Lichamen van tientallen migranten aangespoeld in Italië na schipbreuk

Migratie De vissersboot waarop de migranten werden vervoerd, zou te zwaar beladen zijn geweest. Er zijn nog tientallen mensen vermist, waardoor gevreesd wordt dat het dodental zal oplopen.
Geredde migranten worden warmgehouden met dekens op het strand in het zuiden van Italië.
Geredde migranten worden warmgehouden met dekens op het strand in het zuiden van Italië. Foto Giuseppe Pipita/AP Photo

De lichamen van zeker 58 overleden migranten, onder wie een baby van een paar maanden oud, zijn zondag aangespoeld in het zuiden van Italië. Dat melden Italiaanse media. De migranten zijn aangespoeld nadat het schip waarop ze zaten in de problemen kwam op de Middellandse Zee en in tweeën brak. Er zijn nog tientallen mensen vermist, waardoor gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen.

De overleden migranten zijn gevonden in Steccato di Cutro, een kustplaats in het zuiden van Italië. Er zijn inmiddels tachtig overlevenden gevonden. Een deel van hen is naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in kritieke toestand. De kustwacht, grenspolitie en brandweer doen pogingen om de andere vermisten te vinden. De boot zou ongeveer 120 mensen hebben vervoerd.

Volgens dagblad Corriere della Sera was de boot vertrokken uit Turkije en waren de migranten afkomstig uit Iran, Afghanistan en Pakistan. De oude vissersboot waarop de migranten werden vervoerd zou volgens de eerste berichtgeving te zwaar zijn beladen en door de ruwe zee zijn gebroken.

Streng optreden

In een reactie spreekt premier Giorgia Meloni haar „diepe verdriet” uit over de „vele mensenlevens die door mensenhandelaren zijn beëindigd.” Ze noemt het misdadig dat een boot van slechts twintig meter lang te water ging tijdens ongunstige weersomstandigheden. Ze benadrukt dat haar regering zich in blijft zetten tegen migratie over zee.

Dit jaar zijn volgens VN-organisatie IOM ongeveer 12.000 migranten over zee aangekomen in Italië. Tot 20 februari zijn daarbij 142 mensen overleden of vermist geraakt. Streng optreden tegen migratie is een van de speerpunten van de rechtse regering van Meloni. Die meent dat de aanwezigheid van reddingsschepen migranten aanmoedigt om de gevaarlijke oversteek naar Italië te maken. Deze week is daarom een gedragscode aangenomen voor migrantenreddingsschepen. Boten mogen na een reddingsactie niet meer op zee blijven zoeken naar migranten in nood.

Dit bericht is zondag 26 februari om 15.20 uur geactualiseerd met het meest recente dodental.