Tegenvallende streamingresultaten leiden tot 7.000 ontslagen bij Disney

Reorganisatie Reden voor de reorganisatie zijn tegenvallende resultaten van streamingdienst Disney+. Met het schrappen van de banen wil Disney 5,5 miljard dollar (5 miljard euro) besparen.
Disney topman Bob Iger.
Disney topman Bob Iger. Foto Andrew Gombert/EPA

The Walt Disney Company heeft een grote reorganisatie aangekondigd waarbij 7.000 banen worden geschrapt. Dat is 3,6 procent van het wereldwijde personeelsbestand. Dat meldt het bedrijf woensdag in een persbericht. De reorganisatie volgt op tegenvallende resultaten van de verlieslatende streamingdienst Disney+.

Met het schrappen van de banen wil Disney 5,5 miljard dollar (omgerekend zo’n 5 miljard euro) besparen. Het bedrijf maakte in de laatste drie maanden van 2022 nog wel 1,3 miljard dollar winst. Voor het eerst sinds de lancering van Disney+ nam het aantal abonnees af, 2,4 miljoen gebruikers zegden hun abonnement op.

Volgens directeur Bob Iger is de reorganisatie nodig om „kosteneffectiever” te werk te kunnen gaan. Ook zal de reorganisatie volgens hem leiden tot „duurzame groei en winstgevendheid voor de streamingactiviteiten”.

Lees ook: Nelson Peltz, de bekendste activistische belegger van Wall Street, stort zich op Disney: ‘Bedrijf in crisis’

Bob Iger leidde Disney vanaf 2005, maar trad in 2020 af als topman. In november 2022 keerde hij terug, nadat de resultaten onder zijn opvolger Bob Chapek waren tegengevallen. Tijdens Igers vorige periode als algemeen directeur kocht hij onder meer Pixar, Marvel Entertainment en Lucasfilms, bekend van de Star Wars-reeks.

De laatste keer dat Disney zo’n grote bezuiniging doorvoerde was tijdens de coronapandemie. Toen werden er 32.000 mensen ontslagen, voornamelijk in de pretparken die vanwege de pandemie gesloten moesten blijven.

Correctie (9 februari 2023): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Disney in het afgelopen kwartaal een verlies van 1 miljard dollar heeft geleden. Dat klopt niet: het bedrijf maakte winst. Dat is hierboven aangepast.