Miljoenen demonstranten in meer dan 300 Franse steden tijdens landelijk protest

Aanhoudende woede De protesten komen een dag nadat president Macron op de nationale televisie de aanzwellende maatschappelijke onrust probeerde te sussen. Eerder hadden de Franse vakbonden donderdag als „een zwarte dag” aangekondigd.
De bonden hebben opgeroepen om volgende week, dinsdag 28 maart, opnieuw te staken. Die dag komt de Britse koning Charles op bezoek.
De bonden hebben opgeroepen om volgende week, dinsdag 28 maart, opnieuw te staken. Die dag komt de Britse koning Charles op bezoek. Foto Charly Triballeau / AFP

Op de negende dag van landelijke protesten in Frankrijk zijn volgens de Franse vakbond CGT zo’n 3,5 miljoen Fransen de straat opgegaan om te protesteren. Volgens de politie gaat het om ongeveer een miljoen demonstranten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin meldt dat meer dan tachtig mensen zijn gearresteerd en 123 politieagenten gewond zijn geraakt. De Fransen demonstreren tegen de aanstaande pensioenhervorming van de regering-Macron.

De demonstraties, opgezet door de vakbonden, zorgden donderdag in onder meer Parijs, Marseille, Nantes, Bordeaux, Lyon en Rennes voor geblokkeerde spoorwegen, verkeersstoringen en stakingen in het onderwijs en het openbaar vervoer. Volgens de Franse politie waren er op 300 plaatsen in het land protesten. Eerder hadden de vakbonden donderdag als „een zwarte dag” aangekondigd.

Door het hele land blokkeerden demonstranten wegen en de toegang tot meerdere universiteiten, hogescholen en oliedepots. Onder meer in Nantes werd traangas gebruikt en in Rennes werden waterkanonnen ingezet. In de steden zijn ramen ingegooid, gebouwen beschadigd, en onder meer bushokjes en vuilnisbakken in brand gestoken.

Vluchten geannuleerd

De manifestaties volgen een dag na een interview van president Emmanuel Macron op de nationale televisie waarin hij de aanzwellende maatschappelijke onrust probeerde te sussen. Hij bleef pal achter de pensioenhervorming staan, die volgens Macron noodzakelijk is om het Franse pensioenstelsel gefinancierd te houden. Afgelopen week drukte de Franse regering de pensioenhervorming door het parlement via het beruchte grondwetsartikel 49.3, waarmee een stemming van de Assemblée Nationale niet nodig is. De hervorming, die bepaalde dat de Franse pensioenleeftijd van 62 naar 64 wordt verhoogd, wekte de afgelopen weken zowel op maatschappelijk als politiek vlak grote onrust.

Door de acties is het openbaar vervoer op meerdere plaatsen in het land negatief beïnvloed. Ook het vliegverkeer is ontregeld. De krant Le Figaro meldt dat een derde van de vluchten op het vliegveld Parijs-Orly is geannuleerd en een vijfde op andere Franse luchthavens. Eerder op de dag ontzegden Franse demonstranten reizigers de toegang tot een terminal op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, die daardoor alleen te voet te bereiken was. Ook het lokale trein- en metroverkeer in Parijs is voor een groot deel stil komen te liggen.

De bonden hebben opgeroepen om volgende week, dinsdag 28 maart, opnieuw te staken. Die dag komt de Britse koning Charles op bezoek. Volgens de vakbonden ligt „de verantwoordelijkheid voor de explosieve situatie niet bij de vakbonden maar bij Emmanuel Macron”.

Lees ook: Reportage: Macron kón niet anders, zegt hij, maar Fransen tonen weinig begrip voor pensioenplan