Chantal Heijnen woont en werkt als documentair fotograaf in New York. Voor ze fotograaf werd, begeleidde ze vluchtelingen in Nederland. In de serie ‘The sea is my home’ fotografeert ze Aseed, die woont op een strand op het New Yorkse Coney Island. Zijn verleden als marinier van de Amerikaanse speciale eenheid ‘Navy SEAL’ voorzag hem van de overlevingstechnieken die hij gebruikt om het hele jaar buiten te kunnen overleven.

Foto Chantal Heijnen

Werk genomineerden SO Awards biedt alle smaken van fotografie

Documentaire modefotografie, een inkijkje in de huiskamer van Amsterdammers en portretten van Oekraïense vluchtelingen in Nederland: in de selectie van genomineerden voor de SO Award 2023 - ‘Selection of Dutch photography’ – van beroepsvereniging voor fotografen DuPho komen alle smaken fotografie voorbij. Sinds 2013 selecteert de jury jaarlijks het werk van twintig fotografen die samen een beeld van de tijdsgeest schetsen. Dit jaar springt vooral de alledaagse realiteit eruit. Het werk van alle genomineerden is tot half mei te zien in Capital C en op Abri’s door heel Amsterdam. Op donderdag 20 april worden de winnaars bekend gemaakt.

Tony Docekal onderzoekt met haar fotografie het nomadische bestaan van mensen, en de uitdagingen en kansen die horen bij een leven buiten de gebaande paden. Dit portret van Lyric (9) is onderdeel van de fotoserie ‘Longer ways to go’, gemaakt op een trailerpark in Arizona, VS. Foto Tony Docekal

De Amsterdammer Nick van Tiem fotografeert voor grote modemerken als Gucci, Versace of Burberry. Deze foto is onderdeel van een serie voor Dior, waarin hij de verschillende levensfasen vastlegt. Van een baby in Dior-ondergoed tot hippe ouderen: mode kan ook documentair zijn, laat hij zien. Foto Nick van Tiem

De Amsterdamse Jurre Rompa reisde vorig jaar door Schotland en de Verenigde Staten en legde daar de lokale gemeenschappen vast. Het resultaat is een warme, romantische selectie foto’s met afwisselend portretten en landschappen. Foto Jurre Rompa

Stacii Samidin (1987) werkt voortdurend aan zijn levenswerk ‘Societies’, waarin de levens van minderheden, onderdrukten en mensen met een onorthodoxe levensstijl vastgelegd worden. In zijn documentaire fotografie komt hij dichtbij mensen van over de hele wereld. Foto Stacii Samidin

Jaap van den Beukel verhuisde naar de volkswijk Tuindorp Nieuwendam in Amsterdam-Noord en zag hoe het daar schuurt tussen de oude en nieuwe generatie noorderlingen. In ‘Mijn Noord’ wil hij het verhaal van zijn wijk vertellen, als yup met een onbevangen en onderzoekende blik. Foto Jaap van den Beukel

De dubbele nationaliteit van fotograaf Farren van Wyk (1993) – Zuid-Afrikaans en Nederland – speelt een grote rol in haar werk. Ze onderzoekt de complexe relatie tussen de twee thuislanden, waarbij kolonialisme, slavenhandel en apartheid belangrijke thema’s zijn. Voor het persoonlijke project ‘Mixedness is my Mythology’ fotografeerde ze haar drie broertjes – en zij haar – in de veilige haven van hun thuis. Foto Farren van Wyk

Sarah Mei Herman onderzoekt in haar fotografie de relaties en intimiteit tussen mensen. Voor de serie ‘Solace’ fotografeerde ze onder andere de Chinese LGBTQ-gemeenschap. Ze interviewde hen ook over hun liefde, leven en angsten. Het boek over de fotoserie werd vorig jaar door The New Press in New York gepubliceerd. Foto Sarah Mei Herman

De Moluks-Nederlandse Elizar Veerman fotografeert mannen en jongens in Molukse wijken, in de voormalige Nederlandse Antillen, de cités van Marseille en op andere plekken in West-Europese steden. Hij herkent zichzelf in hun verhalen en kwetsbaarheden. ‘You huddle to keep warm’ is zijn eerbetoon aan iedereen die zich voor hem en zijn camera openstelden. Foto Elizar Veerman

Fotograaf Iris Haverkamp Begemann zocht voor het fotoproject ‘I went on a holiday to the country you fled from’ de samenwerking op met schrijver en activiste Alejandra Ortiz, die als transvrouw Mexico ontvluchtte. In het documentaire project worden de contrasten tussen hun identiteiten onderzocht. Foto Iris Haverkamp Begemann

Chantal Heijnen woont en werkt als documentair fotograaf in New York. Voor ze fotograaf werd, begeleidde ze vluchtelingen in Nederland. In de serie ‘The sea is my home’ fotografeert ze Aseed, die woont op een strand op het New Yorkse Coney Island. Zijn verleden als marinier van de Amerikaanse speciale eenheid ‘Navy SEAL’ voorzag hem van de overlevingstechnieken die hij gebruikt om het hele jaar buiten te kunnen overleven. Foto Chantal Heijnen

Eelco Wortman fotografeert mensen in hun natuurlijke habitat. ‘Life on Hold’ geeft de Oekraïense vluchteling in Nederland een gezicht en laat zien hoe het ze nu vergaat. De verschillen tussen de 70.000 vluchtelingen zijn groot, zag Wortman, maar één ding hadden ze gemeen: ze willen gewoon naar huis. Foto Eelco Wortman

Documentair fotograaf Mariette Lock (1977) woont en werkt in Gouda. Voor de fotoserie en het boek ‘Herenstraat’ richtte ze haar lens op de mensen in en nabij de gelijknamige straat in Gouda. De straat kwam vaak negatief in het nieuws. Dat was voor Lock juist een reden om er naartoe te gaan. Foto Mariette Lock