Bezoek Britse koning Charles aan Frankrijk uitgesteld om maatschappelijke onrust

Frans protest Het bezoek van Charles III aan Frankrijk, dat op het programma stond van 26 tot 29 maart, zou zijn eerste staatsbezoek zijn als koning.
Het bezoek van Charles III aan Frankrijk, dat op het programma stond van 26 tot 29 maart, zou zijn eerste staatsbezoek in het buitenland zijn als koning.
Het bezoek van Charles III aan Frankrijk, dat op het programma stond van 26 tot 29 maart, zou zijn eerste staatsbezoek in het buitenland zijn als koning. Foto Kristy Wigglesworth/AP

De Franse regering heeft het staatsbezoek van koning Charles III aan Frankrijk uitgesteld. Dat melden het Elysée en Buckingham Palace vrijdag. Sociale onrust over de Franse pensioenhervorming dreigde het aangekondigde bezoek van de Britse vorst te verstoren. Eerder hadden vakbonden kenbaar gemaakt het koninklijk bezoek aan te willen grijpen om met nieuwe protesten aandacht te vestigen op de maatschappelijke verontwaardiging. Op dinsdag 28 maart staat een nieuwe nationale actiedag tegen de pensioenhervorming gepland.

Het besluit tot uitstel komt na een dag vol demonstraties en een nacht van geweld in verschillende delen van het land. De protesten donderdag brachten volgens de vakbonden ongeveer 3,5 miljoen Fransen op de been (de politie telde er 1,09 miljoen). Het bezoek van Charles III aan Frankrijk, dat op het programma stond van 26 tot 29 maart, zou zijn eerste staatsbezoek als koning. Dat Frankrijk het eerste staatsbezoek van Charles kreeg, werd gezien als een eer en is door analisten geduid als opsteker voor de relatie tussen het VK en Frankrijk.

Dat het bezoek nu wordt uitgesteld, is erg pijnlijk voor president Emmanuel Macron. Zeker omdat hij met zijn pensioenhervorming, de aanleiding voor de aanhoudende protesten, juist goede sier wilde maken op het internationale podium. Door de minimumpensioenleeftijd te verhogen, zou Frankrijk minder ‘achterlopen’ op andere Europese landen. Op een persconferentie na een EU-top in Brussel benadrukte Macron vrijdag dat de beslissing voor het opschorten van het bezoek gedreven was door „vriendschap en gezond verstand”. Volgens hem wordt het bezoek waarschijnlijk aan het begin van de zomer ingehaald.

Lees ook: Analyse. Dure overwinning: omstreden Franse pensioenhervorming wordt realiteit

Volgens de verklaring van het Elysée werd het besluit tot uitstel „genomen door de Franse en Britse regering, na een telefoongesprek tussen de president van de republiek en de koning”. De Fransen hopen dat het bezoek „zo snel mogelijk” kan doorgaan.

Zonnekoning Lodewijk XIV

Eerder op vrijdag werd al bekend dat het diner van president Macron en koning Charles in Versailles niet door zou gaan. Het werd gezien als te riskant om het diner te laten plaatsvinden in het paleis van Lodewijk XIV, de ‘zonnekoning’ met wie Macron geregeld op negatieve manier wordt vergeleken vanwege zijn - in de ogen van tegenstanders - autoritaire regeerstijl.

Naast een bezoek aan de Arc de Triomphe zou Charles ook de Franse Senaat toespreken. Daarna zouden de koning en zijn vrouw de Girondestreek opzoeken, waar hij in Bordeaux onder meer een tripje met een tram zou maken. Eerder had een vertegenwoordiger van de lokale vervoersautoriteit tegenover het Franse persbureau AFP uitgesloten dat de koning die tram zou kunnen nemen.

Lees ook: De ‘kleine koningen’ Macron en Sunak willen een frisse start