Amsterdam-Londen, Maastricht-Luik en Rotterdam-Londen: het aantal privévluchten is ook in Nederland fors toegenomen

Luchtvaart Privévliegtuigen vlogen vorig jaar ruim een half miljoen keer boven Europa. Dat is bijna vijf keer zoveel als in 2020.
Ook in Nederland stegen privéjets vorig jaar bijna vijf keer zo vaak op als in 2020.
Ook in Nederland stegen privéjets vorig jaar bijna vijf keer zo vaak op als in 2020. Foto Bas Czerwinski/ANP

Het aantal vluchten van privéjets in Europa is van 2020 tot 2022 bijna vervijfvoudigd. Dat concludeert onderzoeksbureau CE Delft donderdag in een onderzoek dat het uitvoerde in opdracht van Greenpeace. De ruim half miljoen privévluchten in Europa van vorig jaar stootten samen zo’n 3,4 miljoen ton CO2 uit, bijna tien keer zoveel als twee jaar eerder.

In Nederland is eenzelfde toename te zien, van bijna 2.500 jets die in 2020 de lucht in gingen naar ruim 12.000 vorig jaar. De 53.000 ton koolstofdioxide die daarbij vrijkwam is een miniem deel van alle CO2-uitstoot in Nederland – nog geen 0,1 procent. Maar per individuele reiziger draagt zo’n privétrip wel veel meer bij aan klimaatverandering dan een doorsnee lijnvlucht. Een privéjet stootte vorig jaar gemiddeld 4,34 ton CO2 uit per vlucht, terwijl een stoel in een lijnvlucht van Schiphol naar Barcelona naar schatting gelijk staat aan 120 kilo. Ter vergelijking: de voetafdruk van de gemiddelde Nederlander was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 13 ton CO2 in 2020.

Veel privéjets blijven overigens dichter bij huis dan Barcelona. De populairste routes zijn soms opvallend kort, zoals Maastricht-Luik, een afstand van nog geen 40 kilometer die vorig jaar 62 keer door privéjets werd afgelegd. De reden achter zulke vluchten is niet duidelijk, schrijven de onderzoekers, maar waarschijnlijk is een deel bedoeld om vliegtuigen te verplaatsen. RTL Nieuws schreef in september bijvoorbeeld dat het Nederlandse regeringsvliegtuig een bewindspersoon afzette op de luchthaven van Rotterdam, om vervolgens te parkeren op Schiphol.

De bestemmingen zijn vaak ook goed bereikbaar met de trein, schrijven de onderzoekers. Zo rijden er dagelijks ook acht treinen van Amsterdam naar Londen, als alternatief voor de bijna 1.300 privévluchten tussen die twee steden vorig jaar. Aan de andere kant vliegen jets gemiddeld verder dan twee jaar geleden, getuige de hogere CO2-uitstoot per vlucht. In 2020 was 3 procent van de privévluchten langer dan 3.000 kilometer, vorig jaar was dat 9 procent.

Corona

Greenpeace heeft betaald voor het onderzoek, maar Ad Ragas, hoogleraar Environmental Science aan de Radboud Universiteit, verwacht niet dat de inhoud daarmee minder betrouwbaar is. „CE Delft is een betrouwbare club, vergelijkbaar met TNO. Ik heb nooit een rapport van hen gezien waarvan ik dacht dat de inhoud was gekocht.”

De coronacrisis verklaart een deel van de toename van privéjetvluchten, denkt Ragas. „Zakenmensen die per se ergens heen moesten en normaal een lijnvlucht hadden geboekt, namen toen een privéjet.” Privéjetcharter GlobeAir schrijft dat er tijdens de pandemie meer mensen voor de eerste keer een privévlucht namen. Ragas: „Het kan zijn dat ze er vervolgens aan gewend zijn geraakt.”

„Schaamteloos”, reageert Greenpeace op Twitter. „De rijken pakken steeds vaker een privéjet, de meest vervuilende manier van reizen. Terwijl wij opdraaien voor de gevolgen van de klimaatcrisis.” De milieubeweging wil een verbod op privéjets.