FBI arresteert verdachte lekken Pentagon-documentatie over oorlog Oekraïne

Vanuit de lucht geschoten beeld van de arrestatie van de verdachte.
Vanuit de lucht geschoten beeld van de arrestatie van de verdachte. Foto via AFP

De FBI heeft donderdag een man opgepakt die vermoedelijk verantwoordelijk is voor de Pentagonlekken. Dat heeft justitieminister Merrick Garland donderdag bekendgemaakt. De 21-jarige Jack Teixeira, een luchtmachtreservist in de staat Massachusetts, zou vertrouwelijke Amerikaanse documenten over de oorlog in Oekraïne online hebben gedeeld.

Teixeira had door zijn werk als inlichtingenmedewerker toegang tot de geheime informatie, schrijft The New York Times. Hij was een leidend figuur in de online chatgroep Thug Shaker Central, waar de documenten voor het eerst opdoken. In dat Discord-kanaal, met zo’n twintig tot dertig leden, werd vooral gesproken over wapens, videogames en racistische memes. Met het delen zou Teixeira indruk hebben willen maken op de andere leden.

Volgens minister Garland wordt hard gewerkt om de schaal en de impact van het lek in kaart te brengen. In de documenten, die meer dan een maand online stonden voor ze werden opgepikt, staat veel informatie over de stand van zaken aan het Oekraïense front. Het zijn waarschijnlijk briefings voor de Amerikaanse legerleiding, over onder andere training en materieel. De informatie dateert van februari en maart.

Lees ook: Uitgelekte documenten bieden somber beeld voor Oekraïne Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: FBI arresteert verdachte lekken Pentagon-documentatie over oorlog Oekraïne