In beeld

Familieleden proberen gestorven aardbevingslachtoffers laatste rust te geven

Bij de verwoestende aardbevingen vorige maand in Turkije en Syrië kwamen er meer dan 54.000 mensen om het leven en raakten miljoenen mensen dakloos. Overlevenden moeten sindsdien noodgedwongen verblijven op ongewone plekken. Zo ook familie Dogru. Zij wonen nu op de begraafplaats in Iskenderun, waar Ali Dogru (46) begrafenisondernemer is. Hij en zijn gezin wonen in een bus, waar het veilig is. Belast met een enorme toename aan slachtoffers die nog begraven moeten worden, proberen zij te leven op de begraafplaats.
Asli Dogru (33) en haar dochter Zuleyha (9) spelen met een kruiwagen op de begraafplaats. Asli's familie woont in een tent achter het mortuarium, naast de bus waar haar zwager Ali en zijn familie leven.
Foto Susana Vera / Reuters
Tijdens een wandeling in de avond houden Asli en haar dochter Zuleyha elkaars handen vast.
Foto Susana Vera / Reuters
Salih (12) en zijn neef Eren (14) bezoeken de graven van de slachtoffers op de begraafplaats.
Foto Susana Vera / Reuters
Begrafenisondernemer Ali Dogru (46) helpt bij het begraven van een ouder persoon, wiens overlijden los staat van de dodelijke aardbeving.
Foto Susana Vera / Reuters
De vrouw van Ali, Hatice Dogru (43), doet de was in een van de kamers in het mortuarium. Deze ruimte wordt eigenlijk gebruikt om lichamen te wassen. Hatice hoopt dat ze eind april weer in hun appartement kunnen intrekken. „Ik zit eraan te denken om na het Suikerfeest terug naar huis te gaan”, zegt ze. „Ik wil gewoon mijn huis.”
Foto Susana Vera / Reuters
Schoenen van een jong aardbevingsslachtoffer worden bij haar graf op de Cankaya-begraafplaats geplaatst. Ali vertelt dat hij enkele kinderen en ouders die in elkaars armen stierven in hetzelfde graf begroef. „De dood kan een kind niet scheiden van de moeder of de vader. Waarom zou je dat doen?”
Foto Susana Vera / Reuters
Een duidelijke grens tussen de oude graven en de snel gegraven plekken in de grond. Ali werkt al langer dan zes jaar op de begraafplaats. Normaal regelde hij vijf begrafenissen op een dag, maar sinds de aardbeving schoot dat getal enorm omhoog. Na tien dagen had hij al 1.210 begrafenissen van slachtoffers verzorgd.
Foto Susana Vera / Reuters
De scholen zijn gesloten, dus probeert Mehmet, zes jaar oud (6), zich te vermaken in een open kist. Zijn vader Ali maakt zich zorgen om de mentale welzijn van zijn kinderen. „Ze zagen zoveel mensen met lichamen in hun armen omdat ze die bij mij kwamen begraven.” Hatice voegt toe dat de kinderen ook heel veel jonge slachtoffers hebben gezien.
Foto Susana Vera / Reuters
De familie van Ali’s broer is ook bij hen komen wonen. Gezamenlijk eten ze in een tent naast het busje.
Foto Susana Vera / Reuters
Salih (12) en zijn neef Yavuz (9) spelen in een moskee, die enkele scheuren vertoont.
Foto Susana Vera / Reuters