Recensie

Recensie Muziek

Bokoesam zoekt afleiding op een dampende dansvloer

Op reggae-uitstapje ‘Valse Profeten’ ging Bokoesam vorig jaar melancholisch te werk en beschreef hij een zware periode. Nu heeft hij besloten dat het helemaal in orde is om jezelf een keer af te sluiten voor alles wat je naar beneden haalt. Daarvoor verandert hij in Party Sam.

Het nieuwste album van Samuel ‘Bokoesam’ Sekyere is het resultaat van wat hem altijd met de paplepel werd ingegoten: dancehall. Ongeremd feest hij erop los, alle negativiteit compleet van zich losdansend geheel in de stijl van de vroegere party’s van Jamrock. De goed geproduceerde en dik aangezette riddims vliegen om de oren.

Maar Bokoesam put niet alleen uit Jamaicaanse invloeden. Hier klinkt Braziliaanse funk carioca met schuddende bassen, dáár een flard afrotrap uit de Franse banlieues en verderop een snuf reggaeton, uit de underground-scene van Puerto Rico.

En ja, als je dan toch bezig bent met afleiding zoeken, kan dat net zo goed op een dampende dansvloer. Met een drankje in zijn hand beweegt Sam zich door een whinende (een Caribische dansstijl) menigte, op zoek naar seks. In het midden van de plaat zit een blokje nummers waarin hij zijn libido niet voor zich kan houden . In ‘Fiets’: „De pussy heeft een lockje, maar I got the keys.” En in ‘Poesje Lief’: „Kus je belly, daarna ga ik naar je lies!”

Duidelijk. Voor de daadwerkelijke overpeinzingen van Bokoesam hoef je Party Sam niet op te zetten. Wél voor de club als ontwijkmethode.