Kabinet biedt excuses aan voor fouten in beveiliging van Peter R. de Vries, Derk Wiersum en Reduan B.

Beveiliging Het kabinet wil veel verbeteren in de omgang met beveiligde personen en kroongetuigen. Daarmee wil het fouten voorkomen die eerder meespeelden bij de moorden op Peter R. de Vries, Derk Wiersum en Reduan B..
„Ik betreur ten diepste dat deze fouten zijn gemaakt", schrijft minister Yesilgöz.
„Ik betreur ten diepste dat deze fouten zijn gemaakt", schrijft minister Yesilgöz. Foto Bart Maat/ANP

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van journalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B.. Alle drie werden vermoord door criminelen, en uit een recent rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bleek dat fouten van justitie daarin meespeelden. „Ik betreur ten diepste dat deze fouten zijn gemaakt”, schrijft Yesilgöz vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

„Het is belangrijk dat er genoegdoening komt voor de nabestaanden door de daders strafrechtelijk te vervolgen en via dit onderzoek duidelijkheid te scheppen over de periode in aanloop naar de drie moorden”, aldus de minister. „Ik vind het ook belangrijk dat daarbij wordt erkend dat er fouten zijn gemaakt door de overheid.”

Nabestaanden van Peter R. de Vries zijn blij met de kabinetsexcuses, meldt ANP. Zijn zoon Royce de Vries zegt tegen het persbureau dat zij na de moord gesprekken met de minister hebben gevoerd. „Erkenning van wat ons en de familie van de kroongetuige en de familie van Wiersum is overkomen kwam daar steeds in terug.”

Als Yesilgöz eerder had geweten wat er allemaal verkeerd ging, had ze het beveiligingsstelsel anders ingericht, zei ze na afloop van de ministerraad. ANP citeert: „Een aantal jaar geleden zat er er een enkeling in het stelsel. Tot een paar jaar terug hadden we nog nooit gehoord dat een journalist beveiligd moest worden voor zware criminelen. En dat is helaas heel snel in ons land ontwikkeld.”

Vernieuwingen

De OVV deed in zijn rapport een reeks aanbevelingen, zoals een nieuwe wet voor bewaking en beveiliging en een centrale organisatie die dat uitvoert. Het kabinet gaat daarin mee en kondigt een „gezamenlijk coördinatie- en operationscenter” aan dat moet zorgen voor „eenduidige uitvoering”. Die uitvoering komt bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid te liggen.

Een nieuw „onafhankelijk adviesorgaan” moet helpen bij het toezicht op de beveiliging. Daar komen niet alleen wetenschappers en oud-medewerkers in, maar ook mensen die ooit zijn beveiligd.

Yesilgöz wil ook de samenwerking met beveiligde personen verbeteren, zoals de OVV voorstelt. „Via voorlichting en trainingen wordt een te beveiligen persoon en zijn of haar omgeving geholpen om met het leven met dreiging om te gaan.”

Kroongetuigen

Tot slot verandert de regeling voor kroongetuigen, verdachten of veroordeelden die deals sluiten met het Openbaar Ministerie in ruil voor strafvermindering. Het kabinet wil dat er duidelijkere wetgeving komt voor zulke afspraken, en dat de deals door een onafhankelijke partij getoetst worden. Zo’n toets moet „met veel zorg vormgegeven worden”, beseft Yesilgöz, omdat een kroongetuigendeal gevoelige informatie bevat die bij een lek „gevaar op kan leveren voor alle betrokkenen”. Dat ging ook mis bij Nabil B., wiens foto’s meermaals in het strafdossier kwamen.

Totdat het systeem is verbeterd, mogen afspraken met kroongetuigen alleen worden gemaakt „als dat verantwoord is met het oog op hun veiligheid, die van hun directe naasten en functionarissen”.

Lees ook Conflicterende belangen, gebroken beloftes, gemiste details – het OM faalde bij de kroongetuigedeal