Nieuwe renteverhoging in VS, ondanks onrust bij banken

Fed De Amerikaanse centrale bank verhoogt de rente met 0,25 procentpunt. De Fed blijft ‘sterk gecommitteerd’ aan het inflatiedoel van 2 procent.

De beurs van New York woensdag in afwachting van het rentebesluit van de Fed.
De beurs van New York woensdag in afwachting van het rentebesluit van de Fed. Foto Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft de rente verder verhoogd, ondanks de onrust in de Amerikaanse bankensector. Dit blijkt uit een verklaring die het Fed-bestuur woensdagavond vrijgaf. Fed-voorzitter Jerome Powell zou om 19.30 uur Nederlandse tijd een toelichting bij het besluit (hier te volgen) geven.

Het belangrijkste Fed-rentetarief gaat met 0,25 procentpunt omhoog naar een bandbreedte van tussen de 4,75 en 5 procent. De renteverhoging van 0,25 procentpunt is in lijn met de laatste verwachtingen van de meeste analisten. De meeste Fed-bestuursleden gaan uit van nog eens een renteverhoging van 0,25 procentpunt dit jaar, zo blijkt uit ramingen die de centrale bank woensdag vrijgaf. Vanaf volgend jaar zal de rente dan weer gaan dalen, aldus de prognose.

Verwachtingen op en neer

De verwachtingen op de financiële markten over het Fed-rentebesluit van woensdag schoten de afgelopen dagen flink heen en weer. Toen de Fed samen met de Amerikaanse overheid eerder deze maand ingreep om rekeninghouders van de failliete Silicon Valley Bank te compenseren, dachten veel beleggers nog dat de centrale bank deze maand al zou stoppen met renteverhogingen. De sterk opgelopen rente – die tot een jaar geleden nog vlak boven de 0 lag – had SVB in de problemen gebracht.

Aan de andere kant leken meer renteverhogingen door de centrale bank juist noodzakelijk, om de hardnekkige inflatie in de VS het hoofd te bieden. De inflatie bedroeg 6 procent op jaarbasis in februari, terwijl de Fed streeft naar 2 procent inflatie. Renteverhogingen zijn het geijkte monetaire wapen tegen inflatie. Ze maken lenen onaantrekkelijker, wat de consumptie afremt. Uiteindelijk moet dit ook de prijsstijgingen drukken.

Het bestuur is „sterk gecommitteerd aan het terugbrengen van de inflatie naar zijn doelstelling van 2 procent”, aldus de verklaring. In februari verhoogde de Fed de rente eveneens met 0,25 procentpunt, in december met 0,5 procentpunt, en daarvoor enkele malen met 0,75 procentpunt.

Hulp van Yellen

De beslissing van de Fed werd wat makkelijker gemaakt door uitlatingen op dinsdag van minister van Financiën Janet Yellen. Zij zei in een speech dat de federale overheid bereid is spaargeld bij kleine en middelgrote banken te garanderen. Dit had op beleggers een kalmerend effect over het lot van deze banken. Behalve de Californische SVB moest ook Signature uit New York worden gered. Daarna kwam First Republic Bank uit San Francisco in zwaar weer. Deze laatste bank wordt door grote banken op de been gehouden, maar blijft wankel.

Lees ook: Bankencrisis of niet, Christine Lagarde ‘wijkt niet’ in strijd tegen inflatie