In beeld

Zo ging Nederland woensdag naar de stembus

Woensdag vonden de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen plaats. Om 7.30 openden de stemlokalen. Ondanks de staking van het regionale streekvervoer was de opkomst rond 17.45 al iets hoger dan tijdens de vorige verkiezingen in 2019. Kiezers konden dit keer op 9.067 verschillende plekken stemmen. Zo zag dat eruit.
Het stembureau in het garagegebouw Maastunnel in Rotterdam opende vanochtend, net als ruim 9.000 locaties in Nederland, de deuren. In Rotterdam lag de opkomst met 26,9 procent om 17.45 uur relatief laag. De opkomst was daar in 2019 ruim 44 procent, ook toen lag dat percentage laag vergeleken met andere grote steden.
Foto Merlin Daleman
Een stembureau in een brandweerkazerne in Yerseke, in de gemeente Reimerswaal. Op de verkiezingsdag bleven veel kiezers online stemhulpen opzoeken. MijnStem bereikte met 4,7 miljoen raadplegingen een absoluut record. Het Kieskompas was op woensdagochtend 2,7 miljoen keer ingevuld.
Foto Merlin Daleman
In de seniorensociëteit in Heusden is een stembureau gevestigd. Ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba waren woensdag zestien stembureaus opengegaan.
Foto Merlin Daleman
In het stembureau in Café de Ouwe Toren in Waalwijk brengen mensen hun stem uit. Deze verkiezingen waren minder stembureaus beschikbaar dan in 2019, vooral in wijken met minder dure woningen. Het percentage rolstoeltoegankelijke stembureaus steeg wel: van 93 naar 97 procent.
Foto Merlin Daleman
Een slechtziende brengt zijn stem uit voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Op tientallen stemlocaties konden visueel beperkten zelfstandig stemmen met hulpmiddelen, zoals een zogeheten stemmal, waarbij de kiezer wordt geholpen met audio-ondersteuning.
Foto Ramon Flymen/ANP
Kiezers staan in de rij voor een stembureau in Den Haag. De gemeente had aan het begin van de avond 25.891 stemmen van Nederlanders uit het buitenland ontvangen. Dat aantal gaat nog verder oplopen omdat briefstemmen op de verkiezingsdag zelf nog binnenkomen en ambassades zelfs tot maandag stemmen kunnen doorsturen.
Foto Bart Maat/ANP
Een stemgerechtigde brengt een stem uit in de historische Poldersche Molen in Maasdam. In tien gemeenten – waaronder Den Bosch, Ede en Zwolle – konden kiezers al vanaf middernacht stemmen.
Foto Jeffrey Groeneweg/ANP
Kiezers brengen een stem uit in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. In de hoofdstad lag de opkomst aan het begin van de dag flink hoger dan vier jaar geleden. Rond 13.00 uur had 14,5 procent van de Amsterdamse kiesgerechtigden gestemd. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen was dat op hetzelfde tijdstip 9,3 procent.
Foto Eva Plevier/ANP
Een stemgerechtigde stemt in een van de 84 stembureaus in Nijmegen. Om 17.45 uur had 37 procent van de kiesgerechtigden daar gestemd, tegenover 33 procent in 2019.
Foto Piroschka van de Wouw/Reuters
In het dorpshuis in Reimerswaal konden mensen woensdag stemmen. Terwijl in heel Nederland kiezers naar de stembus gingen, staakten de regionale vervoerders. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken, CDA) maakte zich zorgen dat mensen met een beperking daardoor minder goed bij een stembureau zouden kunnen komen.
Foto Merlin Daleman
Mensen brengen hun stem uit in de gemeente Rotterdam, in de HDV Laleli moskee. De opkomstpercentages in de grote steden zijn woensdagmiddag relatief hoog, maar van een recordopkomst zal waarschijnlijk geen sprake zijn. Voor 1970, toen het nog verplicht was om te stemmen, lag die steevast boven de 90 procent. Na afschaffing van die plicht zakte de opkomst tot een dieptepunt van 45,6 procent in 1999. In Rotterdam ging dat jaar slechts een op de drie mensen stemmen voor de Provinciale Staten.
Merlin Daleman