Het huurlingenleger van Prigozjin krijgt bij Bachmoet steun van Russische troepen en separatistische volksmilities uit Donetsk en Loehansk.

Foto Aris Messinis / AFP

Slag rond loopgraven in Bachmoet doet denken aan Verdun in Eerste Wereldoorlog

Ruim een jaar na de Russische invasie in Oekraïne zijn er, geografisch gezien, weinig veranderingen te zien aan het front. Dat wil allerminst zeggen dat de situatie bevroren is. In tegendeel, op tal van plekken wordt zwaar gevochten. Toch is de terreinwinst die de Russische troepen de afgelopen maanden hebben geboekt gering. Alleen Bachmoet, het stadje in de Donbas dat al maanden zwaar wordt belegerd door troepen van de Wagner Groep, lijkt binnenkort in Russische handen te vallen.

Oekraïense militairen zijn op weg naar het front in de buurt van Bachmoet, de stad die al sinds afgelopen zomer zwaar onder vuur ligt van Russische troepen. Foto Aris Messinis / AFP

De bloedige slag om Bachmoet begon in mei 2022 met beschietingen vanuit het oosten, maar werd vanaf eind juli het middelpunt van het Russische offensief in de Donbas na de val van de steden Sjevjerodonetsk en Lysytsjansk. Op 1 augustus begonnen de eerste massale grondaanvallen. Foto Aris Messinis / AFP

In de loop van de tijd groeide ‘Bachmoet’ uit tot een symbolische en politieke strijd, zowel voor de Russische belagers als voor de Oekraïense verdedigingstroepen. Moskou snakte al ruim een half jaar naar een succes op het slagveld. Alleen al door de duizenden gesneuvelde Russische soldaten was Bachmoet voor de Russen een prestigezaak geworden. Foto Aris Messinis / AFP

Voor Oekraïners werd Bachmoet het symbool voor de soms verbluffende onverzettelijkheid tegen de Russische indringers. Bakhmut Holds (Bachmoet houdt stand) groeide uit tot strijdkreet in Oekraïne. Foto Aris Messinis / AFP

Afgaand op getuigenverklaringen die de afgelopen maanden vanuit de loopgraven rond de stad naar buiten sijpelden, moeten vele duizenden soldaten, aan beide kanten, zijn omgekomen bij Bachmoet. Een journalist van The Guardian meldde begin maart dat anonieme westerse bronnen het aantal Russische slachtoffers (dood of gewond) bij Bachmoet schatten op 20.000 tot 30.000. Foto Aris Messinis / AFP

Vanwege zijn gruwelijke en bloedige verloop is de slag in en rond de loopgraven van Bachmoet door betrokken soldaten, hulpverleners, gevluchte burgers en gevangen genomen Russische strijders vergeleken met de gevechten in Verdun, tijdens de Eerste Wereldoorlog, een veldslag die berucht werd om zijn zinloze opoffering van mensenlevens. Foto Aris Messinis / AFP

Voor de bloedige aanvalstactiek aan Russische zijde lag de verantwoordelijkheid grotendeels bij de Wagner Groep van Jevgeni Prigozjin, die er niet voor schuwt mensen in te zetten als munitie. Foto Aris Messinis / AFP

Elders in de Donbas, zoals hier bij Siversk, ten noorden van Bachmoet, worden gewonden behandeld door onder meer vrijwilligers van het Rode Kruis. Foto Aris Messinis / AFP

Overal in de Donbas zijn de gevolgen te zien van de strijd die in deze regio al in 2014 begon. Ook bij steden als Kramatorsk, nog altijd in Oekraïense handen, richten Russische raketaanvallen veel schade aan. Foto Aris Messinis / AFP

De meeste bewoners zijn het gebied rond Bachmoet ontvlucht. In het stadje zelf woonden voor de Russische invasie zo’n 70.000 mensen. Nu zouden daarvan nog zo’n vierduizend over zijn. Foto Aris Messinis / AFP

De meeste achtergebleven bewoners in de streek rond Bachmoet zijn ouderen die niet weg willen. De meeste kinderen zijn al eerder geëvacueerd. Foto Aris Messinis / AFP

Burgers die zijn achtergebleven lopen grote risico’s. Zij brengen veel tijd door in schuilkelders. Foto Aris Messinis / AFP

Voor burgers in de regio rond Bachmoet is er hulp van vrijwilligers van het Oekraïense Rode Kruis. Sinds het uitbreken van de oorlog hebben veel vrouwen zich aangemeld om gewonde soldaten en burgers te kunnen verplegen. Foto Aris Messinis / AFP