Een man wandelt door het bijna drooggevallen waterreservoir Pantà de la Baells, zo'n honderd kilometer ten noorden van Barcelona. Normaal is er veel recreatie (waterskieën, raften, zwemmen, varen) op het 11 kilometer lange stuwmeer. Maar grote delen van Spanje kampen al enkele jaren met extreme droogte. In de regio van het stuwmeer is de voorziening van drinkwater in de knel gekomen. Klimaatmodellen voorspellen dat, naarmate de opwarming van de aarde doorzet, het Mediterrane gebied droger zal worden, zowel in de winters als in de zomers.

Foto Nacho Doce / Reuters

Drooggevallen stuwmeren en watertekorten: Spanje kampt al jaren met droogte

Spanje wordt getroffen door een meerjarendroogte, zo maakte het meteorologisch instituut Aemet vorige week bekend. In de omgeving van Barcelona zijn stuwmeren zo goed als drooggevallen. De regio kampt met ernstige watertekorten. De droogte houdt in ieder geval nog tot de zomer aan, zo is de verwachting. Droogtes zullen vaker optreden en intenser worden in het Mediterrane gebied, zo voorspelt het IPCC.

Motorrijders rijden langs de ruïnes van het dorp Sant Romà de Sau dat normaal deels onder water ligt. Nu het peil van de stuwmeren in Catalonië zo laag is, is aan de zeven miljoen bewoners, de industrie en de landbouw gevraagd om flink op water te besparen. Drinkwater mag niet gebruikt worden voor het wassen van auto’s en voor het vullen van zwembaden. Foto Nacho Doce / Reuters

Het wetenschappelijk klimaatbureau van de Verenigde Naties, het IPCC, maakte maandag bekend dat weersextremen zoals droogtes en overstromingen zullen „escaleren” bij verdere opwarming van de aarde. Foto Nacho Doce / Reuters

Mensen wandelen rond de kerk van het dorp Sant Romà de Sau, die normaal deels onder water ligt. Foto Nacho Doce / Reuters

Een man laat een vlieger op naast de ruïnes van een dorp. Door de droogte is het meer, Pantà de Sau, deels drooggevallen en zijn de ruïnes boven water gekomen. Het meteorologisch instituut Aemet maakte eerder dit jaar bekend dat 2022 Spanjes warmste, en op vijf na droogste jaar was sinds 1961. Foto Nacho Doce / Reuters

Drooggevallen, gebarsten bodem van het stuwmeer Pantà La Baells. Vorige week maakte het Spaans meteorologisch instituut, Aemet, bekend dat er sinds eind 2022 officieel sprake is van een langetermijndroogte in het land. Het instituut verwacht dat de droogte in ieder geval nog tot en met deze zomer aanhoudt. December was wel een relatief natte maand en heeft in delen van het land de stuwmeren deels weer gevuld. Maar in een paar gebieden, waaronder de regio rondom Barcelona, bleef het droog en zijn er ernstige watertekorten. Foto Nacho Doce / Reuters

Mensen wandelen door het drooggevallen stuwmeer Pantà La Baells. Foto Nacho Doce / Reuters

Een van de ruïnes van het dorp Sant Romà de Sau. Foto Nacho Doce / Reuters

Vissers aan het werk in het stuwmeer Pantà de Sau. Vissen kunnen nauwelijks overleven in het bijna drooggevallen meer. Foto Nacho Doce / Reuters

Wandelaars in het drooggevallen stuwmeer Pantà La Baells. Foto Nacho Doce / Reuters