Rutte: uitslag verkiezingen heeft impact op stikstofbeleid

Verkiezingsuitslag Eerder zei CDA-leider Wopke Hoekstra dat het kabinet na de Provinciale Statenverkiezingen niet kan doen alsof er niets gebeurd is.
Minister-president Mark Rutte na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Minister-president Mark Rutte na afloop van de wekelijkse ministerraad. Foto Remko de Waal / ANP

De verpletterende winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen zal impact hebben op bepaalde dossiers van het kabinet. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Alle vier de coalitiepartijen verloren bij de verkiezingen, waar de BBB in alle provincies won en zestien zetels in de Eerste Kamer behaalde.

Rutte noemde die winst volgens persbureau ANP een „onmiskenbaar signaal van de kiezer”. De uitslag zal daarnaast „een rol van betekenis” spelen wat betreft het stikstofbeleid, een van de hete hangijzers in aanloop naar de verkiezingen, zo zei de VVD-leider.

Ook voor thema’s als migratie en klimaat moet het kabinet op zoek naar draagvlak, zei Rutte, die sprak van „een schreeuw naar Den Haag die we hebben te verstaan”. De premier wees er wel op dat ook de linkse partijen het goed hebben gedaan bij de recente verkiezingen. Toezeggingen over het stikstofbeleid weigerde Rutte te doen.

Vicepremier Wopke Hoekstra, wiens CDA op twee gemeenten na overal verloor en van negen naar vijf Eerste Kamerzetels ging, noemde de uitslag eerder op vrijdag een „glashelder signaal”. Volgens Hoekstra kan het kabinet „niet zomaar op deze manier door en doen alsof er niets gebeurd is”. Ook hij zei dat er gekeken moet worden naar het beleid rondom de grote kabinetsdossiers.

Lees ook: Brabantse CDA’ers klampten zich tot het laatste moment vast aan hoop en geloof