrollen voor piano, trompet, bugel, hoorn, violen, cello en diverse accordeons. Een hecht ensemble dat deze liedjes alle eer bewijst.

https://www.youtube.com/watch?v=yqd0nhqfTy0