ProRail: dassenburcht onder spoor in Esch weggehaald – begonnen aan die in Vught

ProRail In Esch is de dassenburcht onder het spoor verwijderd. ProRail haalt ook de burcht in Vught weg. Naar verwachting kunnen „aan het eind van deze werkweek” de treinen tussen Den Bosch en Eindhoven weer rijden.

Een foto van ProRail-medewerkers aan het werk op het spoor in het Brabantse Esch, op 23 maart. Dassen hadden een gangenstelsel onder het spoor gegraven waardoor de rails dreigden te verzakken.
Een foto van ProRail-medewerkers aan het werk op het spoor in het Brabantse Esch, op 23 maart. Dassen hadden een gangenstelsel onder het spoor gegraven waardoor de rails dreigden te verzakken. Foto Rob Engelaar

De dassenburcht onder het spoor in het Brabantse Esch is verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail maandagochtend op zijn website. Tegelijkertijd is ProRail begonnen met het verwijderen van burchten onder het spoor in Vught, zo’n twee kilometer verderop. Dat is op hetzelfde traject als de burcht in Esch, tussen Den Bosch en Eindhoven.

In Esch zijn 25 gangen ontdekt. Tijdens het uitgraven van het gangenstelsel zijn geen dassen aangetroffen, waardoor ProRail vermoedt dat de dassen op eigen initiatief zijn vertrokken. Eerder had de spoorbeheerder kleppen geplaatst op de gangen, die alleen naar buiten toe open kunnen. De hoop was dat de dassen ’s nachts uit de gangen zouden komen en zouden vertrekken wanneer ze ontdekten dat ze niet meer terug naar binnen konden.

Lees ook dit artikel: Het is niet dat dassen het léúk vinden onder het spoor te leven. Waarom zitten ze er dan?

Met de bus of omreizen

ProRail was, net als van de burcht in Esch, al langer op de hoogte van de dassenburchten in Vught. „We vonden het een te groot risico om die dan maar te laten zitten en we zijn nu toch bezig”, zegt een woordvoerder van de spoorwegbeheerder. In Vught zijn zo’n zeventien gangen gevonden.

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Eindhoven ligt sinds dinsdag stil vanwege het risico dat de tunnels opleveren. Toen besloot ProRail dat het niet meer verantwoord was om treinen op dat traject te laten rijden. Er was meer graafactiviteit van de dassen, wat de kans op verzakking van het spoor vergrootte. Aangezien dassen een beschermde diersoort zijn, moest ProRail een ontheffing aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor het verwijderen van de burchten.

Als alle burchten zijn uitgegraven, moet de grond onder het spoor worden verstevigd, zodat de treinen er weer veilig over kunnen rijden. ProRail verwacht dat dat „aan het eind van deze werkweek” weer kan. Tot die tijd rijden tussen Den Bosch en Eindhoven bussen of kunnen reizigers omreizen via Tilburg.

Lees ook dit artikel: De das: ingenieur en vriendelijke goedzak