In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat presidenten Xi en Poetin elkaar ontmoetten, staakten Fransen nog altijd tegen de pensioenverhoging en begon de ramadan.
Wereldwijd begon deze week de ramadan, de voor moslims heilige maand waarin zij vasten. Op dit beeld bidden islamitische vrouwen tijdens de eerste avond van de ramadan in de Grote Sjeik Zayed-moskee in Surakarta op het Indonesische eiland Java. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld: zo'n 90 procent van de 245 miljoen inwoners hangt de islam aan.
Foto Antara Foto
Toeristen kijken naar bloeiende, gouden koolzaadbloemen bij de Chinese stad Xinghua, zo'n 300 kilometer boven Shanghai. Het bloeien van de bloemen is een jaarlijks fenomeen dat veel bezoekers trekt tussen eind maart en begin mei. Het zogeheten Qiando-natuurgebied heeft een oppervlakte van 4,3 vierkante kilometer en is een van de populairste plekken om koolzaadbloemen te bekijken.
Foto AFP
Agenten van de Franse oproerpolitie arresteren een demonstrant tijdens een protest in het West-Franse Rennes. In heel het land protesteren Fransen al weken tegen president Emmanuel Macrons pensioenverhoging (die leeftijd moet van 62 verhoogd worden naar 64). Deze week overleefde de regering van Macron en zijn premier Élisabeth Borne een vertrouwensstemming.
Foto Damien Meyer / AFP
De Russische en Chinese presidenten Vladimir Poetin en Xi Jinping ontmoetten elkaar deze week in Moskou, in een poging de landenvriendschap te verdiepen en samenwerkingsbanden aan te halen. De twee spraken ook over de oorlog in Oekraïne, al is een einde daarvan niet aannemelijker geworden.
Foto Pavel Byrkin / Sputnik / AFP
De Oekraïense militair Mykyta (links, 27 jaar oud) verwelkomt een andere militair tijdens de opening van een werkplaats voor protheses in de West-Oekraïense stad Lviv. De oorlog gaat onverminderd voort, en de vraag naar protheses is sinds het uitbreken ervan enorm gegroeid. Heel Oekraïne telt zo'n veertig prothesemakers.
Foto Yuriy Dyachyshyn / AFP
Terwijl er een zandstorm gaande is, zetten politieagenten in de Chinese grensplaats Erenhot, aan de grens met Mongolië, hun werk onverminderd voort. Ze controleren treinwagons op de grens naar het noordelijke buurland. Grote delen van noordelijk China, waaronder ook hoofdstad Beijing, werden deze week getroffen door zandstormen.
Foto AFP
Mensen wasten tijdens Wereldwaterdag, afgelopen woensdag, hun kleren in een openbare poel met bronwater in Japakeh in de Indonesische provincie Atjeh. Nederland organiseerde deze week, samen met Tadzjikistan, de tweede grote VN-waterconferentie in veertig jaar.
Foto Chaideer Mahyuddin / AFP
Leden van de Venezolaanse El Cardon-gemeenschap, die thuis geen stromend drinkwater kunnen krijgen, dragen tijdens de Wereldwaterdag vaten met water naar huis. Het water is opgevangen uit een natuurlijke vijver die is gevormd in een tunnel nabij het Waraira Repano National Park, net boven de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De aanleiding van de door Nederland georganiseerde waterconferentie is helder: door klimaatverandering komt de mondiale watervoorziening in gevaar.
Foto Yuri Cortez / AFP
Een man zit in New Delhi aan de oevers van de rivier de Yamuna, die bedekt is met vervuild schuim. Eerder deze week kwam ook een VN-rapport uit, waaruit blijkt dat op sommige plekken grote watertekorten dreigen terwijl elders juist veel overstromingen zullen plaatsvinden door extreem weer. Ook vervuiling is een groot punt van zorg.
Foto Sajjad Hussain / AFP
Mensen laten zich knippen in een kapperszaak in een straat vol ingestorte gebouwen aan de vooravond van ramadan. Ze bevinden zich in het Zuid-Turkse Kahramanmaras, dat vorige maand getroffen werd door een hevige aardbeving, waarbij tienduizenden mensen om het leven kwamen.
Foto Erdem Sahin / EPA
Een Libanese militair helpt een jongen die is getroffen door traangas, tijdens een protest tegen de verslechterende economische situatie in de Libanese hoofdstad Beiroet. Het land stond er economisch al erg slecht voor - onder meer door de havenexplosie in 2020 en de pandemie datzelfde jaar - wat nu verergerd is door wereldwijde inflatie.
Foto Issam Abdallah / Reuters
Kirgizische gevangenen - allemaal vrouwen - nemen deel aan de viering van Nowruz (Nieuwjaar). Ze zitten opgesloten in vrouwenkolonie nummer twee in het dorp Stepnoe, zo'n 15 kilometer buiten hoofdstad Bisjkek. Nowruz betekent nieuwjaar in het Farsi, en is een traditioneel feest dat de eerste dag van de lente in Centraal-Azië viert.
Foto Vyacheslav Oseledko / AFP
Een straatverkoopster langs de weg wacht op klanten op een markt in Colombo, Sri Lanka. Deze week kondigde het IMF aan dat het een lening van 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) aan het land heeft goedgekeurd. Het land kampt met een forse economische crisis, onder meer door het wegvallen van toerisme tijdens de coronapandemie.
Foto Chamila Karunarathne / EPA
Een Keniaanse demonstrant gebaart naar politieagenten tijdens een massale bijeenkomst van oppositieleider Raila Odinga, die beweert dat hij de verkiezingen van afgelopen zomer gewonnen heeft. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen tegen de huidige regering te demonstreren, die hij de schuld geeft van de gestegen kosten voor levensonderhoud in het land.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Zware regenval trof de Amerikaanse staat Californië deze week - met deze verlaten auto's als getuigen. De Tule-rivier, in het noorden van de staat, trad buiten zijn oevers en een onbekend aantal mensen werd opgeroepen te evacueren.
Foto David Swanson / Reuters