Aardbevingen Turkije en Syrië

Dodental gestegen tot boven de 20.000, Wereldbank belooft 1,8 miljard dollar steun aan Turkije

De vierde dag na de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije, nabij de grens met Syrië, breekt aan. Zoekacties naar overlevenden gaan nog steeds onvermoeibaar verder. In dit blog doet NRC verslag van de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog nu af. Lees hier verder.

Wereldbank belooft 1,8 miljard dollar steun aan getroffen gebied Turkije

De Wereldbank heeft donderdag toegezegd bijna 1,8 miljard dollar (1,7 miljard euro) beschikbaar te stellen voor hulpverlening en wederopbouw in de gebieden in Turkije die getroffen zijn door de aardbevingen. Dat schrijft persbureau AFP. De eerste 780 miljoen dollar komt per direct ten goede aan noodhulp, de andere miljard dollar is bedoeld voor financiële hulp voor inwoners in de getroffen gebieden en de wederopbouw van wegen, gebouwen en infrastructuur. Of de Wereldbank ook geld beschikbaar stelt voor de getroffen gebieden in Syrië, is niet bekend.

Ook Nederlandse gemeenten stellen geld beschikbaar voor de gebieden die zijn getroffen door de bevingen. Verschillende gemeenten kondigden eerder aan één euro per inwoner over te maken. Inmiddels is bijna vier miljoen euro ingezameld, meldt persbureau ANP, waaronder 995 duizend euro uit Amsterdam en 664 duizend euro uit Rotterdam. Ook doneerde de provincie Zuid-Holland ruim 150 duizend euro. Het meeste geld wordt overgemaakt naar giro 555.

Aantal overledenen door aardbeving opgelopen tot 20.000

Het aantal dodelijke slachtoffers door de aardbevingen in Turkije is opgelopen tot 17.134, heeft persbureau Reuters donderdag gemeld. Daarmee komt het totaal aantal doden uit op meer dan 20.000. Het dodental zal naar alle waarschijnlijkheid nog blijven stijgen, omdat lang niet alle slachtoffers uitgegraven zijn en de Syrische registratie van overledenen achterloopt.

Nog steeds worden levende mensen onder het puin vandaan gehaald, onder wie ook twee Nederlanders die door het ministerie van Buitenlandse Zaken als vermist zijn opgegeven. Zij werden donderdag gevonden. Familieleden hebben aan het ministerie laten weten dat de twee geredde Nederlanders het naar omstandigheden goed maken. Nog vijf andere Nederlanders zijn vermist, en zeker vier zijn bij de ramp omgekomen.

In beeld: drie dagen na de aardbevingen in Turkije en Syrië

Dodental aardbevingen Turkije en Syrië stijgt tot boven de 19.000

De zware aardbevingen die Turkije en Syrië maandag troffen, hebben inmiddels aan meer dan 19.000 mensen het leven gekost. Volgens de Turkse autoriteiten overleden in Turkije 16.170 mensen, in Syrië kwamen minstens 3.508 mensen om.

Met dit dodental zijn de aardbevingen dodelijker dan de zware aardbeving die Turkije in 1999 trof in het dichterbevolkte noordwesten. Daarbij kwamen 17.000 mensen om het leven. Ook is het dodental hoger dan bij de grote aardbeving in Japan in 2011, die een tsunami veroorzaakte, met 18.400 doden tot gevolg.

Nog steeds doen reddingswerkers er alles aan om mensen onder het puin vandaan te redden, maar meer dan 80 uur na de bevingen en in strenge winterse omstandigheden wordt die kans steeds kleiner.

Families van slachtoffers kijken toe hoe reddingswerkers door het puin zoeken. Foto Ozan Kose/AFP

Defensie stuurt transportvliegtuig naar Turkije om slachtoffers te verplaatsen

Het ministerie van Defensie stuurt vrijdag een C-130 transportvliegtuig naar Turkije om gewonden uit het rampgebied te verplaatsen. Dat zei minister Kajsa Ollongren (Defensie, D66) donderdag tijdens een debat. Het C-130 Hercules vliegtuig is met name bedoeld voor het vervoeren van militair personeel en materieel, maar kan ook gebruikt worden voor humanitaire hulpvluchten.

In het vliegtuig zijn medische faciliteiten aanwezig. Twee artsen en zes verpleegkundigen vliegen mee om alle slachtoffers te helpen. Per vlucht kunnen maximaal zeventig mensen worden vervoerd.

Defensie is al langer aan het helpen in het getroffen gebied. Een onbekend aantal militairen gingen mee met het Nederlandse reddingsteam Urban Search and Rescue (USAR), dat binnen 24 uur na de aardbeving naar Turkije vertrok. Het team van USAR, dat 24 uur per dag werkt, heeft tot nu toe elf mensen en een hond gered.

‘Eerste konvooi met hulpgoederen aangekomen in Syrië’

Het eerste konvooi met hulpgoederen voor aardbevingsslachtoffers is aangekomen in Syrië. Dat melden meerdere internationale persbureaus. Het zou gaan om een konvooi van zes vrachtwagens. Het dodental van de ramp is inmiddels tot boven de 17.000 gestegen.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu is de grensovergang bij Bab al-Hawa geopend. Dit is de enige grensovergang tussen Turkije en Syrië die de VN in de afgelopen negen jaar hebben goedgekeurd voor internationale hulp, maar door schade na de aardbevingen was de weg onbegaanbaar. Inmiddels is de weg hersteld en kunnen hulpverleners doorreizen naar het noordwesten van Syrië. Als het veilig genoeg is, wil Turkije de komende dagen nog twee andere grensovergangen openen.

De Syrische regering heeft tot nu toe vooral hulp ontvangen van Arabische landen, waaronder Egypte en Irak, maar deze hulp beperkt zich voornamelijk tot het regeringsgebied. In de door rebellen bezette regio’s leidt hulporganisatie De Witte Helmen, die al actief was in het gebied, de reddingsoperaties. De EU was aanvankelijk terughoudend met het sturen van reddingsteams door de EU-sancties tegen de regering van president Bashar al-Assad, die in 2011 zijn opgelegd. Uiteindelijk heeft Nederland besloten 10 miljoen euro uit te trekken voor noodhulp aan Syrische aardbevingsslachtoffers.

Een Syrische vrouw in de door rebellen gecontroleerde stad Jindayris. Foto Bakr Alkasem / AFP

Meer dan 16.000 doden door aardbevingen, na drie dagen nog overlevenden gevonden

Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië is donderdagochtend opgelopen tot boven de 16.000. Dat melden Syrische en Turkse autoriteiten. In Turkije overleefden 12.873 mensen de natuurramp niet, in Syrië staan 3.508 doden geregistreerd. Het aantal doden is de afgelopen dagen flink opgelopen. Mogelijk blijft dat gebeuren: de Wereldgezondheidsorganisatie hield dinsdag rekening met een scenario van meer dan 20.000 dodelijke slachtoffers.

Naast de duizenden doden, vinden hulpdiensten ook nog steeds levende slachtoffers onder het puin. In de steden Kahramanmaras en Gaziantep zijn afgelopen nacht, drie dagen na de aardbeving, nog steeds overlevenden aangetroffen tussen de brokstukken: een vijfjarig meisje en haar twee ouders kwamen in Kahramanmaras tussen het puin van een appartementencomplex vandaan. Over hun gezondheid is niets bekendgemaakt. Ook in Gaziantep ging het om drie overlevenden.

Woensdag en donderdag was Twitter enkele uren onbereikbaar in Turkije. Imiddels wordt de verbinding hersteld. Waarom het communicatiekanaal gesloten was, is niet bekendgemaakt. De Turkse regering heeft vaker sociale media gesloten na rampen. Twitter is de afgelopen dagen ingezet om hulpverlening te coördineren. Ook hebben slachtoffers onder het puin hun locatie gedeeld via het medium, in de hoop dat reddingswerkers ze vinden.

Lees ook deze reportage: In Kahramanmaras haalt de dood de hoop snel in

Hulpverleners bergen een lichaam in de Syrische stad Aleppo. Foto Firas Makdesi/Reuters

Dodental aardbevingen loopt op tot ruim 15.000

Het dodental van de aardbevingen in Turkije en Syrië is opgelopen tot ruim 15.000. Dat meldt reddingsorganisatie AFAD in de nacht van woensdag op donderdag. Volgens de laatste cijfers kwamen er in Turkije 12.391 mensen om het leven. Over Syrië zijn geen nieuwe cijfers bekend. Volgens de laatste schatting zijn 3.135 mensen in Syrië omgekomen. Daarmee komt het dodental op 15.526.

In Turkije zijn bijna 63.000 mensen gewond geraakt door de aardbeving. De kans dat overlevenden worden gered, wordt steeds kleiner. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen levend zijn gevonden. Dinsdag meldde president Erdogan dat in Turkije zo’n achtduizend mensen door reddingswerkers waren gered.

Ondanks het oplopende dodental zijn er ook nog successen gemeld door reddingswerkers. Het Nederlandse reddingsteam dat aanwezig is in Turkije haalde tot nu toe elf mensen en een hond onder het puin vandaan.

Twitter avatar USARNL USAR.NL Het team heeft tot nu toe 11 mensen en een hond gered. Het reddingswerk gaat onverminderd door: het team werkt in shifts, 24 uur per dag. Sinds vandaag coördineert het team ook de inzet van andere reddingsteams in het gebied. Zie het persbericht op https://t.co/uIoXuMar4y https://t.co/2fHxmH7o9u

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de nasleep bij van de aardbevingen die in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend plaatsvonden in Turkije, nabij de grens met Syrië. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van woensdag:

  • Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië passeerde donderdag de 15.000. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bracht woensdagochtend een bezoek aan de getroffen gebieden in het zuidoosten van zijn land, beginnend bij de verwoeste miljoenenstad Kahramanmaras. Het is er koud, wat de reddingsacties bemoeilijkt. De kans dat er overlevenden worden gered is steeds kleiner.
  • Ten minste vier Nederlanders die zich in het rampgebied in Turkije bevonden zijn daar omgekomen, zo werd woensdag bekend. Het lichaam van een 26-jarige man uit Deventer werd woensdag gevonden, meldde zijn familie. Ook zijn drie leden van dezelfde familie omgekomen in Antakya. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het overlijden van de Nederlanders nog niet bevestigd, maar familieleden deelden het nieuws in regionale en sociale media.
  • Het kabinet heeft woensdag 10 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp aan Syrische aardbevingsslachtoffers. Dat geld is vooral bedoeld voor fondsen van de Verenigde Naties en er zullen onder meer tenten, dekens, voedsel en water van worden uitgedeeld in zwaar getroffen gebieden. De Europese Unie kondigde op dezelfde dag een bedrag van 6,5 miljoen aan noodhulp aan: 3 miljoen euro voor Turkije, 3,5 miljoen voor Syrië. Het geld is vooral bedoeld voor de 31 reddingsteams en 5 medische teams die lidstaten naar de landen hebben gestuurd.
  • Sinds woensdagmiddag is de sociale mediawebsite Twitter grotendeels onbereikbaar in Turkije. De overheid heeft nog geen verklaring gegeven voor het plotselinge verdwijnen van verbinding met de website. In de dagen na de aardbevingen is Twitter een belangrijk communicatiekanaal geweest om hulpverlening te coördineren. Op sommige plaatsen hebben slachtoffers onder het puin via sociale media contact gemaakt met reddingswerkers.

Lees hier het vorige blog terug.