‘Ook vermogensbeheerder BlackRock dacht aan bod op Credit Suisse’

Zwitserse bank De Financial Times meldde op basis van ingewijden dat BlackRock denkt aan een overname van het geplaagde Credit Suisse. De Amerikaanse vermogensbeheerder ontkende dit vervolgens. Daardoor lijkt de Zwitserse bank UBS weer de belangrijkste gegadigde om Credit Suisse over te nemen.
Deze week zag Credit Suisse op het dieptepunt bijna een derde van haar beurswaarde verdampen.
Deze week zag Credit Suisse op het dieptepunt bijna een derde van haar beurswaarde verdampen. Foto Fabrice Coffrini/AFP

De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock dacht, in navolging van de Zwitserse bank UBS, na over een bod op het geplaagde Credit Suisse. Dat meldt de Financial Times zaterdag op basis van ingewijden. BlackRock is een van de grootste aandeelhouders van Credit Suisse en leek vooral een overname van UBS te willen voorkomen. Die bank zou al gesprekken voeren met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname.

De Financial Times meldde in eerste instantie dat BlackRock, met afstand de grootste vermogensbeheerder ter wereld met omgerekend 8.200 miljard euro aan beleggingen, een bod nog steeds overweegt. Het bedrijf zou een aantal opties hebben overwogen, waarin zij zou samenwerken met andere investeerders. Een bod op enkele delen van Credit Suisse – welke delen is onduidelijk – was dan een van de opties. BlackRock zou aan Credit Suisse haar plannen al kenbaar hebben gemaakt, maar de Zwitserse bank wilde volgens de Financial Times geen commentaar geven. BlackRock liet na de berichtgeving van de FIancial Times aan persbureau Bloomberg juist weten niet na te denken over een bod op Credit Suisse.

Zwaar weer

Of BlackRock wel of niet overgaat tot een bod, duidelijk is dat Credit Suisse in zwaar weer verkeert. Afgelopen week zag de bank op het dieptepunt bijna een derde van haar beurswaarde verdampen en de afgelopen vijf kwartalen boekte ze verlies. „Uit voorzorg” kondigde de bank aan dat ze gaat gebruikmaken van een noodleningg van de Zwitserse centrale bank, van omgerekend maximaal 51 miljard euro. Dat is bedoeld voor wanneer acute geldproblemen ontstaan, bijvoorbeeld door weglopende klanten.

Kort voor de bekendmaking van die lening zei topman Ultirch Körner nog dat overheidssteun „geen onderwerp” was. De Zwitserse regering riep desondanks een spoedberaad bijeen, waarin werd gesproken over een ‘reddingsovername’ door UBS. Bij die Zwitserse bank – de grootste in Zwitserland – is de Nederlander Ralph Hamers de baas. Zakenbank JPMorgan zei donderdag te verwachten dat een overname „zeer waarschijnlijk” is.