In beeld

Israëliërs massaal de straat op om juridische hervorming tegen te houden

Al twaalf weken demonstreert de Israëlische bevolking tegen het omstreden hervormingsplan dat premier Benjamin Netanyahu probeert door te voeren. Hij wil de macht van het Hooggerechtshof verplaatsen naar het parlement. Tegenstanders vrezen dat de nieuwe regels de regering vrij spel zullen geven. Daarom gaan zij verkleed als personages uit The Handmaid's Tale de straat op, blokkeren ze snelwegen en komen ze massaal bijeen in de grote steden.
Al weken protesteren Israëliërs net als hier in Tel Aviv tegen voorgestelde nieuwe wetgeving, die de macht van het Hooggerechtshof drastisch inperkt.
Foto Oded Balilty/AP
Ook in Jeruzalem werd vorige week met spandoeken geprotesteerd tegen het plan van de rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.
Foto Ilan Rosenberg/Reuters
Ook werd vorige week de Beit Beit Yanai-snelweg geblokkeerd. De hervorming verplaatst de macht van het Hooggerechtshof naar het parlement. Tegenstanders vrezen dat de nieuwe regels de regering vrij spel geven.
Foto Ariel Schalit/AP
Politieagenten arresteren een demonstrant die op de Ayalon-snelweg bij Tel Aviv protesteert. Al twaalf weken gaan mensen de straat op uit onvrede over de hervorming.
Foto Abir Sultan/EPA
Politieagenten dragen een demonstrant weg. In de nacht van maandag op dinsdag keurde de Knesset, het Israëlische parlement, de voorstellen van de regering na een emotioneel debat van acht uur lang in eerste lezing goed.
Foto Amir Cohen/Reuters
Te midden van het tumult vertrok premier Netanyahu wel naar Londen voor een gesprek met de Britse premier Rishi Sunak. De twee spraken over veiligheid en de dreiging van Iran.
Foto Toby Melville/Reuters
Bij Netanyahu's bezoek aan Londen protesteerden vrouwenrechtenactivisten tegen de plannen van de Israëlische premier.
Foto Toby Melville/Reuters
Zaterdag protesteerden mensen in Tel Aviv. Op diezelfde dag sprak ook defensieminister Yoav Gallant zich uit tegen de geplande hervormingen.
Foto Ahmad Gharabli/AFP
Gallant noemde de hervorming een gevaar voor de nationale vrijheid. Een dag na zijn kritiek werd hij ontslagen door Netanyahu. Zijn ontslag leidde tot een nieuwe protestgolf, zoals hier in Tel Aviv.
Foto Ohad Zwigenberg/AP
Een rij van vrouwenrechtenactivisten, gekleed als personages uit de serie The Handmaid's Tale, uitte zaterdag in Tel Aviv hun onvrede over de plannen van Netanyahu.
Foto Oded Balilty/AP
Het The Handmaid's Tale-kostuum, inclusief handboeien, werd eerder ook gezien bij een protest in Jeruzalem, op donderdag.
Foto Atef Safadi/EPA
Ook zondag werd er weer geprotesteerd. In Tel Aviv werd opnieuw een snelweg geblokkeerd. De protesten hebben effect: volgens de krant The Jerusalem Post is zondagavond binnen het Israëlische kabinet gesproken over mogelijk uitstel van de omstreden hervormingen.
Foto Ohad Zwigenberg/AP
Israëlische media meldden maandag dat premier Netanyahu de omstreden hervormingen van de rechterlijke macht waarschijnlijk terugdraait. Hij zou het plan dezelfde ochtend toelichten in een persconferentie, maar die is uitgesteld.
Foto Oren Ziv/AP
Maandag zijn de tegenstanders overgegaan tot een grote staking, waarbij onder anderen de medewerkers van het vliegveld bij Tel Aviv en de grootste vakbond van het land zich hebben aangesloten.
Foto Yehuda Bergstein/EPA