In beeld

De campagne voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen was dit weekend in volle gang

Nederland stemt woensdag voor de Provinciale Staten en voor de Waterschappen. Dit weekend trokken partijleiders van allerlei partijen het land in om de kiezer voor zich te winnen. Van Helmondse viskramen tot Rotterdamse kroegen; overal doken de kopstukken uit de Nederlandse politiek op. Dat de meesten van hen zelf helemaal niet verkiesbaar zijn deze verkiezingen, deerde niet.
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas bezocht paardrijschool Academy Bartels in Hooge Mierde, waar ook Britt Dekker aanwezig was. Van der Plas is een van de meest besproken politici van deze Provinciale Statenverkiezingen. Als eenpitter in de Tweede Kamer maakte Van der Plas veel furore, maar politiek commentatoren vragen zich af hoe ze zich staande zal houden wanneer er allerlei nieuwe vertegenwoordigers in de Eerste Kamer en in het provinciebestuur zetelen namens haar partij.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
GroenLinks-leider Jesse Klaver bezoekt een café in Rotterdam tijdens een van zijn flyeracties. Hij wordt deze campagne doorgaans geflankeerd door zijn PvdA-evenknie Attje Kuiken. GroenLinks en PvdA gaan samen een fractie vormen in de Eerste Kamer. Coryfeeën van beide partijen hebben zich en masse achter de samenwerking geschaard, maar onder de leden werd nog gemord.
Foto Ramon van Flymen/ANP
Een beleidsmedewerker van BBB laat zich zaterdag door de grachten van het Friese Leeuwarden varen. Friesland is traditioneel gezien een CDA-bolwerk.
Foto Reyer Boxem
VVD-leider Mark Rutte laat zich ook zien tijdens deze campagne. Zelf staat hij niet op de lijst, maar de VVD zet de minister-president – het meest herkenbare gezicht in de Nederlandse politiek – graag in voor zijn campagnes. De zogenoemde ‘premierbonus’ liet zich tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 gelden toen Rutte een Turkse minister Nederland uitzette daags voor de verkiezingen; volgens experts leverde de zichtbaarheid van dat diplomatieke conflict Rutte destijds zetels op.
Foto Phil Nijhuis/ANP
PVV-leider Geert Wilders is een ander bekend gezicht in de Nederlandse politiek, maar de met doodsbedreigingen overstelpte politicus laat zich weinig zien op straat. Tijdens campagnes gaat hij wel af en toe de hort op. Op deze foto deed hij dat in een viskraam in Helmond, geflankeerd door bewakers.
Foto Rob Engelaar/ANP/Hollandse Hoogte
Sinds jaar en dag duiken rond verkiezingstijd overal in Nederland posterzuilen op waar partijen slagzinnen en de gezichten van kandidaten aan de kiezer presenteren. In het Gelderse Nederhemert neemt een aanhanger van Forum voor Democratie-afsplitsing BVNL het op zich om de concurrentie te overstemmen met een eigen spandoek.
Foto David van Dam
FVD-leider Thierry Baudet (midden) wordt geflankeerd door zijn partijgenoten Freek Jansen, Pepijn van Houwelingen en Ralf Dekker tijdens een bijeenkomst in Eindhoven. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen was FVD dé grote nieuwkomer in de Eerste Kamer; het haalde, net als de VVD, twaalf zetels. Van de twaalf zetels van Forum is er nog maar eentje over na een serie afsplitsingen.
Foto Rob Engelaar/ANP
CDA-leider Wopke Hoekstra voert campagne in Den Bosch. Het CDA maakt zich klaar voor een flinke nederlaag deze verkiezingen. Met name de BBB van Caroline van der Plas maait het gras voor de voeten van de christendemocraten weg. Anderzijds is het CDA al twee decennia tanende in de Eerste Kamer: sinds 2003 daalt het aantal zetels van het CDA in de Eerste Kamer gestaag, op een zetelwinstje in 2015 na.
Foto Rob Engelaar/ANP
In Dordrecht was PvdA-leider Attje Kuiken zondag te vinden. Samen met een aantal overwegend jonge leden deelt ze rozen uit; van oudsher een symbool van PvdA-campagnes. De gemiddelde leeftijd van het gezelschap ligt een stuk lager dan die van de PvdA-leden in het algemeen; bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 had de PvdA het oudste electoraat van alle partijen.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Lilian Marijnissen, SP-leider sinds 2017, voert campagne in Venlo. Daar wil meubelzaak Vida XL een nieuwe vestiging uit de grond stampen, maar de SP zet liever nieuwe woningen neer.
Foto Rob Engelaar/ANP
VVD'ers Edith Schippers en Mark Rutte praten na met Jesse Klaver (GroenLinks) na afloop van het NPO1-verkiezingsdebat 'Linksom of Rechtsom'. Het debat oogstte kritiek omdat de tweestrijd tussen de VVD en de ‘linkse wolk’ GroenLinks/PvdA wordt gezien als een campagnetruc van de VVD om de aandacht af te leiden van de groeiende invloed van partijen rechts van de VVD, zoals de BBB. Presentator Jeroen Pauw zou zich voor het karretje van de VVD hebben laten spannen door de centrumrechtse en linkse partijen het tegen elkaar op te laten nemen.
Foto Bart Maat/ANP