Rutte roept vicepremiers bijeen voor extra beraad over verkiezingsnederlaag

Coalitie Vicepremiers Kaag (D66), Hoekstra (CDA) en Schouten (ChristenUnie) zijn door Rutte uitgenodigd voor een overleg over de verkiezingsnederlaag bij de Provinciale Statenverkiezingen.
Rutte noemde de winst van BBB eerder „een krachtig signaal van de kiezer”.
Rutte noemde de winst van BBB eerder „een krachtig signaal van de kiezer”. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Premier Mark Rutte roept de vicepremiers van D66, CDA en ChristenUnie bijeen voor een overleg over de verkiezingsnederlaag bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst aan NRC na berichtgeving van De Telegraaf. Bij de verkiezingen van vorige week won de BoerBurgerBeweging (BBB) in alle provincies, alle coalitiepartijen verloren zetels. Het gesprek zal aankomende dinsdag plaatsvinden.

Vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) zijn door Rutte uitgenodigd. Naast de zege van BBB zal volgens De Telegraaf ook de onvrede in het land over de Haagse politiek ter sprake komen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het gesprek plaatsvinden op het ministerie van Algemene Zaken; het kantoor van premier Rutte.

De verpletterende overwinning van BBB is afgelopen week al meerdere keren besproken in onder meer de ministerraad. Rutte noemde de winst van BBB eerder „een krachtig signaal van de kiezer” en zei hiernaar te willen luisteren.

Lees ook: BBB, VVD en CDA willen nu een ander stikstofbeleid. Kan dat wel?