Microsoft: Russische hackers werken aan groot offensief met cyberaanvallen

Volgens Microsoft bereiden Russische hackers een voorjaarsoffensief van cyberaanvallen voor op Oekraïne en zijn bondgenoten. Onder meer de stroomvoorziening zou een mogelijk doelwit zijn.
Volgens Microsoft bereiden Russische hackers een voorjaarsoffensief van cyberaanvallen voor op Oekraïne en zijn bondgenoten. Onder meer de stroomvoorziening zou een mogelijk doelwit zijn. Foto: Sergey Dolzhenko/EPA

Hackers verbonden aan Russische inlichtingendiensten bereiden zich voor op een nieuwe golf cyberaanvallen op Oekraïne, en mogelijk ook op zijn bondgenoten. Dat schrijft softwarebedrijf Microsoft in een deze week verschenen rapport.

In de maanden voorafgaand aan de Russische inval voorspelden veel analisten dat een oorlog tegen Oekraïne zou beginnen met massale en verwoestende cyberaanvallen op onder meer communicatiesystemen en kritieke infrastructuur. Die voorspelling kwam tot nu toe maar ten dele uit. Microsoft zegt nu aanwijzingen te hebben dat de Russen een door velen verwacht voorjaarsoffensief op het slagveld zouden willen begeleiden met een nieuwe reeks cyberaanvallen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Pentagon publiceert video van botsing Russische straaljagers met surveillancedrone